Gazete Vatan Logo

Jeopolitik Konum Nedir, Neden Önemlidir? Türkiye'nin Jeopolitik Konumunun Avantajları Nelerdir?

Her ülkenin belli bir jeopolitik konumu vardır ve bunlar birçok unsuru barındırır. Böylece bu unsurlar bir araya gelmek suretiyle ülkenin geleceğini tayin eder. Çünkü uluslararası düzeyde ülkelerin jeopolitik konumu birçok açıdan hem artı hem de eksi getirebilir. Özellikle bu konuda jeopolitik açıdan konum ele alındığında Türkiye belki de verilebilecek en önemli ülkeler içerisinde yer almaktadır. Çünkü doğuyu ve batıyı bir araya getirerek bağlayan, bu bağlamda ülkelerin üst gözünün üzerinde olduğu bir ülke olarak öne çıkar.

Jeopolitik Konum Nedir, Neden Önemlidir? Türkiye'nin Jeopolitik Konumunun Avantajları Nelerdir?

Jeopolitik Konum Nedir?

Ülkelerin bulunduğu konum itibariyle jeopolitik açıdan, birçok parametre doğrultusunda öne çıkan yapısı jeopolitik konum olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde toplumsal, ekonomik, kültürel ve siyasal gibi birçok unsur yer almaktadır.

Böylece bunların getirisi ile beraber iç ve dış politika, İthalat ve ihracat ile askeri yönden durum ortaya çıkar. Özellikle ülkelerin geleceğini tayin eden ve onların diğer ülkelere göre avantaj ya da dezavantaj oluşturmasına etki yapan bir konum olarak ele almak mümkündür.

Jeopolitik Konum Neden Önemlidir?

Birçok açıdan ele alındığında jeopolitik konumun bir ülke için önemi oldukça büyüktür. Zaten adından da anlaşılacağı üzere politik açıdan öncelikle ön plana çıkar. Bu sebepten dolayı bir ülkenin bulunduğu ve jeopolitik konum aynı zamanda ülkeye önemli oranda politik avantaj ve dezavantaj getir. Bu durum böylece askeri, ekonomi, siyasi, kültürel ve ülke prestiji kapsamında da önemli yer taşımaktadır.

Örneğin Türkiye doğu ve batı arasında bir köprü oluşturarak önemli bir konumdadır. Bu da Türkiye'nin dünya çapında önemli bir söz sahibi olmasına imkan vermektedir. Bu ve benzeri gibi birçok farklı husus ele alındığında her ülkenin jeopolitik konumu, yani ülke sınırları önemli yer taşımaktadır.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Jeopolitik Konumunun Avantajları Nelerdir?

Özellikle Türkiye jeopolitik konum açısından ele alındığında birçok farklı avantajı doğrultusunda önemli yer taşır.

- Hem Avrupa hem de Ortadoğu ülkelerine ihracat açısından önemli yer taşır.

- Doğu ve batıyı birleştirerek siyasi bakımından söz sahibidir.

- Üç tarafı denizlerle çevrili olmasa doğrultusunda deniz ticaretini kontrol eder.

- Tarımsal çeşitlilik açısından elverişli bir toprak yapısına sahiptir.

- Gıda maddelerinin üretim ve işlenmesi ile beraber ülkelere ulaştırılması noktasında bir köprü görevi görür.

- Askeri ve siyasi noktada da diğer ülkelerin yanında olmasını istediği bir ülke olarak öne çıkar.

Bu ve benzeri gibi pek çok önemli sebepten dolayı jeopolitik konum açısından Türkiye önemli bir yer taşır.

Haberin Devamı