Gazete Vatan Logo

KPSS 2022 soruları! Galatımeşhur ne demek? Cihanşümul nedir? Ehvenişer ve Tevekkeli ne demek?

KPSS 2022 maratonu başladı. Bugün yapılan genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri oturumları sona erdi. Adaylar sınavda sorulan soruları sosyal medyada değerlendirirken KPSS’de önce çıkan sorular adaylar tarafından araştırılıyor. Bunların başında, Galatımeşhur, Cihanşümul, Ehvenişer, Tevekkeli kelimelerinin anlamı oldu. Peki, Galatımeşhur ne demek? Cihanşümul nedir? Ehvenişer ve Tevekkeli ne demek? İşte detaylar…

KPSS 2022 soruları! Galatımeşhur ne demek? Cihanşümul nedir? Ehvenişer ve Tevekkeli ne demek?

2022 KPSS, genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri oturumlarının sona ermesiyle tamamlandı. Gözler KPSS alan bilgisi sınavları ile KPSS ön lisans sınavına çevrilirken adaylar bugün yapılan sınavları sosyal medyadan değerlendirmeye başladı bile. KPSS 2022 sorularında öne çıkanlar araylar tarafından araştırılıyor. Peki, Galatımeşhur ne demek? Cihanşümul nedir? Ehvenişer ve Tevekkeli ne demek? İşte detaylar…

GALATIMEŞHUR NE DEMEK?

Galatımeşhur kelimesi birleşik yazılır. Galatımeşhur kelimesi, “artık doğru sayılan, doğru kabul edilen yaygın yanlış” anlamına geliyor.

Bazı yaygın galatımeşhurlar ise söyle:

Göz var, nizam var…

Bir zahmet...

Kelli felli…

Aptala malum olur...

Altı kaval, üstü şişhane…

CİHANŞÜMUL NEDİR?

Cihanşümul kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Cihanşümul kelimesi Farsça kökenlidir.TDK'ye göre cihanşümul kelimesi anlamı “evrensel” demektir.

EHVENİŞER NE DEMEK?

Ehvenişer kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Ehvenişer, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre ehvenişer kelimesi “Kötü olanların içinde iyisi” anlamında kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

TEVEKKELİ NE DEMEK?

Dilimizde Tevekkel kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılan toplam 8 kelime bulunmaktadır. 1- Sersem 2- Aptal 3- Gabi 4- Hamakat 5- Şaşkın 6- Geri zekalı 7- Ahmak 8- Safderun.

Tevekkel kelimesinin iki farklı anlamı vardır:

İlk Anlamı: Tevekkül eden, bir işin gerçekleşmesi için elinden gelen her şeyi yapan ve sonrasını Allah'a bırakan kimse

İkinci Anlamı: Aklı kıt, ebleh

Halk arasında tevekkel kelimesi, söylenen en basit şeyleri bile idrak etmekte güçlük çeken, aptal ve basiretsiz kişiler için kullanılır.