Gazete Vatan Logo

Aristokrasi Nedir? Aristokrasinin Tarihi Ve Özellikleri...

Aristokrasi, kelime anlamı olarak soylular sınıfı demektir ve bir yönetim şeklidir. Soylu sınıfın siyasi iktidarı elinde bulundurduğu yönetim biçimine aristokrasi denir.

Aristokrasi Nedir? Aristokrasinin Tarihi Ve Özellikleri...

Türkçeye Fransızca kökenli bir kelime olan aristocratie kökünden gelmiş olan aristokrat siyasi bir yönetim biçimi olarak da tanımlanabilir. 

Aristokrasi Nedir?

Aristokrasi çok eskilere dayanan bir yönetim şeklidir. Aristokrasi Yunancadır ve aristo ile kratos kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Aristos, en iyi anlamına gelirken krotos ise güç ve kudret demektir. Aristokrasi ile kelime anlamı olarak soylular sınıfı anlamına gelir. En iyilerin ya da soylular sınıfının iktidarı elinde tuttuğu yönetim biçimine aristokrasi denir.

Aristokrat da kelime olarak soylu ve seçkin ya da ayrıcalıklı sınıf anlamındadır. Aristokrat olan kişinin soylu bir aileden gelmesi gerekir. Bu durum 19. yüzyıla kadar böyle devam etti fakat günümüzde Avrupalı soylular bu soyun şart olmadığını ileri sürmeye başladılar. Aristokrasinin olduğu sınıfı aristokrat dendiği için yönetim şekline de aristokrasi dendi.

Aristokrasinin Tarihi ve Özellikleri...

Ekonomik, toplumsal ve siyasi gücü soylular sınıfı elinde bulundurduğu zaman bu yönetim biçimine aristokrasi denir. Aristokrasi geçmiş olarak milattan önce 300 yıl öncesine kadar giden bir yönetim biçimidir. İlk çağ site devletlerinde görülmüş olan aristokrasi ilk olarak Yunanistan Atina'da görülmüştür. Aristokrasinin özellikleri ise şu şekilde sıralanır:

Haberin Devamı

Soylu sınıf yönetime egemendir.

İlk ve orta çağda büyük toprak sahipleri aristokratlar olduklarından askeri gücü de elinde bulundururlardı.

Toplumda eşitlik yoktur.

Aristokrasi miras yolu yani doğumla geçer. Sonradan aristokrasiye dahil olmak mümkün değildir.

Aristokrat Nedir?

Aristokrat, kelime anlamı olarak soylu demektir fakat anlam olarak daha kapsamlı sonuçları da mevcuttur. TDK sözlük anlamına göre aristokrat soylular sınıfından olan, ayrıcalıklar, soylu, seçkinler veya aristokrasi yandaşı olan kimse demektir.

Orijinal olarak aristokrasi kurallarını benimseyen ve takip eden kimseler aristokrat olarak tanımlanır. 19.yy'a kadar kişilerin soylu bir aileden geliyor olması aristokrat olmaları için yeterliydi. Fakat günümüzde aristokrasi için soylu olmanın gerekmediğine dair söylemler ve inanışlar mevcuttur.

Haberin Devamı

Türkçeye Fransızca kökenli bir kelime olan aristocratie kökünden gelmiş olan aristokrat siyasi bir yönetim biçimi olarak da tanımlanabilir. Siyasi, ekonomik ve toplumsal güç eğer soylular sınıfının elinde olursa aristokratların elinde olmuş olur ve bu yönetim şekline de aristokrasi denir.

Aristokrasi İle Yönetilen Ülkeler Nelerdir?

Günümüzde hala Birleşik Krallık da dahil olmak üzere Avrupa'nın birçok yerinde aristokrasi vardır ve aristokratik unvanlar varlıklarını sürdürmektedir. Yönetimsel herhangi bir özellik taşımasa da kişinin belirgin ve saygın bir geçmişi olduğunu göstermektedir. Günümüzde sanat, bilim ve ilim ile ilgili saygın kişiler aristokrat unvanına sahip olarak görülürler.

Aristokrasi ile yönetilen ülkeler arasında Avustralya, Belçika, Belize, Bahamalar, Danimarka, Kanada, Japonya, Jamaika, Lüksemburg, Norveç, Papua Yeni Gine, Büyük Britanya, Solomon Adaları ve İspanya vardır. Ayrıca Ürdün, İsveç, Tayland, Fas, Monako, Umman, Vatikan, Lihtenştayn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan da aristokrasi ile yönetilir.

Haberin Devamı