Gazete Vatan Logo

Oba Nedir, Nereye Denir? Oba Kaç Kişiden Oluşur?

Eski Türk Devletlerinden günümüze kadar kullanılan kelimeler içerisinde Oba gelir. Hala Kırsal kesimde değerlendirilen ve taşıdığı anlam üzerinden kullanılan bir kelime olduğunu söylemek mümkün olur. Daha çok göçebe çadırları ya da göçebe ailelerin bulunduğu ve yerleştiği alanlar şeklinde ön plana çıkar.

Oba Nedir, Nereye Denir? Oba Kaç Kişiden Oluşur?

Tam olarak yerleşik bir hayat olmamakla beraber, değişik amaçlar altında belirli bölgeye yerleşmiş birkaç çadır üzerinden ön plana çıkmaktadır. Ülkenin farklı bölgelerinde ve özellikle kırsal kesimlerde hala uygulanan bir sistem olduğunu söylemek mümkündür.

Oba Nedir?

Göçebe çadırları ve göçebelerin aileleri ile birlikte çadırların bulunduğu yerler Oba olarak ifade edilmektedir. Günümüzde daha çok Anadolu üzerinden ele alınan ve taşıdığı anlam ile kullanılan bir sözcük olduğunu söylemek mümkün olur.

Genel olarak Göçebe ailelerin çadırlarda kalması ve bu çadırların yerleştiği alanlar Oba şeklinde ifade edilmektedir. Genelde birkaç tane çadırın bir araya gelmesiyle beraber oluşan bir topluluk şeklinde de anlatmak mümkündür. Özellikle eski dönemlerde değişik amaçlar altında çok fazla gerçekleşen bir yerleşme hayatıydı.

Oba Nereye Denir?

Göçebe ailelerin çadırlar eşliğinde yerleştikleri alanlar Oba olarak ifade edilmektedir. Bu bağlamda Göçebe oldukları için bu aileler nereye yerleşiyorlarsa orası Oba olarak anlatılmaktadır. Tabii bir bölgenin ya da bir yerin Oba olabilmesi için birkaç tane çadırın bulunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Bu çadır içerisinde ailelerin yaşaması ile beraber birkaç çadır topluluk oluşturmasının yanı sıra, aynı zamanda Oba olarak ifade edilirler. Bu durum aynı zamanda köy, kasaba, il ya da ilçe gibi kavramlar üzerinden de ifade edilebilir.

Oba Kaç Kişiden Oluşur?

Bir yerleşkenin Oba olabilmesi için birkaç tane göçebe aile çadırının bir araya gelmesi gerekir. Bu doğrultuda ise 5 veya 6 çadırın olması gerekmektedir. Her bir çadır içerisinde ise bir çekirdek ailenin bulunması önemlidir.

Böylece değişik amaçlar altında Göçebe olarak ailelerin çadırı eşliğinde yerleştikleri bu yerler Oba olarak anlatılır. En az 5 veya 6 olması ile beraber aynı zamanda daha fazla sayıda çadır da söz konusu olabilir. Bu durum topluluğun ve aile sayısının yapısına ve miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Oba Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Özellikle tarım ve hayvancılık söz konusu olduğu zaman genelde mevsimsel açıdan Oba önemli yer taşır. Aynı zamanda daha doğru mevsim şartlarında yaşamak için Göçebe ailelerin değerlendirdiği bir geçici yerleşmedir. Diğer yandan günümüzde İzci olarak da yine çadır eşliğinde ormanlık alanlarda yapılan kamp şeklinde anlatmak mümkündür.

Haberin Devamı