Gazete Vatan Logo

Kolonicilik Nedir? Tarihte Kolonicilik Faaliyetleri Nelerdir, Nasıl Başlamıştır?

Kolonicilik, bir devletin başka devlet ya da toplumları ekonomik ve siyasal olarak egemenliği altına alması demektir. Kolonicilik kolonyalizm, sömürgecilik veya müstemlekecilik olarak da bilinir.

Kolonicilik Nedir? Tarihte Kolonicilik Faaliyetleri Nelerdir, Nasıl Başlamıştır?

Tarihsel sürece bakıldığında devletlerin kolonicilik yapması için birçok sebep ortaya çıkmıştır. Bunlar arasından en etkilisi de ekonomik sebepler olmuştur. Devletler eski zamanlarda kendilerine ham madde imkanı sağlamak için kolonicilik yapmaya başlamışlardır.

Kolonicilik Nedir?

Koloni kelime anlamı olarak devletlerin ekonomik, siyasi ve sosyal nedenler ile devlet sınırları dışında el koyup yönettiği ülkeler ya da topraklardır. İlk çağlarda kurulmuş olan bazı devletlerin kendi toprakları dışında başka toprakları ya da devletleri himayesi altına almasına kolonicilik denmiştir. O dönem ismi kolonicilik olsa da yeniçağa gelindiğinde koloniciliğin ismi değişmiş ve sömürgecilik adını almıştır. 

Tarihte Kolonicilik Faaliyetleri Nelerdir, Nasıl Başlamıştır?

Tarihsel sürece bakıldığında devletlerin kolonicilik yapması için birçok sebep ortaya çıkmıştır. Bunlar arasından en etkilisi de ekonomik sebepler olmuştur. Devletler eski zamanlarda kendilerine ham madde imkanı sağlamak için kolonicilik yapmaya başlamışlardır.

Haberin Devamı

Bu sayede de elde ettikleri ham madde ile mal üretmişler ve bunu da gelir kaynağı olarak kullanmışlardır. Ayrıca devletler ürettikleri fazla malları pazar yerlerinde satmış ve hem ticaretin gelişmesini sağlamış hem de ek gelir elde etmiştir. Kolonicilik ile gelişmiş olan devletlerin hem ekonomisi hem de siyaseti ilerlemiştir.

Ayrıca kolonicilik faaliyetlerini gerçekleştiren devletler eğer kendi toprakları yetersiz gelirse başka devletlerin topraklarını kullanmışlardır. Bu sayede başka toprakları işleyerek de gelir elde etme imkanı bulmuşlardır. Deniz koloniciliği yapan devletler de deniz ve gemi alanında kendilerini geliştirmişlerdir.

Kolonicilik Sonuçları

Koloniciliğin en belirgin ve en önemli sonucu ticaretin gelişmesi olmuştur. Koloniciliğin başlamasındaki amaç da ekonomik olduğundan kolonicilik yapan devletler karşılıklı olarak ticaretlerinin gelişmesini sağlamıştır. Devletler bu sayede başkalarının topraklarını kontrol etmek için egemenliği altına almış ve yeni topraklar elde etmişlerdir. Elde edilen topraklar ile beraber yeni toprakları keşfetme imkanı da bulmuşlardır.

Haberin Devamı

Kolonicilik yapan devletler koloniler sayesinde az para vererek çok toprak elde etmişlerdir. Kültürel olarak da gelişmeler olmuştur ve kolonicilik ile en çok bilim ve felsefe gelişmiştir. Borç köleliği gibi bir kavramın ortaya çıkması ise koloniciliğin olumsuz sonuçlarındandır.

Borcu olan kimseler borcunu ödeyemediklerinde köle olması durumuna verilen isimdir. Daha sonra bazı yasalar çıkarılmış ve kölelik ortadan kalkmış fakat bununla beraber toplumsal sınıflaşmalar olmuştur. Kolonicilik ile tüccar kesim ortaya çıkmıştır. 

Kolonicilik ve Sömürgecilik Arasındaki İlişki

Kolonicilik yalnızca ilkçağlarda uygulanmış olan bir faaliyettir ve bu nedenle de ilkçağa özgüdür. Fakat ilk çağ sona erdikten sonra bu faaliyet ortadan kalkmamıştır yalnızca ismi değiştirilmiştir. Kolonicilik yerine ilk çağdan sonra sömürgecilik kelimesi kullanılmaya başlanmıştır.

Yeni çağ döneminde kolonicilik sömürgecilik olarak devam etmiştir. Fakat kolonicilik ile sömürgecilik arasında fark elbette vardır. İsmi değişen koloniciliğin bazı özelliklerinde de değişiklikler olmuştur. Kolonicilik ile sömürgecilik arasındaki asıl fark, kolonicilikte devletin benliğine herhangi bir müdahale olmazken sömürgecilikte devletin benliğine karışılır ve devlet sömürülür. 

Haberin Devamı