Gazete Vatan Logo

Nizamiye Medresesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Nizamiye Medresesi Ne Zaman, Nerede Kuruldu?

Büyük Selçuklu döneminde kurulan Nizamiye medreseleri, aynı zamanda Vezir Nizamülmülk’ün ismi ile bilinen önemli medreseler olarak öne çıkar. Birçok farklı bölgede olması ile beraber en büyük medreseler, bu konuda Bağdat'ta yer alır. Aynı zamanda Musul, Nişabur, Basra ve Amul olduğu gibi daha birçok farklı yerde bulunur.

Nizamiye Medresesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Nizamiye Medresesi Ne Zaman, Nerede Kuruldu?

İslam tarihinin dönüm noktası olması ile beraber önemli bir yere sahip olduklarını ifade etmek mümkün. İslamiyet'in doğru şekilde yayılması ve insanları ikna edebilme noktasında, önemli alimlerin yer aldığı bir medresedir. Aynı zamanda mimari açıdan yine günümüze ulaşmış önemli medreseler içerisinde yer aldığını söylemek gerekir.

Nizamiye Medresesi Nedir?

Nizamiye medreseleri Büyük Selçuklu zamanında kurulan ve Vezir Nizamülmülk’ün adı üzerinden bilinen önemli tarihi eserlerdir. En büyük ve merkez olarak Bağdat'ta yer alan medreseler ön plana çıkar. Aynı zamanda Ortadoğu'nun birçok farklı bölgesinde Nizamiye medreseleri bulunmaktadır.

İslamiyet açısından bir dönüm noktası olmasının yanı sıra, İslamiyet'in daha geniş kitlelere ulaşması açısından oldukça önemlidir. Çünkü İslam dünyasında kurulmuş olan ilk medreseler olarak ön plana çıkarlar. Kurulan Vakıflar kapsamında desteklenen medreselerde, önemli alimler birçok öğrenci eğitmiştir.

İslam coğrafyası merkezinde kurulan medreseler, vermiş oldukları eğitim kapsamında Avrupa'yı dahi dönemine göre etkilemiştir.

Haberin Devamı

Nizamiye Medresesi Özellikleri Nelerdir?

Tarihin gelmiş geçmiş en önemli medreseleri içerisinde yer alan Nizamiye Medresesi, taşımış olduğu birçok farklı özelliği ile ön plana çıkar. Bu bağlamda hem mimari açıdan hem de eğitimi ve dönüm noktası üzerinden ön plana çıktığını ifade etmek mümkün.

- Bağdat Nizamiye medreseleri bir Yükseköğretim kurumudur.

- İslam dünyasının kurulmuş ilk medreseleri olarak öne çıkarlar.

- Önemli müderrisler kapsamında birçok öğrenci eğitilmiştir.

- Dönemi açısından Avrupa'nın birçok farklı ülkesine etkilemiş bir eğitime sahiptir.

- İslamiyet coğrafyası merkezinde birçok farklı ilim üzerinden eğitim verilmiştir.

- Özellikle din ve hukuk ile beraber dil eğitimi ön plana çıkarmıştır.

- Felsefe programları olsa dahi bu programlar çok geçmeden çıkarılmıştır. 

Böylesi önemli özellikleri doğrultusunda Nizamiye medreseleri tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir. Birçok farklı eğitim konusunda öğrenciler yetiştirilmiş ve İslamiyet'in daha güçlü biçimde yayılmasına olanak tanımıştır. Diğer yandan coğrafya, hukuk, dil ve matematik gibi pek çok alanda da ilerleme gösteren bir eğitim kurumu olarak ön plana çıkar.

Haberin Devamı

Nizamiye Medresesi Ne Zaman, Nerede Kuruldu?

Nizamiye medreseleri Büyük Selçuklu döneminde 1065 yılında kurulmuş medreseler olarak öne çıkarlar. Daha çok Orta Doğu Bölgesi'nde kurulmuş olan medreseler olduğunu söylemek mümkün. Özellikle merkezi ve en büyük medrese Bağdat'taki medresedir. Temmuz 1991 yılında Bağdat merkezdeki medrese için Gazali okula Profesör olarak atanmıştır.

Ortaçağ dünyasının en büyük ve önemli medreseleri olarak bilinen bu Yükseköğretim kurumları, aynı zamanda ücretsiz olarak eğitim sağlamaktaydı. Bu sayede birçok öğrencinin ücreti şekilde eğitilerek önemli yerleri geldiğini söylemek mümkündür.