Gazete Vatan Logo

Nem Nedir, Neden Olur? Havada Nem Nasıl Oluşur?

Havada bulunan su zerreciklerine nem denmektedir. Nem suyun buharlaşmasından oluşmaktadır. Buharlaşma sonucunda meydana gelmektedir. Bağıl nem, mutlak nem gibi değerlendirmeleri bulunmaktadır. Gram ya da metreküp olarak ifade edilen mutlak nem oranı hacim ölçüsünde bulunan değerdir.

Nem Nedir, Neden Olur? Havada Nem Nasıl Oluşur?

Bağıl nem ise; havanın alabileceği nem değerinin maksimum ölçüsü olarak belirlenmektedir. Suyun sıvı halden gaz haline dönüşümü olarak da bilinen nem, rutubet olarak da ifade edilmektedir. Nem oranı ortam sıcaklığıyla ters orantılı işlemektedir. %90 nemli ortamda 320 sıcaklık, 500 olarak hissedilecektir.

Nem Nedir, Neden Olur?

Nem suyun gaza dönüşme haline denmektedir. Oda içinde kaynayan suyun camda buhar olarak görülmesi en belirgin nemlenme örneğidir. Atmosferdeki nem ise suyun buharlaşarak yeryüzünden yükselmesi sonucunda oluşmaktadır. Yaşam alanlarında sağlıklı ortam oluşabilmesi için nem oranının dengede olması gerekmektedir. Buharlaşma yani nem oluşabilmesi için sıvıya ihtiyaç bulunmaktadır.

Nem ölçüleri bağıl nem ve mutlak nem olarak tanımlanmaktadır. Gerçek nem oranı da bu değerler üzerinden hesaplanmaktadır. Birim hacimdeki nem oranına mutlak nem denir. Gr ya da metreküp olarak tanımlanmaktadır. Bağıl nem ise havada bulunan nem oranıyla değerlendirilerek o havanın alabileceği en yüksek nem oranıdır.

Haberin Devamı

Nem oranının yaşam alanlarında belirli miktarda bulunması gerekmektedir. Bebekler için ideal nem oranı %55 olarak öngörülmektedir. Nem oranının azlığı da yüksekliği de yaşamı olumsuz etkilemektedir. Her şeyde olduğu gibi nem oranının da azı karar çoğu zarardır. Hayati önem taşıyan nem ortamda %55 olarak ölçümlendiğinde ideal nem oranı olarak kabul edilmektedir. 

Havada Nem Nasıl Oluşur?

Suyun buharlaşarak havaya karışmasından oluşan ıslaklığa nem denmektedir. Canlıların yaşayabilmesi için gereken nem oranı aşıldığında sorun oluşabilmektedir. Mutlak nem ile bağıl nem oranları ölçümlenerek Spesifik nem oranı hesaplanmaktadır. Sağlıklı bir ortamda bulunması gereken nem oranı %40 ile 60 arasında bulunması gerekmektedir.

Sıcaklıkla ters orantılı olarak çalışan nem değerleri sağlıklı-sağlıksız nem oranlarını belirlemektedir. Bebek bulunan evler ya da ortalama yaşam alanı nem oranı %55 olarak kabul edilmektedir. 32 Santigrat derece bir ortamda nem oranı %90 ölçüldüğünde hissedilen sıcaklık 50 Santigrat derece olarak görülmektedir. Aynı ortamda nem oranı %70 olduğunda ise sıcaklık değerinin 41 Santigrat derece olduğu görülmektedir.

Haberin Devamı

İdeal nem oranının yüzde olarak 40-60 oranında olması gerekmektedir. Nem oranı yükseldikçe nemlenme de artarak su damlacıklarına dönüşebilmektedir. Bu durum çiğ olarak tanımlanmaktadır. Bazı ortamlarda bulunan masa veya çiçek üzerine su dökülmüş hissi yaşanabilmektedir. Bu durum orada nem oranının çok yüksek olduğunu kanıtlamaktadır.