Gazete Vatan Logo

Paris Antlaşması Özeti Ve Önemi... Paris Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Osmanlı imparatorluğunun tarihte imzaladığı pek çok antlaşma vardır. Bu antlaşmalar içindeki en önemli anlaşmalar arasında ise, Paris antlaşması yer alır. Paris antlaşması Fransa, İngiltere ve Osmanlı imparatorluğu arasında imzalanan bir antlaşma olarak da bilinir. Özellikle de antlaşmalar tarihi kaynaklar bakımından oldukça önemlidir. Osmanlı tarihini araştıran kişiler ise, özellikle de Paris Antlaşması ile ilgili araştırma yapar ve bu antlaşmanın maddelerini merak ederler. 

Paris Antlaşması Özeti Ve Önemi... Paris Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Paris Antlaşması

Rusya ile gerçekleştirilen Kırım savaşı sonrasında imzalanan Paris antlaşması, Osmanlı imparatorluğu için en önemli antlaşmalar içinde yer alır. Paris anlaşmasını imzalayan devletler ise; Fransa, Birleşik Krallık ve Osmanlı İmparatorluğu olarak bilinir.

Anlaşmanın dilleri ise, Fransızca, İngilizce ve Türkçedir. Paris anlaşmasının toplam olarak 10 maddesi bulunur. Bu anlaşmanın çok önemli bazı sonuçları da vardır.

Paris Antlaşması Özeti

Rusya ile gerçekleştirilen Kırım savaşını kazanan Osmanlı imparatorluğunun elinde bulunan büyük bir koz ile birlikte Avrupalı devletlerin karşısına çıktı. Kırım savaşı Rusya ve Osmanlı arasında gerçekleştirilen bir savaştır. Daha sonra da bu savaşa Fransa ve Birleşik Krallık da dahil oldu. Aynı zamanda bu dönemde Kırım savaşında Osmanlı imparatorluğunda denge politikası izlenir.

Osmanlı imparatorluğu bakımından Paris antlaşması ise tam anlamı ile bir dönüm noktası oldu. Antlaşmayı imzalayan devletler için ise öncelikle bazı vaatler yerine getirilmesi gerekiyordu. Ama vaatlerini yerine getirmeseler bile Paris antlaşması, Osmanlı imparatorluğu için zafer niteliğinde bir antlaşma olarak tarihe kazındı.

Haberin Devamı

Fransa'nın başkenti Paris’te imzalanan bu antlaşma, toplamda 10 maddeden oluşuyordu. Bu antlaşmaya göre ise, Karadeniz tarafsız bir hale geldi. Kırım savaşından hemen sonra yaşanan zorlu süreç, imzacı devletleri bir barış antlaşması imzalanması için zorlamıştır.

Bu antlaşmanın imzalanabilmesi için de toplam 21 oturum gerçekleştirildi. Bu antlaşmanın başkanı ise, Kont Walewsky oldu. Osmanlı imparatorluğunu ise bu antlaşmada temsil eden Paris sefiri olan Mehmet Cemil Bey ve Sadrazam Mehmed Emin Ali Paşa temsil etmiştir.

Paris Antlaşması Tarihi

30 Mart 1856 yılında Paris antlaşması, imzalanan bir antlaşmadır.

Paris Antlaşması Maddeleri

Paris antlaşmasına dahil olan her taraf, devlet savaş sonrasında işgal ettiği toprakları terk eder.

Osmanlı imparatorluğu ise, bundan sonra Avrupa milletleri topluluğunun üyesi olan bir ülke olacak. Avrupa'da ki Osmanlı imparatorluğunun toprakları da bu devletlerin garantisi altında olur.

Haberin Devamı

Osmanlı imparatorluğu ile bir taraf olan devletler, bir konuda herhangi bir anlaşmazlık yaşarsa, taraflar herhangi bir kuvvet kullanmayacaklar. Kuvvet kullanmadan önce de diğer taraf olan devletlerin de aracılığını kabul edeceklerdir.

Boğazlar sözleşmesinde yer alan esas maddeleri devam eder.

Osmanlı imparatorluğunun padişahı, Islahat Fermanını ise diğer devletlere de tebliğ edecektir.

Karadeniz bölgesi, tamamen tarafsız bir bölge haline gelecek. Hiçbir askeri faaliyet ise bu bölge dahilinde yürütülemeyecek. Karadeniz çevresinde bulunan bütün tersaneler de yıkılacak. Hiçbir devletin de bu bölgede bir donanması bulunmayacaktır.