Gazete Vatan Logo

Edirne Segedin Antlaşması Özeti Ve Önemi... Edirne Segedin Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Haçlı ordusu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşen Savaş sonucu ortaya çıkan anlaşma Edirne Segedin Antlaşması olarak bilinmektedir. Dönemi açısından Tarihin en önemli antlaşmalar arasında yer aldığını söylemek mümkündür.

Edirne Segedin Antlaşması Özeti Ve Önemi... Edirne Segedin Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Bu doğrultuda Macar, Sırp ve Eflak kuvvetlerinden oluşmuş haçlı ordusu ile yapılan bir savaşın sonucu olarak öne çıkar. Haçlı ordusu 1944 yılında Sultan 4. Murat kumandanlığı altındaki Osmanlı ordusuna karşı saldırıya geçer. Yapılan savaş neticesinde bir antlaşmaya varılır ve farklı maddeler üzerinden ön plana çıkar.

Edirne Segedin Antlaşması Özeti ve Önemi

Osmanlı Devleti ile Macaristan İmparatorluğu arasında yapılan antlaşma Edirne Segedin Antlaşması olarak ifade edilmektedir. 1444 yılında gerçekleşen bu antlaşma aynı zamanda toplanmış olan haçlı ordusu ile birlikte Osmanlı ordusu arasında yapılan bir savaş olarak öne çıkar.

Daha doğrusu bu savaş neticesinde ele alınan bir antlaşmadır. Haçlı ordusu içerisinde ise Macar, Sırp, Eflak ve Boşnak Kuvvetleri bulunur. Haçlı ordusunun Osmanlı ordusu üzerine gelmesi ile birlikte yapılan savaşın neticesinde antlaşma gerçekleşir.

Özellikle sınırların kesin olarak belirlenmesi açısından Edirne Segedin Antlaşması önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda Haçlı ordusunun Avrupa'da çok daha güçlü hale gelmesine olanak sağladığını söylemek mümkündür. Ama aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu ve Osmanlı ordusu Balkanlarda zaman kazanma olanağı da buldu. Bu yönler ile hem ordu hem de sınır bölgelerin noktasında önemi olan bir antlaşma olarak ön plana çıkar.

Haberin Devamı

Edirne Segedin Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Edirne Segedin Antlaşması 1444 yılında gerçekleştirilmiş bir antlaşmadır. Özellikle genel olarak haçlı ordusu ile Osmanlı ordusu arasında yapılan bir savaşın neticesinde ortaya çıkmış bir anlaşma olduğunu söylemek mümkündür.

Bununla birlikte Haçlı ordusu bu dönemde Balkan ülkeleri tarafından ülkelerindeki askerler tarafından oluşturulmuştur. Bunlar içerisinde Macar, Eflak, Boşnak ve Sırp ülkelerinden ordular yer alır. 1444 yılında yapılan bu antlaşma aynı zamanda önemli maddeler içerir.

- Tuna nehri Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan İmparatorluğu arasında bir sınır olarak belirlenmiştir. 

- Bulgaristan'daki Osmanlı egemenliği tanınmıştır.

- Sırp despotluğunun yeniden koruması ve aynı zamanda Osmanlı'ya vergi vermesi belirlenmiştir.

Haberin Devamı

- Eflak Beyliği Macar egemenliğinde kalmıştır. Ancak aynı zamanda Osmanlı imparatorluğuna vergi vermeye devam edeceklerdir.

- Anlaşmanın süresi 10 yıl boyunca geçerli olacaktır.

Bu şekilde önemli maddeleri ile birlikte aynı zamanda öne çıkan birçok durum doğrultusunda oldukça önemli bir antlaşmadır. Diğer taraftan her iki tarafın da zaman kazanmasına ve güçlenmesine de imkan verdiğini söylemek mümkündür.

Edirne Segedin Antlaşması Kimler Arasında Yapılmıştır?

Genel olarak ele alındığında Edirne Segedin Antlaşması'nın Osmanlı İmparatorluğu ile haçlı ordusu arasında yapıldığını söylemek mümkündür. Ancak bu doğrultuda Haçlı ordusunun doğrudan Balkan ülkeleri içerisindeki askerlerden oluştuğunu eklemek gerekir. Bunlar içerisinde Macaristan, Sırp ve Boşnak ile beraber Eflak askerleri yer alır.