Gazete Vatan Logo

Necip Fazıl Kısakürek Eserleri Nelerdir? Necip Fazıl Kısakürek Eserleri'nin Özellikleri

Necip Fazıl Kısakürek ismi Türk Edebiyatı'nın en büyük isimleri arasında bulunur. Kaldırımlar, Künye, Bir Adam Yaratmak ve Tohum gibi çok ünlü eserleri vardır. Ayrıca Kısakürek'in en ilgi duyulan eserleri ise şiirleridir. Bunun yanında birçok tiyatro eseri verdiği de dikkat çekicidir. 24 yaşındayken ortaya koyduğu Kaldırımlar şiiri onun ününün yayılmasına yol açmıştır. 

Necip Fazıl Kısakürek Eserleri Nelerdir? Necip Fazıl Kısakürek Eserleri'nin Özellikleri

Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul şehrinde dünyaya gelmiştir. Ölümü ise 25 Mayıs 1983 yılında gerçekleşmiştir. Kısakürek'in büyükbabasının Çemberlitaş'ta konağı bulunuyordu ve onun çocukluğu burada geçmiştir. İstanbul Üniversitesi'nde bulunan Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde eğitim görürken yarıda bırakmıştır. Bunun ardından 1924'te Paris'e gitmiştir. 

1925 yılında yurda geri dönen Kısakürek, 1926 ve 1939 yılları arasında İstanbul'da yer alan birçok bankada çalışmıştır. 1939 yılından sonra ise Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi bünyesinde dersler vermeye başlamıştır. Yazarlık ve yayıncılık yaparak hayatını devam ettirmiştir. 

Necip Fazıl Kısakürek Eserleri Nelerdir? 

Necip Fazıl Kısakürek en çok şiir türünde eserler vermiştir. Ancak roman, makale ve tiyatro başta olmak üzere birçok farklı türden eserleri de vardır. 

Roman ve Öykü 

- Aynadaki Yalan / 1980

- Kafa Kağıdı / 1984

Şiir 

- Örümcek Ağı / 1925

- Kaldırımlar / 1928

- Çile / 1962

- Şiirlerim / 1969

Tiyatro 

- Tohum / 1935

Haberin Devamı

- Bir Adam Yaratmak / 1938

- Künye / 1940

- Para / 1942 

Hatıra 

- Hac / 1973

Necip Fazıl Kısakürek Eserlerinin Özellikleri

Necip Fazıl Kısakürek, ömründe birçok eser vermiştir. Şiir, roman, tiyatro ve birçok türe el atmıştır. Eserlerinin en önemli özelliği ise duyguları karşı tarafa en iyi şekilde geçirmesidir. 

Necip Fazıl Kısakürek, tiyatro eserlerinde ise daha çok kaygı ve korku unsurlarını işlemiştir. Hatıra ve makalelerinde ise daha çok siyasal konulara değinmiş. 

Necip Fazıl Kısakürek'in Sanatı ve Kişiliği

Necip Fazıl Kısakürek, en çok şiir türüne odaklanmıştır. İlk şiirleri ise 1922 yılında Yeni Mecmua'da yayınlanmıştır. Daha sonra ise Hayat ve Varlık dergilerinde şiirler yayınlamıştır. 1928 yılında basılan Kaldırımlar adlı şiir kitabı ise çok büyük bir ilgi görmüştür. Bunun için uzun süre 'Kaldırımlar Şairi' olarak tanınmıştır.