Gazete Vatan Logo

Kadeş Antlaşması Özeti Ve Önemi... Kadeş Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Tarih boyunca birçok farklı antlaşma yapıldığı bilinmektedir. Bu antlaşmalar içerisinde Kadeş'in yeri ise her zaman için ayrı olmuştur. Çünkü tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma budur. Doğal olarak Kadeş Antlaşması'nın tüm detayları büyük bir merak konusu olmuştur. Özellikle M.Ö yapılan bir antlaşma olması son derece dikkat çekicidir. Ayrıca o zamanki dönemlerde savaşlar uzun sürmekte ve büyük kayıplara yol açmaktaydı. Kadeş Antlaşması bu bağlamda oldukça önemli sonuçlar doğurmuştur.

Kadeş Antlaşması Özeti Ve Önemi... Kadeş Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Kadeş Antlaşması Nedir?

Tarihte yer alan en büyük imparatorluklar içerisinde Mısır ve Hititler oldukça önemli bir konumda bulunurlar. Tabi bu iki büyük devletin bulundukları bölgede üstünlük kurma çabaları her zaman olmuştur. 

M.Ö 1274 yılında Kadeş kalesi önünde Hititler ve Mısırlılar arasında galibi belli olmayan bir savaş olmuştur. İşte bu savaşta iki taraf dostluk ve barış simgesi olan Kadeş Antlaşması'nı imzalamışlardır. 

Kadeş Antlaşması Özeti ve Önemi 

Kadeş Antlaşması'nın ortaya çıkış sebebi Hititler ve Mısırlılar arasında yaşanan savaştır. Kadeş kalesi önünde yapılan savaşın neticesi hiçbir şekilde alınamamıştır. Bundan dolayı iki taraf arasında sulh yapılmıştır. Antlaşmaya göre II. Ramses almış olduğu yerleri boşaltacak ve Hititlere bırakacaktı. 

Kadeş Antlaşması normalde Mısır adına II. Ramses ve Hititler adına ise Mutavalli tarafından yapılacaktı. Ancak Kadeş Antlaşması yapılacağı süreçte çıkan bir isyan sonucu Muvattalli öldürülmüştür. Onun yerine anlaşma 3. Hattuşili ile yapılmıştır. 

Haberin Devamı

Kadeş Antlaşması'nın tarihte ilk yazılı antlaşma olması önemini ortaya koyar. Ayrıca antlaşma Akadca ve çivi yazısıyla yazılmıştır. Bunun yanında Dünya tarihi içerisinde eşitlik ilkesi ile anılan ve eşitlik ilkesine dayanan en eski antlaşma olarak kabul edilir. 

Kadeş Antlaşması Tarihi ve Maddeleri 

Kadeş Antlaşması oldukça eski bir tarihte yapılmıştır. Buna göre antlaşmanın tarihi M.Ö 1274 yılı olarak bilinir. 

Maddeleri:

- İki devlet birbirine saldırmama konusunda söz vermiştir. 

- Kadeş toprakları Hititler kontrolü altında kalacaktır. 

- Ticaret yolları için iki devlet işbirliği yapacak. 

- İki devlete de dışarıdan bir saldırı olursa eğer birbirlerinin yanında olacaklar. 

- Asur Devleti'nin tehditlerine karşı birlikte hareket edilecek. 

Kadeş Antlaşması'nın maddeleri son derece barış içeren unsurlardan meydana gelmektedir. İki güçlü devlette birbirlerine söz vermişlerdir. Böylelikle ticaret yollarının güvenliği için büyük bir adım atılmıştır. 

Kadeş Antlaşması'nın Sonuçları

Mısır ve Hitit imparatorları antlaşmada yer alan maddelere uyarak hareket ettiler. İki imparatorda barıştan yana bir tavır sergilemişlerdir. Mısır Kralı Ramses, söz verdiği gibi Kadeş'i Hititler'e bırakmıştır. Buda dostluğun artmasına ve mücadelenin bitmesine neden olmuştur. 

Haberin Devamı

Kadeş kalesi önünde yapılan savaşın Mısır kaynaklarında galibi kendileridir. Ancak Hitit kaynakları ise savaşın galibi olarak kendilerini görürler. 

Tarihin ilk yazılı anlaşması olarak bilinen Kadeş Antlaşması, eşitlik ilkesi açısından da büyük bir öneme sahip olmuştur. Bundan dolayı tarihte en merak çeken antlaşma olarak kayıtlarda yerini almıştır.