Gazete Vatan Logo

İstanbul Antlaşması Özeti Ve Önemi... İstanbul Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Eski tarihlerde yapılan her antlaşmanın bir anlamı ve önemi vardır. Bu antlaşmalar sayesinde bazen sınırlar belirlenmekteydi, bazen ise ciddi savaşlar son bulmaktaydı. Bu önemli antlaşmalardan biri de İstanbul Antlaşmasıdır. Tarihte çok sayıda antlaşma var. Rusya ile Osmanlı arasında çok sayıda antlaşma imzalanmış bazılarında Osmanlı devleti zor durumda kalmıştır. Ancak 1724 yılında imzalanan İstanbul Antlaşmasının önemi büyüktür. İlk defa bir dostluk antlaşması imzalanmıştır. 

İstanbul Antlaşması Özeti Ve Önemi... İstanbul Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

İstanbul Antlaşmasının Özeti 

Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında imzalanan İstanbul Antlaşması bir dostluk niteliğindeydi. Bunun yanı sıra bu antlaşma ilk dostluk antlaşması olarak da geçmektedir. Osmanlı Devleti ile Rusya İran'a saldırmaktaydı. Kuzey Kafkasya bölgesinde ise iki devlet karşı karşıya gelmişti. Bu durumda İngiltere ile Hollanda araya girerek, bu antlaşmasının imzalanmasında rol oynadı. 

İstanbul Antlaşmasının Önemi

İstanbul Antlaşması ortaya çıkabilecek Osmanlı-Rusya savaşını önlenmiş oldu. Kafkaslardaki topraklar bu iki devlet arasında paylaşıldı. Bu antlaşma ile Roma İmparatoru, V. Karl Osmanlı Devletinin üstünlüğünü kendiliğinden kabul etti. 

İstanbul Antlaşmasının Tarihi ve Maddeleri

İstanbul Antlaşması 1724 yılında İstanbul'da imzalanmıştır. Tarihte ilk dostluk antlaşması olarak geçti. Bu antlaşma ile Safevlerin Kafkaslardaki topraklar Osmanlı Devleti ile Rusya arasında paylaşıldı. Aynı zamanda Osmanlı ile Rusya arasında çıkabilecek bir savaş da bu antlaşma ile önlenmiş oldu. İngiltere ve Hollanda araya girerek, bu antlaşmasının imzalanmasında ciddi bir rol oynadılar. 

Haberin Devamı

- Derbent, Bakü kaleleri, Dağıstan Rusya'ya verildi.

- Gence, Karabağ, Tiflis, Revan ve Tebriz Osmanlı Devletine bırakılmış oldu. 

Osmanlı Devletinin İstanbul Antlaşması

1724 yılında imzalanan İstanbul antlaşması tarihte önemli bir yeri vardır. Bu zamana kadar Osmanlı Devleti tarihte çok sayıda antlaşma imzalamıştır. Bu antlaşma metinler Rusça ve Osmanlıca olarak bulunmaktadır. 

Daha önceleri de Osmanlı ile Rusya arasında farklı nedenlerden dolayı savaş çıkmaktaydı.

İşte bu antlaşma ile savaş olasılığı oldukça düşmüştür. Her iki devlet de İran devletine saldırmaktaydı. Ancak Aynı noktada kesişince, Hollanda ve İngiltere devreye girdi. Böylelikle İstanbul antlaşması imzalanmış oldu. 

İstanbul Antlaşmasının Özellikleri 

İstanbul antlaşması tarihte ilk dostluk antlaşmasıdır. Daha önceki yıllarda Osmanlı İle Rusya çok kez karşı karşıya gelmiştir. Ancak bu sefer olası savaş durumu önlenmiş oldu. Bu antlaşma İstanbul'da yapıldı. Rusça ve Osmanlıca da metinlerin olduğu söylenmektedir. Tarihte pek çok kaynak var ki bu antlaşma hakkında geniş bilgiler sunmaktadır. 

Haberin Devamı

İran, daha sonraki zamanda bu antlaşmayı tanımayıp, saldırılarda bulunmuştur. İstanbul şehrinin diğer ismi Konstantiniyye olarak geçmektedir. Bu yüzden yapılan antlaşma da Konstantiniyye antlaşması olarak bilinmektedir. 

Gence, Tebriz, Tiflis gibi bölgeler Osmanlı devletine kalmasına rağmen İran şahı Nadir Şah ise bu antlaşmayı tanımadı. Bunun için Osmanlı Devletine bir savaş açmıştır. Tarihte yer alan her antlaşma bir yol ayırımına götürür. Tarihi zenginleştiren bu antlaşmalardır. Özellikle de İstanbul antlaşması 1724 yılında imzalanmış ve tarihe bilinen ilk dostluk antlaşması olarak geçmiştir.