Gazete Vatan Logo

1926 Ankara Antlaşması Özeti Ve Önemi... 1926 Ankara Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Osmanlı tarihinde gerçekleştirilen pek çok antlaşma bulunur. Fransa ve TBMM arasında imzalanan Ankara antlaşması, yeni kurulacak olan devletin temellerini de atan bir antlaşma olarak bilinir. Ankara antlaşması, önemli maddeleri ve tarihi nedeni ile çok fazla araştırılır. Ankara antlaşması, Türk ve Fransız cephesinde gerçekleştirilen önemli antlaşmalardan birisidir. Ankara antlaşması, son zamanlarda en fazla araştırılan antlaşmalar arasında yer alır.

1926 Ankara Antlaşması Özeti Ve Önemi... 1926 Ankara Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

1926 Ankara Antlaşması Kısaca Özeti ve Önemi

Ankara antlaşması, Fransa ve Ankara hükumeti arasında imzalanan bir antlaşmadır. Türk Fransız cephesinde gerçekleştirilen faaliyetler ise, Ankara antlaşması sonucunda tamamen durduruldu. Ankara antlaşması ile birlikte Türkiye'nin güney sınırları da belirlenmiş oldu. Bu antlaşma ise, bazı politik kararları içermeyen önemli bir antlaşmaydı. Ankara antlaşmasının bilinen politik kararları ise, daha sonra Lozan antlaşması ile belirlendi. 

Ankara antlaşması, aslında Sakarya meydan muharebesinin bir sonucu olarak da bilinir. Fransız ve Türk cephesinde yaşanan çatışmaların son bulması için Fransız hükumeti ve TBMM arasında bir antlaşma yapılması ihyacı hissedildi. Sakarya meydan savaşından hemen sonra Rusya ve Türkiye arasında da bir anlaşma yapıldı.

Bu anlaşmaya göre ise, Moskova antlaşması adı verildi. Moskova antlaşması da bir çeşit Fransız ve Türk arasındaki ilişkileri de olumlu bir yönde etkiler. Fransız hükumeti ise, Türk heyeti ile görüşebilmek için gayri resmi bir şekilde bir bakanı Ankara'ya gönderdi. 

Haberin Devamı

Bunun üzerine Ankara'ya gelen Fransız bakan Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte silah arkadaşları ile yoğun diplomatik görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler ise yaklaşık olarak 2 hafta kadar sürdü. Fransız bakan olan Bulyon ve Mustafa Kemal Atatürk arasında en çok görüşülen konular arasında ise, Misak-i Milli sınırları yer aldı.

Fransız bakan Bulyon'a Mustafa Kemal Atatürk, Misak-ı Milli sınırlarından herhangi bir taviz verilmeyeceğini ve gerekirse de yeni bir savaşa da hazır olduklarını söyledi. Fransız hükumeti ise, bu sınırlara ilk başta tereddütle yaklaşsa bile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda Fransız ve Türk tarafında anlaşmaya vardılar. Yapılan görüşmeler neticesinde ise Fransa ve TBMM arasında ise tarihe geçecek olan Ankara antlaşması imzalandı.

Ankara Antlaşması Tarihi

20 Ekim 1921 tarihinde Ankara Antlaşması imzalanmıştır.

Ankara Antlaşması Maddeleri

Fransa ve TBMM arasında yapılan bu antlaşmalar sonucunda vakıf olacak ve cephelerde ortaya çıkan çatışmalara ise karşılıklı olarak son verecek.

Haberin Devamı

Fransız ve Türk arasında yaşanan bazı çatışmalar sonucunda esir olan her iki tarafında askerleri karşılıklı olacak şekilde serbest bırakılacak.

Ankara antlaşmasından sonra ise, Suriye ve Türkiye arasında yeniden bir bir gümrük antlaşması yapılabilmesi için komisyon kurulacak.

Türkiye'nin de güney cephesi tamamen kapanacak.

İskenderun ve Hatay bölgesi için Fransa hükümeti, özel bir yönetim kuracak. Türk halkına ise pek çok haklar tanınacaktır. Aynı zamanda Türkçe ise, resmi dil olarak kabul edilecektir.