Gazete Vatan Logo

Locarno Antlaşması Özeti Ve Önemi... Locarno Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

İsviçre'nin Locarna kentinde müzakere edilmesi ile birlikte ele alınan ve imzalanan antlaşmalar içerisinde Locarno Antlaşması gelmektedir. Aslına bakılırsa müzakere Locarno kentinde yapıldıktan sonra, 1925 yılında imzalar İngiltere'nin Londra şehrinde atılmıştır.

Locarno Antlaşması Özeti Ve Önemi... Locarno Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Dünyası barışını koruyabilmek ve savaşlara sona erdirmek, bir daha çıkmamasını sağlamak için ele alınan bir antlaşma olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamanda devletler arasındaki antlaşmaları barışçıl yönden çözme konusunda önemli bir yere sahiptir. Elbette 2. Dünya Savaşı ile birlikte ele alınan bu antlaşma geçerliliğine getirmiştir.

Locarno Antlaşması Özeti ve Önemi

Dünya barışını korumak ve yaşanan çatışma ile savaşların barışçıl yöntemle çözülmesini sağlamak için ele alınan antlaşma Locarno Antlaşması olarak bilinmektedir. Bu ismi almasının nedeni ise müzakerelerin İsviçre’nin Locarno kentinde yapılmasıdır. Daha sonra 1925 yılında İngiltere Londra şehrinde imzalar atılmış ve yürürlüğe girmiştir. Taraflar arasında Almanya, İngiltere, İsviçre, Belçika, İtalya, Belçika Polonya ile Çekoslovakya bulunmaktadır.

Özellikle de İkinci Dünya Savaşı'na kadar barışı korumuş olan bir antlaşma olarak önemli yer taşıdığını söylemek mümkündür. Böylece başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok farklı yerinde ve sömürge ülkelerde uzun bir dönem barış sağlanmıştır. Ancak 2. Dünya Savaşı'nda patlak vermesi ile beraber bu antlaşma geçerliliğini yitirmiştir. Yine de dünya barışını korumak ve sorunları barışçıl açıdan çözme konusunda önemli yeri bulunan bir antlaşmadır.

Haberin Devamı

Locarno Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Müzakereler ile beraber antlaşmanın maddelerini hazırlanması doğrultusunda imzalanması farklı şehirlerde yapılmıştır. Bu bağlamda Locano Antlaşması için müzakereler İsviçre'nin Locarno kentinde gerçekleşmiştir. 5 Ekim ile 16 Ekim arasında müzakereler bu şehirde devam etmiştir. Maddelerin tamamlanması ile birlikte 1 Aralık 1925 yılında İngiltere Londra şehrinde imzalar atılmıştır.

 - I Dünya Savaşı'ndan sonra Fransa, Almanya ve Belçika sınırları kesin olarak çizilmiştir.

- Eğer herhangi bir durum söz konusu olursa bu ülkelere el koyacak olan Birleşmiş Milletler cemiyetidir.

- Böylece olası herhangi bir anlaşmazlık ortadan kaldırılmaktadır.

- Taraftar Birleşmiş Milletler Cemiyetine üye olmak ile birlikte, ortak karar alınacaktır.

Haberin Devamı

- Yaşına olası sorunlar ve çatışmalar barışçıl yönden ülkeler arasında çözüme kavuşacaktır.

Özellikle kısa bir sürede olsa Avrupa'da gerginliğin azalmasına ve barışın sağlanmasına olanak verdiğini söylemek mümkündür. Ancak 1929 ekonomik Buhran ile beraber Mussolini ve Adolf Hitler gibi yönetimdeki kişilerin dikkate alınmaması ile birlikte bu antlaşma geçerliliğini kaybetmiştir. Ancak yine de önemli bir dönem içerisinde barışın Avrupa'da sağlanmasına olanak verdiğini söylemek mümkündür.

Locarno Antlaşması Kimler Arasında İmzalanmıştır?

Avrupa'nın birçok önemli ülkesinin girmesi ile birlikte Locarna Antlaşması imzalanmıştır. Bunlar içerisinde Almanya, Fransa, Çekoslovakya, Belçika, İtalya, Polonya ve İngiltere yer almaktadır. Son olarak yapılan müzakere ile birlikte İngiltere Londra şehrinde bir Ekim 1925 yılında imzalar atılmıştır. Avrupa'da bir dönem barışın sağlanması ve huzur bulması noktasında önemli yer taşır.