Gazete Vatan Logo

Brezilya Bayrağı Anlamı Nedir? Brezilya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Brezilya bayrağı, Brezilya milletinin diğer ülkelere karşı temsilinin en nihai sembolü olmaktadır. Brezilya bayrağı yeşil bir dikdörtgen, ortada sarı bir elmas, elmasın içinde göksel mavi bir küre ve düzen ve ilerleme ibaresinin yer aldığı beyaz bir şeritten meydana gelir. Brezilya bayrağında halen ülkenin 26 eyaletini ve Federal Bölgesini temsil eden 27 yıldız bulunmaktadır.

Brezilya Bayrağı Anlamı Nedir? Brezilya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Brezilya bayrağının güncel hali 19 Kasım 1889'da Brezilya'da Cumhuriyetin ilanından 4 gün sonra, ülkenin eski imparatorluk bayrağının yerini alıyor. Bayrağın tasarımı, İmparatorluğun bayrağından ilham alınarak Décio Vilares tarafından yapılmıştır.

Brezilya Bayrağı Anlamı Nedir? 

Başlangıç olarak, Brezilya'nın bir Portekiz kolonisi olarak bağımsızlığından kısa bir süre sonra, D. Pedro I, Brezilya İmparatoru olarak kutsandı. Böylece Brezilya imparatorluğunu temsil eden bir bayrak ve arma yaratıldı, bu mevcut ulusal bayrağın ilham kaynağı oldu. Yeşil dikdörtgen, D. Pedro I ailesine ait olan Bragança'nın evi ile ilişkilendirildi.

İmparatorun ilk karısı D. Leopoldina'ya ait olan Habsburg-Lorraine'in evine sarı gönderildi. Ancak imparatorluk döneminin sona ermesi ve cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Brezilya bayrağının mevcut renkleri için yukarıda bahsedildiği gibi yeni yorumlar da yapılmıştır.

Brezilya Bayrağı Nasıl Oluştu?

Brezilya bayrağının ilk versiyonunda eyaletleri temsil eden 21 yıldız vardı. Brezilya bayrağının yıldızları Brezilya eyaletlerini ve federal bölgeyi temsil etmektedir. Her yıldızın dizilişi ve boyutu, 19 Kasım 1889 gecesi Rio de Janeiro şehri üzerinden gökyüzünün görünümü ile belirlendi.

Haberin Devamı

Düzen ve ilerlemenin beyaz bandının üzerindeki tek yıldız spica olarak bilinir ve o zamanlar ekvatoral eksene yakın en büyük bölge olan Pará eyaletini temsil eder. Bayrak Günü her yıl 19 Kasım'da kutlanmaktadır. Bu, 1889'da cumhuriyetçi ulusal bayrağın Brezilya'nın resmi bayrağı olarak kurulduğu tarih olmaktadır.

Ülke için son derece önemli bir tarih olarak kabul edilse de Brezilya'da ulusal bayram değildir. Brezilya'da ulusal bayrağın kullanımına ilişkin bazı kurallar ve yasalar vardır. Tüm kamu kurumlarında bayrak her gün sabah çekilmeli ve öğleden sonra geri çekilmelidir.

Bayrak, iyi aydınlatılmadıkça geceleri çekilmemelidir. Brezilya bayrağı, 31 Sayılı Kanun'un 31. maddesinde güvence altına alındığı üzere saygısızlık yapmamalıdır. Bayrağa duyulan saygı son derece büyük olduğundan, ulusal bayrağa saygısızlık olarak kabul edilen davranışların yaptırımları da büyüktür. 

Haberin Devamı

Brezilya Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Brezilya bayrağının resmi renkleri düzen ve ilerleme ibaresiyle yeşil, sarı, mavi ve beyazdır. Başlangıçta D. Pedro I ailesinin kraliyet evlerinin renklerini sembolize ediyorlardı, yeşil Bragança kraliyet evinin ve sarı Habsburg kraliyet evinin sembolik rengi olmaktaydı. Bununla birlikte, yıllar geçtikçe Brezilyalılar, resmi olarak kabul edilmeseler bile, renklerin her biri için başka anlamlar ilişkilendirdiler.

Mesela; beyaz barış arzusu anlamına gelir. Mavi Brezilya gökyüzünü ve nehirleri simgeler. Sarı ülkenin zenginliğini simgeler. Yeşil ormanları sembolize eder. Genelde düzen ve ilerleme ifadesi de Fransız pozitivizminin kurucu filozofu Augusto Comte'un çalışmalarına dayanmaktadır.