Gazete Vatan Logo

Hırvatistan Bayrağı Anlamı Nedir? Hırvatistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Adriyatik denizine kıyısı olan Hırvatistan Slovenya, Bosna Hersek ve Karadağ ile komşudur. Hırvatistan hem Avrupa hem de Balkanlarda toprağı olan bir ülkedir.

Hırvatistan Bayrağı Anlamı Nedir? Hırvatistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Hırvatistan Bayrağı Anlamı Nedir?

Hırvatistan bayrağı remi törenlerde armayla beraber kullanılır. Armanın şekli satranç tahtasına benzediğinden Sahovnica olarak da bilinir. Hırvatça satranç tahtası anlamına gelen Sahovnica bayrağın tam ortasında durur.

Armanın ilk anlamı kraliyet aile, ikinci anlamı da Pan-Slav hareketi olarak karşımıza çıkar. Bu hareket Panslavizm olarak da bilinir ve Osmanlı devletinde iç karışıklığa neden olmuş bir harekettir. Bu hareket birçok ülkenin Osmanlı devletinden ayrılması ve bağımsızlığını ilan etmesine neden olmuştur. Üç yatay şeritten oluşan bayrakta kırmızı, beyaz ve mavi renkler bulunur.

Hırvatistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Hırvatistan bayrağı yatay şeritlerle birbirinden ayrılmış kırmızı, mavi ve beyaz renklerden oluşur. Kırmızı renk ile bağımsızlık uğruna dökülmüş kanlar temsil edilmektedir. Mavi ve beyaz renkler ise eşitlik ve özgürlük anlamında bayrakta kullanılmıştır.

Askeri armanın üzerindeki figürler ise özgürlük için mücadele eden askerleri temsil eder. Hırvatistan'ın törenlerde kullanılan bayrağında armasına da yer verilmektedir. 

Haberin Devamı

Hırvatistan Nerede?

Hırvatistan, Adriyatik ile Akdeniz kıyılarının kesiştiği yerde bulunur. Eşsiz bir güzelliğe sahip olan ülke Avrupa'nın güneydoğusunda yer almaktadır. Tarihi güzellikleri ve doğal güzelliği ile ön planda yer alan ülke her sene binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. 1 Temmuz 2013 tarihinde Avrupa birliğine üye olmuş olan Hırvatistan bölgedeki cazibe merkezleri arasındadır.

Refah seviyesinin yüksek olması da ülkenin dikkat çekmesini sağlamaktadır. Avrupa'nın güneydoğusunda konumlanmış olan ülkenin kuzeyinde Macaristan, güneydoğusunda Bosna Hersek ve güneyinde de Karadağ ile komşudur. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'e ülkemizden direkt uçuşlar olduğundan ülkeye gitmek oldukça kolaydır. 

Hırvatistan Gezilecek Yerler

Dubrovnik: Adriyatik kıyılarındaki en güzel şehir olarak da bilinen Dubrovnik en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. UNESCO tarafından dünya mirası listesine girmiş olan bölge etkileyici mimarisi ile masal diyarlarını andırmaktadır.

Haberin Devamı

Plitvice göller milli parkı: UNESCO dünya kültür mirası listesine girmiş olan milli park tertemiz havası ve muhteşem doğası ile dikkat çeker. Bosna Hersek sınırlarına yakın bir konumda olan milli park mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Split: Dalmaçya'nın en büyük şehri olan Split, Zagreb'den sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci şehirdir. Adriyatik denizi ve Balkan yarımadasının doğu kısmında yer alan şehrin çevresi Adriyatik Alp dağları ve Akdeniz ile çevrilidir. 

Rovinj: Hırvatistan'ın kuzeybatısında bulunan liman şehri Istria yarımadasında bulunmaktadır. Taş sokakları ve renkli evleri ile ön planda olan yerde eski şehir merkezini mutlaka görmek gerekir.

Korcula: Ünlü tüccar Marco Polo'nun doğum yeri olan Korcula şirin köyleri ve masmavi suları ile dikkat çeker. Adriyatik kıyılarını süsleyen tatil adası olarak da bilinen Korcula bakir doğası ile ilgi görür.