Gazete Vatan Logo

Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır? Kumaş Boyası Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Kumaş boyası birkaç farklı yöntem ile kumaşa uygulanabilir. Belirlenen yöntem doğrultusunda gerekli hazırlıklar tamamlanarak kumaş boyası kumaş üzerine kolayca aktarılır. Tabii bu konuda dikkat edilmesi ve özellikle denge üzerinden ele alınması gereken önemli hususlar vardır. Dolayısıyla farklı türdeki değişik kumaşları kuralları dikkat ederek boyamak, çok daha güzel bir şekilde ve istenildiği gibi sonuçlar elde edilmesi mümkündür.

Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır? Kumaş Boyası Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır? 

Kumaş boyasını kullanmak için gerekli malzemeleri hazır ederek kumaş üzerine uygulamak oldukça basittir. Bunun için gerekli olan malzemeler ise kumaş boyası, çamaşır makinesi ya da iki adet kova, renk sabitleyicidir. Bu doğrultuda ele alınacak yöntemlerle birlikte, kumaş boyası hazırlanır ve kullanılır. Ancak uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken önemli birkaç husus bulunmaktadır.

Kumaş Boyası Kullanırken Yapılması Gerekenler

Boyanacak olan kumaş türünün tek renk olması önemlidir. Bu konuda çamaşır makinesi ile kumaş boyama yöntemi çok daha fazla tercih edilmektedir. Aynı zamanda tencerede su kaynattıktan sonra kumaşı içerisine atmak ve soğutmaya bırakarak da boyama işlemi yapılabilir.

Ardından sabitleyici dökülür ve sıkma işlemi yapılır. Ancak bu yöntemin uğraştırıcı ve zor olmasından dolayı çamaşır makinesi kullanmak daha pratik ve etkili sonuçlar vermektedir.

Kumaş Boyası Nasıl Sulandırılır?

Kumaş boyasını sulandırmak için sıralı olarak belli birkaç aşamayı uygulamak gerekir. Basit adımları olan bu işlem şu şekilde ilerlemektedir; 

Haberin Devamı

Bir kap içine toz kumaş boyası, 1 çorba kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı tuz ve sıcak su karıştırılır.

Akabinde boyanmak istenen kumaş kaynar su il dolu kovaya ya da çamaşır makinesine atılır.

Çamaşır makinesi için kısa programda 15 dakika kadar, kovada olan kumaş içinde yine 15 dakika bekletilir.

Ancak bu noktada sıkma işleminin yapılmamasına dikkat etmek gerekir.

Ardından ilk başta hazırlanan karışım direkt olarak makine ve ya kova içerisine, kumaşın üzerine dökülür.

Boya sabitleyicisi ise yine kovaya veya makinenin yumuşatıcı bölümüne aktarılır.

Daha sonra ıslak hali ile birlikte kumaş asılmalı, kurumaya bırakılmalıdır.

Kumaş Boyası Nereden Alınır?

Kumaş boyası günümüzün teknolojisi ile birlikte çeşitli yerlerde satışa sunulmaktadır. Fiziki mağazalardan almak mümkün olduğu gibi online sitelerde çeşitli kumaş boyalarını görmek mümkündür. İstediğiniz renk ve tonlarında yer alan renk skalasından gerekli olan rengi seçebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ancak toz boyanın yanı sıra bir de renk sabitleyicisi almak gerekmektedir. Renk sabitleyici, boyanan kumaş yıkandığında bile rengin akıp gitmesine engel olması için kullanılır. Genel olarak ince katlar için bir adet paket toz kumaş boyası yeterli olmaktadır. Ancak kalın kot ya da normal pantolon, kaban ve ceket gibi giyim ürünlerinde tek parça için en az bir paket kumaş boyası yeterli olmaktadır.

Ne Tür Kumaşlar Boyanır?

Bu konuda pek çok farklı kumaş türü ve kumaş boyası vardır. Sık kullanılan kumaşların başında pamuk, viskoz ve modal lifler gibi ürünler gelmektedir. Ancak daha farklı kumaşlar da kumaş boyası ile boyanmak suretiyle değerlendirilebilir.