Gazete Vatan Logo

Flora Nedir? Türkiye Flora Bölgeleri Özellikleri Nelerdir?

Özellikle biyoloji açısından ele alındığında Flora kelimesi ile çok sık karşı karşıya kalınır. Genelde ise Türkiye'nin ya da herhangi bir şehrin Flora alanı veya bölgesi gibi cümleler dile getirilir. Bu durum o bölgeye özgü olan farklı canlı çeşitlerini ele alan bir yapı olarak değerlendirilebilir. Özellikle de farklı familyalara ait bitkilerin ve o bölgeye özgü olarak alana yayılmış hali şeklinde anlatmak mümkün olur. Bu sebepten dolayı böylesi bölgelerim büyük bir kısmı koruma alanı olarak da ele alınır.

Flora Nedir? Türkiye Flora Bölgeleri Özellikleri Nelerdir?

Flora Nedir?

Belirli bir yöre ya da bölgeye özgü olan, o bölgeye ait, belirli alanında yer alan bitkiler, mantar veya bakteriler Flora olarak ifade edilmektedir. Özellikle belirli familyaya ait olan bitkilerin geniş alanda yayıldıkları bölgeler şeklinde ele alınabilir.

Ancak yeni açıdan bölge konusunda ele alındığında belli bir küçük kesime ifade etmektedir. Zaten bu sebepten dolayı o yöreye ya da o bölgeye ait bitki çeşitliliği olarak anlatmak mümkündür. Bunlar içerisinde bitkiler, mantarlar ya da bakteri gibi daha birçok farklı canlı türü bulunmaktadır.

Türkiye Flora Bölgeleri Özellikleri Nelerdir?

Türkiye açılan ele alındığında Flora bölgeleri birçok değişik özelliği ile beraber öne çıkar.

- Günlük sıcaklık farkları fazla olan bölgelerdir.

- Yağış miktarı az olan yerlerdir.

- Karasal iklim görülür.

- Yazları kurak ve kışları ise soğuktur.

 

Bu şekilde yukarıda öne çıkan özellikleri doğrultusunda Türkiye Flora bölgeleri ele alınmaktadır. Aynı zamanda Batı Asya bölgesi ve Orta Asya bölgesi olarak da iki farklı şekilde ele alındığını söylemek mümkün olur. Belki aynı zamanda İran Turan Florya bölgesi şeklinde değerlendirilir.

Haberin Devamı

Türkiye Flora Bölgeleri Nereleridir?

Türkiye'nin içinde bulunduğu Flora bölgeleri ele alındığında oldukça geniş bir yelpazeli alan ön plana çıkar. Onlar içerisinde Avrupa Sibirya bölgesi, Turan ön Asya bölgesi ve Aldeniz Flora bölgeleri yer almaktadır. Bu bölgeler içerisinde kendine özgü olan ve yalnızca bu bölgede yer alan bitki türleri bulunmaktadır. Türkiye ise bu 3 ana bölge içerisinde yer alır ve bunlar Flora bölgeleri olarak değerlendirilir.

Flora Bölgeleri Neye Göre Belirlenir?

Genel çerçevede bitki ve hayvan türlerinin belirli bir bölgeye uyum sağladığı alanlar Florya bölgeleri olarak değerlendirilir. Yani canlı türleri sadece bu bölgede büyüyüp gelişip ve aynı zamanda beslenme ile üreme çeşitliliğini gösterir.

Bununla beraber aynı bölgede bulunan biyolojik çeşitlilik taşıyan canlılar olarak da ele almak mümkündür. Bu sebepten dolayı Türkiye ile beraber dünyanın birçok farklı bölgesinde koruma altında Flora bölgeleri yer almaktadır.

Haberin Devamı