Gazete Vatan Logo

Beytül Hikme Nedir? Beytül Hikme İlk Defa Ne Zaman Kurulmuştur, Özellikleri Nelerdir?

Beyt'ül Hikme aynı zamanda bilgelik evi olarak bilinir. Büyük Bağdat kütüphanesidir ve özel bir kitaplık olarak dünya çapında önemli bir yere sahiptir. Abbasi Devleti akademisini ifade ettiğini söyleyen birçok kişi bulunuyor. Aynı zamanda İslam'ın altın çağı esnasında Abbasi Halifelerine ait özel bir kitaplık olduğunu belirtilir.

Beytül Hikme Nedir? Beytül Hikme İlk Defa Ne Zaman Kurulmuştur, Özellikleri Nelerdir?

Çevresinde büyük bir bilim merkezi olmasının yanı sıra, Bağdat'ta bulunan en önemli ve büyük kütüphanelerdir. 800'ü yılların başında Abbasiler tarafından kurulmuş bir kütüphane olarak ön plana çıkar. Oldukça zengin bir İçeriğe sahip olmasının yanı sıra, tarihi açıdan pek çok konuyu ele alan kitaplar barındırmaktadır.

Beytül Hikme Nedir?

800'lü yıllarda Abbasi Devleti tarafından kurulan, bilgelik evi olarak da bilinen kütüphane Beyt'ül Hikme şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda İslam’ın altın çağını anlatan ve Abbasi halifelerine ait olan bir kütüphane olarak ön plana çıkar. O yüzden İslamiyet ile beraber Müslümanlık için önemli bir yer taşıdığını ifade etmek mümkün.

Zamanında hem büyük kütüphane hem de çeviri merkezi olarak değerlendirilirdi. Aynı zamanda etrafında oldukça güçlü ve büyük bir bilim merkezi bulunurdu. Bu sebepten dolayı tarihi açıdan da önemli bir yere sahip olduğunu söylemek gerekir. İsim olarak ele alındığı zaman Beyt'ül Hikme, hikmet evi şeklinde ön plana çıkar. O yüzden İslam akademisinin ilk ilimler yapısı olarak da değerlendirilir.

Haberin Devamı

Beytül Hikme İlk Defa Ne Zaman Kurulmuştur?

Beyt'ül Hikme önemli bir kütüphane olmasının yanı sıra, 800'lü yıllarda Abbasi Devleti tarafından kurulmuştur. Bir kelime anlamı ile beraber bilgelik evi ya da bilgelik evi olarak da bilinmektedir. Çeviri merkeze ve önemli bir kütüphane olarak etrafı güçlü bir bilim yapısına sahiptir. Bağdat şehrinde kurulan kütüphane dünya çapında bilinen ve hala önemli bir yere sahip olan Bilge yeri olarak da anlatılır.

Bununla beraber yeni Abbasi dönemi kapsamında İslam'ın altın çağı olarak bu dönem ifade etmektedir. Tabii kelime anlamı üzerine ele alındığı zaman bu Altın Çağ farklı zaman dilimleri kapsamında ele alınır. Pek çok farklı konuda önemli eserlere sahip güçlü bir kütüphane ve çeviri merkeze şeklinde değerlendirilir.

Beytül Hikme Özellikleri Nelerdir?

Eğitim ve bilim alanında çok önemli bir yere sahip olan Beyt'ül Hikme, dünya çapında en güçlü ve önemli kütüphaneler içerisinde yer alır. Özellikle zamanında öne çıkan ayrıcalıkları ve özellikleri doğrultusunda önemli bir yer tutuyordu.

Haberin Devamı

- Felsefe ile beraber matematik, geometri ve astronomi alanında önemli çalışmalar yapılmıştır.

- Birçok farklı şehir, fıkıh, Hadis ve kelam dersleri akademik açıdan verilmiştir.

- Dünya çapında en önemli kütüphane ve çeviri merkezidir.

- Etrafı önemli bir bilim merkezi olarak çevrilmiştir.

- İçerisinde birçok farklı medrese bulunur.

- Medreseleri tıp ve kimya bilimi öğreten önemli eğitmenler yer alırdı.

Bu şekilde hem tarihi hem de bilimsel açıdan önemli bir yere sahiptir.