Gazete Vatan Logo

Meridyen Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kaç Meridyen Vardır, Aralarındaki Mesafe Ne Kadar?

Coğrafi koordinatlar, haritacılar için çok yararlı olan iki tür çizgi sayesinde elde edilebilen enlem ve boylamdır. Meridyenler ve paraleller de bu konuda yardımcı araçlar olarak düşünülebilir. Merdiyenler, gezegenimizi coğrafi bölgelere ayırabilmek ve her bir bölgenin konumunu Greenwich Meridyeni olarak net bir şekilde tespit edebilmek için son derece önemlidir. Dünyayı doğu ve batı olarak iki yarım küreye bölmektedir. 

Meridyen Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kaç Meridyen Vardır, Aralarındaki Mesafe Ne Kadar?

Meridyen Nedir? 

Meridyenler, haritacıların uzayda yön bulmasına yardımcı olmak için dünya yüzeyinde çizdiği hayali çizgilerdir. Gerçekte bunlar dairedir ancak haritalar iki boyutlu olduğundan küre kullanmadığımız sürece genellikle çizgi olarak görürüz. Meridyenler, Dünya yüzeyi ile iki kutuptan geçen düzlemlerin kesişmesiyle verilen hayali dairelerdir. Küreye bakıldığında yatay olarak gelişen çizgilerdir. 

Meridyen ve paralel daireler birbiriyle kesişerek bir coğrafi noktanın enlem ve boylamının elde edildiği bir ızgara oluşturur. Meridyenler, kutuptan kutba geçen Dünya yüzeyini kesen çevrelerdir. Bununla birlikte, her çevre geleneksel olarak iki zıt yarım daireye bölünmüştür.

Genel olarak, Greenwich Meridyeni olarak da bilinen 0 meridyeni başlangıç. meridyeni de Londra- Greenwich'ten geçer, diğer yarısı (180° antimeridyeni) Pasifik Okyanusu'ndan geçer ve genelde bu meridyeni tanımlar. 

Meridyen Özellikleri Nelerdir?

Meridyenlerin boyları birbirine eşit ölçüdedir.

Ekvator genelinde meridyenler arasında yer alan mesafeler 111 km'dir.

Haberin Devamı

İki meridyenin arasındaki yerel saat farkı da 4 dakika olmaktadır.

Dünya genelinde yer alan meridyen sayıları da 360'dır.

Greenwich'in doğu kısmında 180, batı kısmında da 180 adet meridyen olmaktadır.

Dünyadaki bütün meridyenler, kutup noktalarında birleşirler. Bu yüzden de ardışık meridyenlerin aralarında bulunan mesafe ekvatordan kutuplara doğru azalmaktadır. 

Greenwich meridyeninden başlayarak her ülke ve bölge için geçerli saat dilimi yapılandırılır.

Greenwich meridyeni evrensel standart saati işaretlemek için de kullanılır.

Kaç Merdiyen Vardır? Aralarındaki Mesafe Ne Kadar?

Genelde 2 meridyen türü bulunmaktadır. Bunlar:

Meridyen: Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbu'na giden yarım dairedir.

Antemeridian: Meridyenin tam karşısındaki yarım daire.

Bu iki türü anlamak için Dünya'nın küresel olduğunu, dolayısıyla gezegenin diğer tarafında tanımlanan her noktanın tam tersi bir noktanın bulunduğunu bilmemiz gerekir. Meridyenler arasındaki mesafeye boylam denir. Boylam, Ekvator'un iki meridyen arasındaki yay olarak, Greenwich meridyeni olan ve konusu noktadan geçen meridyendir.

Haberin Devamı

Genel olarak, ekvator üzerinde doğuya veya batıya doğru 0° ila 180° arasında derece ve dakika cinsinden ölçülen noktanın Greenwich Meridyeninden uzaklığıdır. Tam olarak meridyenlerin hepsi aynı uzunluktadır. Tüm meridyenler 40.009 km'ye eşittir.