Gazete Vatan Logo

KPSS puan hesaplama! Puan hesaplama nasıl yapılır, hesaplama yöntemi nedir? 70, 80, 90 puan almak için kaç net lazım?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 31 Temmuz'da düzenlenen oturumlarının iptal edilmesinin ardından ertelenen Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Lisans Alan Bilgisi birinci oturumu başladı. Sınavda, adaylara, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri testlerinden oluşan 120 soru için 150 dakika süre verildi. Peki, KPSS puan hesaplama nasıl yapılır, hesaplama yöntemi nedir?

KPSS puan hesaplama! Puan hesaplama nasıl yapılır, hesaplama yöntemi nedir? 70, 80, 90 puan almak için kaç net lazım?

KPSS puan hesaplama nasıl yapılır, hesaplama yöntemi nedir? Kamu personeli olmak isteyenler adaylar, iki gün boyunca, üç oturumda KPSS ile ter dökecek. Sınavın ardından KPSS puan hesabı yapmak isteyenler ise hesaplama yöntemleriyle ilgili aramalarını hızlandırdı. KPSS’de bugün KPSS Alan Bilgisi Sınavları 1. Oturumu ve KPSS Alan Bilgisi Sınavları 2. Oturum, yarın ise KPSS Alan Bilgisi Sınavları 3. Oturumu gerçekleştirilecek. Peki, KPSS puanı nasıl hesaplanır?

KPSS PUAN HESAPLAMA

Ham puan

Sınava giren adayların yanıtladığı sorulardan yanlış cevapların doğru cevapları götürmesi işlemiyle yapılır. Sınavda yanıtlanan 4 yanlış bir doğru cevabın eksilmesine neden olur. Birden fazla alandan sınava girildiyse her bir alan için ayrı ayrı hesaplanır.

Standart Puan

Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunur, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanır.

Ağırlıklı Standart Puanı

KPSS Puan Türleri üzerinden standart puanlar kullanılarak hesaplanır. ASP hesaplamasında alanların puan türleri belli değerlerle çarpılıyor. Bu çarpma işlemi 124 puan türü içinde yapılıyor. Aday hangi alanlardan sınava giriyorsa puan hesaplama ona göre yapılıyor.

Haberin Devamı

 

X= Ağırlı standart sapmaların ortalamasıdır. Her bir puan türünün ağırlıklı standart sapması için hesaplanır. Sınava giren aday sayısına hesaplanıyor ancak bu veri ÖSYM tarafından paylaşılmıyor.

S= ASP dağılımının standart sapmasıdır. Sınava giren kişilerin ASP'si üzerinden standart sapması hesaplanır. Bu değer yine ÖSYM tarafından paylaşılmıyor.

B= ASP dağılımındaki en yüksek ASP'yi ifade ediyor. Kısaca o puan türünde birinci olan adayın en yüksek ASP'sidir. Bu puan da ÖSYM tarafından paylaşılmıyor.

KPSS Lisans sınavında toplam 45 net yapan aday 66,957 puan alırken, 55 net yapan aday 72,596 puan, 65 net yapan aday 77,516 puan, 75 net yapan aday ise 81,716 puan almaktadır.

Genel Yetenek: 20 Net

Genel Kültür: 25 Net

P3 Puanı: 66,957

Genel Yetenek: 25 Net

Genel Kültür: 25 Net

P3 Puanı: 69,777

Haberin Devamı

 

Genel Yetenek: 40 Net

Genel Kültür: 35 Net

P3 Puanı: 82,435

 

Genel Yetenek: 50 Net

Genel Kültür: 50 Net

P3 Puanı: 94,375