Gazete Vatan Logo

Meksika Bayrağı Anlamı Nedir? Meksika Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Meksika ülkesinin Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Ülke, Amerika kıtasında yer alır ve resmi adı ise Meksika Bileşik Devletleri olarak bilinir. Uzun yıllar boyunca İspanya'nın kolonisi olan Meksika ise, 16 Eylül 1810 yılında kendi bağımsızlığını ilan etti. Yüzölçümü, 1.972.550 kilometre kare olarak bilinen Meksika araştırılan ve merak edilen ülkeler arasında yer alır.

Meksika Bayrağı Anlamı Nedir? Meksika Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Meksika Bayrağı Anlamı Nedir?

Meksika ülkesi, dünya üzerinde 117 07 derece batı boylamları ve 32 43 kuzey enlemleri arasında bulunur. Pasifik Okyanusunun doğu bölgesinde konumlanan bu ülke, Amerika Bileşik Devletleri ve Guatemala ile sınır komşusudur.

Meksika ülkesi, aynı zamanda coğrafi konumu nedeni ile tropikal bir iklime de sahiptir. Yılda sadece iki ay süre boyunca yağmur yağar. İç kesimlere doğru gidildikçe de yükseklik orantılı bir şekilde artar. Bu nedenle de sıcaklık da giderek daha da düşer. 

16 Eylül 1946 yılında Meksika bağımsız kabul edildi. Bu ülkenin bayrağı ise; yeşil, kırmızı ve beyaz renklerinden oluşur. Bayrakta yer alan kırmızı renk, bağımsızlık savaşı sırasında hayatını kaybeden askerleri de temsil eder. Yeşil renk ise, daha çok umudu simgelerken beyaz renk de barışı temsil eder.

Ülkenin eski bayrağında bulunan renkler aynı kalsa da arma sık sık değiştiriliyor. Meksika ülkesinin ise, günümüzde kullandığı bayrağın tam ortasında yer alan kartal figürü vardır. Ülkenin resmi armasında yer alan kartal devletin otoritesini ve gücünü simgeler. 

Haberin Devamı

Meksika Bayrağı Nasıl Oluştu?

Meksika bayrağı, aslında Meksika'nın bağımsızlık hareketinin en önemli sembolü olarak ortaya çıktı. Meksika ise, 16. yüzyılın başlarında İspanyol sömürgeciliğinin de etkisi altına girdi. Bu durum ise, 1810 yılında başlayan bağımsızlık savaşlarına neden oldu. 1821 yılında İspanya, Meksika'nın bağımsızlığını tanıdı. Bu tarihten sonra ise, Meksika, kendi egemenliğinde bir ulus olarak varlığını sürdürdü.

Meksika bayrağı, sürdürdüğü bağımsızlık hareketi sırasında sıkça kullanılan 'Güçlü İttifak' (The Strong Alliance) adını verdiği birliğin bayrağından da esinlenerek tasarlandı. Güçlü İttifak bayrağı ise, beyaz, yeşil ve kırmızı şeritlerden meydana geliyordu. Bunun üzerinde bir yılan bir de kartal vardı. Bu semboller ise, Aztek kültüründe çok önemli bir yere sahipti ve aynı zamanda Meksika'nın kültürel mirasının ve tarihinin de bir parçasıydı.

Meksika bayrağı ise, bağımsızlık hareketinin en önde gelen liderleri arasında yer alan Agustin de Iturbide tarafından 24 Şubat 1821 tarihinde kabul edildi. Bayrağın tasarımı ise, o dönemde kullanılan Güçlü İttifak bayrağından büyük ölçüde esinlenerek oluşturuldu. Beyaz, yeşil ve kırmızı şeritlerin yanında, beyaz bir zemin üzerinde bulunan yılan ve kartal sembolü de bayrağa eklendi.

Haberin Devamı

Meksika Bayrağının Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Meksika bayrağı, üç renkten meydana gelir. Bunlar ise; yeşil, beyaz ve kırmızıdır. Bu renkler, Meksika'nın kültüründe ve tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Bayraktaki yeşil renk, doğal güzellikleri, beyaz renk barışı ve kırmızı renk ise, özgürlük için verilen mücadeleyi simgeler.