Gazete Vatan Logo

Hidrografya Nedir, Neyi İnceler? Hidrografya Alt Dalları Nelerdir?

Dünya çapında pek çok önemli bilim dalı vardır ve her biri hayatın değişik evrelerini inceleyerek ortaya çıkarır. Bu doğrultuda bu bilim dallarından biri ise hidrografya olarak öne çıkar. Aynı zamanda hidrografi şeklinde ifade edilmesi ile beraber yeryüzü şekilleri ile ilgili bir bilim dalıdır. Tabii diğer yandan bir yerde su bilimi olarak da ifade edilebilir. İnceleme yaptığı birçok farklı unsurun yanı sıra aynı zamanda kendi alt dalları üzerinden de parçalara ayrılır. Bu parçalar yeraltı ve yerüstü şekilleri üzerinden suyun etkisini inceleme konusunda durumları ele alır.

Hidrografya Nedir, Neyi İnceler? Hidrografya Alt Dalları Nelerdir?

Hidrografya Nedir?

Hidrografya aynı zamanda hidrografi olarak bilinen bir bilim dalıdır. Bu doğrultuda yeraltı ve yerüstü sularının oluşumu, yardımı ve insan yaşama üzerindeki etkilerini inceleyen bir bilim dalı olarak öne çıkar.

Özellikle yeryüzünde bulunan sular ile beraber yeraltı sularının incelemesini yaparken, bunların korunması ve tükenmesi noktasındaki önlemleri açısından da pek çok unsuru ele alır. O yüzden ele alınması ve ilgilenilmesi gereken günümüzün en önemli bilim dalları içerisinde yer almaktadır.

Hidrografya Neyi İnceler? 

Hidrografya yeraltı ve yer üstünde bulunan suları inceler. Aynı zamanda bu suları inceleyen en önemli coğrafya dalı olarak da ön plana çıkar. Özellikle de akarsular ve göller ile beraber denizler üzerinden suyu ele almak suretiyle pek çok açıdan inceleme gerçekleştirir. Böylece özellikleri, oluşum koşulları, farklılıkları ve dağılışların noktasında bu durumlar hidrografyanın inceleme alanına girer.

Bu inceleme neticesinde ise yeryüzünde bulunan bütün farklı su türleri konusunda bilgiler elde edilir. Özellikle de günümüzde tatlı su kaynaklarının tükenmeye başlaması göz önünde bulundurulursa, büyük öneme sahip bilim dalları içerisinde geldiğini söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Hidrografya Alt Dalları Nelerdir?

Farklı su kaynaklarını incelemesi doğrultusunda hidrografyanın aynı zamanda alt dalları bulunmaktadır. Böylece öne çıkan hidrografinin her bir alt dalı değişik bölgelerdeki türe bağlı olarak su kaynaklarını ele almak suretiyle inceler.

- Hidroloji

- Akarsu bilimi (Potamoloji)

- Göl bilimi (Limnoloji)

 Okyanus bilimi (Oseonografya)

Bu şekilde 4 farklı alt dalları ile birlikte hidrografya kapsamlı şekilde ele alınır.

Hidrografyanın Önemi Nedir? 

Yaşamın en önemli temel yapı taşları içerisinde hava ile birlikte su en önde gelir. Bu sebepten dolayı suların incelenmesi ve buna bağlı olarak çalışmaların yapılması büyük önem taşır. O yüzden hidrografya en önemli bilim dalları içerisinde gelmektedir. Kendi içerisindeki alt dalları doğrultusunda farklı su türlerini ele alarak inceler, koruma önlemleri ve çalışmalarını ele alır.

Haberin Devamı