Gazete Vatan Logo

Kırgızistan Bayrağı Anlamı Nedir? Kırgızistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Bayrak, ülkelerin özel simgesidir. Bayrağı olan ülkeler, aynı zamanda bağımsızlıklarını ilan etmiş olur. Asya kıtasında yer alan ve Türk devletlerinden biri olan Kırgızistan, 1992 yılında kabul edilen bayrağını kullanmaktadır. Ulusal olarak ve dünya genelinde kabul görmüş bayraklar özel sebep olmadığı sürece değiştirilmez. Kırgızistan, sade ve sadece 2 renkten oluşan bir bayrağa sahiptir. Bayrağın, ülkeyi temsil eden özel bir anlamı vardır.

Kırgızistan Bayrağı Anlamı Nedir? Kırgızistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Kırgızistan Bayrağı Anlamı Nedir?

Kırgızistan bayrağı düz tek renk zemin üzerinde bulunan güneşi andıran bir desenden oluşur. Bu şekil aslında Kırgız çadırlarının üst tarafından bakıldığında görülen şekli anımsatmaktadır. Kırgızlar için önemli olan unsurlar bayrak üzerinde toplanmıştır.

 

Güneşi andıran desen 40 koldan oluşur. Bunun anlamı 40 Kırgız boyudur. Güneşin iç kısmı, hem Kırgız çadırlarını hem de Kırgız dağlarını dolayısıyla cesareti ve yürekliliği simgelemektedir.

 

Kırgızistan Bayrağı Nasıl Oluştu?

 

Kırgızistan, bağımsızlığını ilan ettikten sonra kendi bayrağını oluşturmak için de hemen çalışmalara başlamıştır. Bayrakları hem bağımsızlığı hem de vatan millet sevgisini, birlik beraberliği temsil etmeliydi. Cesaretlerini ve büyük dağlarını temsil edecek olan bu bayrak egemenliğinde ilk sembolüdür.

 

Kırgızistan bayrağı, 3 Mart 1992 yılında bağımsızlığın ilan edilmesinin hemen ardından aynı gün içinde göklere çekilmiştir. Bayrakta kullanılan iki renk, Kırgızların tarihsel sürecini anlatmaktadır. Güneş içinde bulunan çaprazlama şekilde, Kırgızların benliği ve kendi hikayeleri yansıtılır.

Haberin Devamı

 


 

Kırgızistan Bayrağı Renkleri Ne Anlama Geliyor?

 

Her ülkenin olduğu gibi Kırgızistan'ında ülke için özel anlamları olan bayrağı bulunmaktadır. Kırgızistan bayrağı, iki ayrı renkten oluşur. Bu renklerden ilki temel renk olan kırmızıdır. Diğer renk ise güneş şeklinin sarı rengidir. Bu renklerin belirli anlamları bulunmaktadır. Arka plan rengi olan kırmızı, Kırgız halkının yürekliliğini ve cesaretini simgeler.

 

Kırmızı savaş ve gücün rengidir. Bayraklarda ise ülkenin bağımsızlığı için verilen mücadeleleri anlatır. İkinci renk olan sarı, hem desen olarak güneşte kullanılırken hem de aydınlık günleri, refahı temsil eder. Kırgız halkı için umut ve ışıktır.

 

Kırgızistan Bayrağında Yer Alan Sembol Neyi İfade Eder?

 

Kırgızistan bayrağı, sade ve tek desenlidir. Ancak bayrakta kullanılan güneş simgesi, önemli bir anlam taşır. Güneşin orta kısmı, bir dağı anımsatır. Bu dağ benzetmesi aslında Kırgızistan'ın coğrafi özelliğini yani çoğunluğun dağlık alanlardan oluşmasını, Kırgız dağlarını anlatır.

Haberin Devamı

 

Bununla beraber Kırgızların kurmuş oldukları çadırları da orta kısmında simgeler. Güneşin etrafında bulunan 40 ışın kolu, 40 kabileden oluşan Kırgız halkının bir bayrak altında toplanmasını ifade etmektedir.

 

Kırgızistan Bayrağının Önemi Nedir?

 

 

Kırgızistan bayrağı, bağımsızlığın ilanı ile birlikte aynı gün içinde kabul edilmiştir. 1992 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile kazanılan bağımsızlık, bayrak ile sembolleşmiştir. Bu yüzden Kırgızistan bayrağı ayrı bir öneme sahiptir. Ülkenin bağımsızlık yolculuğunda bir adım olarak görülen bayrak, simgeleri ile de bunu ayrıca ifade etmektedir.