Gazete Vatan Logo

Kazakistan Bayrağı Anlamı Nedir? Kazakistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Kazakistan dünyanın en büyük ülkelerinden biridir. Uzantıya göre dünya sıralamasında dokuzuncu sırada yer alıyor. Asya ile Avrupa'nın ortasında duruyor. Günümüzde bilinen Kazakistan bayrağı 4 Haziran 1992'de kabul edildi. Kazakistan bayrağı, bayrağın ortasında parlayan bir güneşin altında uçan bir kartalın yer aldığı açık mavi bir arka plandan oluşur.

Kazakistan Bayrağı Anlamı Nedir? Kazakistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Temsil edilen motifler, kökenlerini Kazak halkının sanatsal ve kültürel geleneklerinden almaktadır. Açık mavi arka plan, Tatarlar, Moğollar, Uygurlar ve diğerleri dahil olmak üzere bugünün nüfusunu oluşturan çeşitli Türk halklarını temsil eder.

Kazakistan Bayrağı Anlamı Nedir?

Kazakistan bayrağında kullanılan mavinin dini bir anlamı vardır, gök tanrısı Gök-Tarry'yi, "sonsuz engin mavi gökyüzünü" temsil eder. Daha modern bir yorum ise Kazakistan'ın uçsuz bucaksız gökyüzünü ve özgürlüğünü sembolize etmesidir.

Aynı zamanda altın kartal "berkut", Kazakistan'ı yöneten ve bu hayvanın sancağı olarak mavi bayrağa sahip olan Cengiz Han imparatorluğuyla ilişkilendirilir. Böylece kartal, modern Kazakistan ulusunu oluşturan insanların yiğit tarihini ifade eder.

Kazakistan bayrağındaki renk kültürde önemli bir rol oynar. Eski Türk kabilesi üyeleri, gökyüzünü tanrıları olarak kabul ettiler ve bu tanrıya bağlılıklarını temsil etmek için gök mavisi bayrağı kullandılar. Kazakistan'ın mavi rengi aynı zamanda barış, refah ve saf gökyüzü anlamına gelmektedir. 

Haberin Devamı

Kazakistan Bayrağı Nasıl Oluştu?

Kazakistan, kimliğini ve egemenliğini sembolize ettiği için bayrağına büyük saygı duyuyor. Bu bayrak Shaken Niyazbekov tarafından tasarlandı ve 1992'de resmen kabul edildi. Kazakistan'ın ilk modern bayrağı muhtemelen ortasında sarı bir ay ve yıldız bulunan kırmızı bir arka plandan oluşuyordu.

Sovyet fethi ile 26 Mart 1937 Anayasası ile şekillenen cumhuriyetin bayrağı, hem Kazakça hem de Rusça yazılmış isminin yanı sıra çekiç ve orağın varlığıyla kırmızıya büründü. Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 16 Aralık 1991'de bağımsızlığını kazanan yeni Kazakistan devletinin ilk altı ayı boyunca korunmuştur.

Kazakistan Bayrağı Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Kazakistan'ın sembolü olarak, bozkır kartalı Berkut'un kanatlarında at sürüleriyle bezeli bozkırlar bilinmektedir. Kırgızistan sınırındaki çok yüksek dağlar, olağanüstü güzellikteki dağ gölleriyle kapitone ve gerçek dışı görünecek kadar yoğun renkler bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Kazakistan bayrağı mavidir ve merkezinde 32 ışınlı altın bir güneş vardır. Aşağıda uçmakta olan bir bozkır altın kartalı vardır. Şaftın yan tarafına yine altın renginde bir bezeme yerleştirilmiştir.

Kazakistan Bayrağı Sembolleri

Dikdörtgen biçimli bir bayraktır ve altında süzülen bir bozkır kartalı ile merkezde güneş görüntüsü vardır. Bayrak direği boyunca ulusal süs desenlerini gösteren dikey bir bant da vardır. Kartal, süs, güneş ve güneş ışınları altın rengindedir. 

Bayrak, sonsuz gökyüzünün yanı sıra suyu, güneşi, yaşam kaynağını ve enerjiyi temsil eder. Güneş ışınları, bolluk ve bereketin temeli olan taneler şeklindedir. İleriye doğru uçan kartal, yüzyıllardır Kazak kabilelerinin bayraklarında yer almış, özgürlüğü ve gücü temsil etmiştir.