Gazete Vatan Logo

Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?

Dünya çapında bilinen bir kelime olmasıyla birlikte, dejavu sözcüğü özellikle Matrix film serisinden çok fazla bilinmektedir. Günlük yaşamda özellikle birçok kişinin başına gelen bir his olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak anlamı ise görülen bir durumun daha önce yaşanmış olduğu hissini almaktır. Örneğin görülen bir yerin daha önce gördüğünü düşünmek şeklinde ele alınır.

Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?

Aynı zamanda ve özellikle bir olayın daha önce yaşandığı hissini almak olarak ifade edilebilir. İnsanlar böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığında genelde, ‘Ben bunu daha önce görmüştüm ya da bunu daha önce duymuştum.’ şeklinde bir konuşma yapar.

Dejavu Ne Demek?

Uluslararası çapta kullanılan dejavu kelimesi, görülen bir durumun daha önce yaşanmış hissi vermesidir. Kişi herhangi bir yer gördüğünde daha önce bu yeri görmüş olduğu gibi bir his yaşar. Bu durum aynı zamanda duymak üzerinden de kullanılabilir. Kişi hayatının herhangi bir anında bir yer gördüğü ya da duyduğu zaman, bunu daha önce yaşamış olduğu hissini tadar.

Bir durumun tekrarlanma hissi gibi ifade edilebilir. Kökeni Fransızcadan gelmesi ile beraber aynı anlama üzerinden bu kelime dünya çapında ortak biçimde kullanılır. Aynı şekilde Türkçeye yine aynı anlamı ile girmiş ve çok fazla kullanılan bir kelime olduğunu söylemek mümkün.

Dejavu Hissi Yaşamak?

Dejavu hissi yaşamak genelde bir kişinin görmüş olduğu durumu daha önce yaşadığını hissetmesi doğrultusunda ele alınır. Örneğin bir yer gördüğü zaman sanki bunu daha önce görmüş gibi bir hisse kapılır. Aslında daha önce gördüğünü hatırlamıyordur ancak yine de bu hissi yaşar. 7'den 70'e herkesin başına gelen genel bir olay ve his olduğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Genelde bilimsel açıdan Beynin sağ ve sol loblarının farklı zaman algısına göre çalışması eşliğinde meydana geldiğini söylemek mümkün. Milisaniye farkla sağ ve sol loblar görmüş oldukları şeyleri arka arkaya gördüğü için, sanki daha önce görmüş gibi bir etki ortaya çıkar.

Dejavu Olmak Nedir?

Genel çerçevede dejavu olmak bir durumu daha önce görmüş ya da duymuş olmak biçiminde öne çıkar. Kişi böyle zamanlarda dejavu olduğunu hisseder ve bu yeri daha önce görmüş olduğuna dair bir hisse kapılır. Hatta bu birçok kişide gün içerisinde bile birden fazla kez yaşanabilir. Çünkü beynin sağ ve sol bölümleri değişik zaman algılamasına sahip olduğu için, görülen şey bir tekrar gibi hisseder. Bu durum herkese yaşamış olduğu doğal bir süreç olarak ön plana çıkar.

Haberin Devamı

Dejavu Neden Olur?

Dejavu genel olarak bilimsel açıdan beyinle ilgili bir durum şeklinde öne çıkar. Yani bu durumun her insan için tamamen doğal biçimde yaşandığını ifade etmek gerekir. Beynin sağ ve sol loblarının zaman algısına farklı olmasından dolayı meydana gelir. Herhangi bir görüntüyü arka arkaya gördükleri için, kişi o görüntüyü daha önce görmüş gibi bir hisse kapılır.