Gazete Vatan Logo

Eğitim semineri var ölmekte serbestsiniz

Seçim öncesi işyeri sahiplerini üzmek istemeyen Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş yeri denetimlerine Ekim ayı boyunca mola verdi. Ancak ölümler seçim molası dinlemedi. Ekim ayında 20 günde iş kazalarında 78 kişi öldü. Bu yılın 9.5 ayında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1.388

Eğitim semineri var ölmekte serbestsiniz

Bir ülke düşünün… 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu çıkartıyor. Uzman yetiştiriyor, bu iş güvenliği uzmanını ve işyeri hekimini zorunlu istihdam şartı koyuyor. Oldukça ağır yaptırımlarla kanunu düzenliyor. Ancak, o ülke 2014 yılında Cumhuriyet tarihinin en fazla ölümlü iş kazasını yaşıyor. Kayıtlara geçmiş 1.886 ölümlü iş kazasıyla Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü oluyor.


İnşaat işkolunda 423 işçi, maden işkolunda 386 işçi ve tarım işkolunda 309 işçi can veriyor. Yıl oluyor 2015. Bizim işçiler onca söze bu son olsun temennilerine rağmen hala iş kazalarında ölmeye devam ediyor!!!

Bilanço 2014’ü aratmıyor ne yazık ki:

- İş kazalarında bu yılın ilk 9.5 ayında hayatını kaybedenlerin sayısı : 1.388

- Ekim’de 20 günde iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı: 78

- Ekim’de 20 günde inşaatlardaki kazalarda ölenlerin sayısı: 26

İş güvenliğine en çok emek veren ancak bu konuda sanırım en çok üzülen eski bakanımız Faruk Çelik’in tek sözü yukarıda ki tabloyu anlatmaya yetiyor belkide: “Biz bir kanun çıkardık, ancak bize iki beden büyük geldi”.

Haberin Devamı

Balıkesir’de hastane inşaatının çatısı çöktü ve çalışanlardan 4’ü artık yok…

İzmir’in Gaziemir ilçesinde devrilen camların altında kalan işi can verdi…

Karaman’da üzerine demir sepet düşen işçi hayatını kaybetti…

Hatay’da şaft makinesine sıkışan işçi feci şekilde öldü…


Birkaç günün iş kazası başlıkları!!!

Bu tablonun altına yüzlerce sebep yazabilirim. Malum kanun, devşirme bir kanun. Yaptırımları yüksek. Ancak, kanunun denetim ayağı zayıf. Bu işin denetimini yapsın diye oluşturulan ortak sağlık güvenlik birimleri çoktan çığırından çıkmış durumda. Öyle ki Ankara’da yapılan toplantı da 2 bin kayıtlı Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, 2 binin üzerinde ise kayıtlı olmayan veya bireysel iş yapan iş güvenliği uzmanının mevcut olduğu bilgisi verildi. İş Güvenliği bu kadar hızlı büyüyen bir iş alanı haline gelince konunun ranta dönmesi, ucuz fiyatla müşteri yarışı, işyerinde gerekli saat çalışmalarının yapılmaması, müşteriyi kaybetmeme adına hataların sumen altı edilmesi kanunu ölü doğma noktasına getirdi.

Haberin Devamı

Az olan müfettiş de Antalya’da

BU işi devlet adına denetimini yapmakla mükellef, özellikle ağır ve tehlikeli sınıfın denetimini yapabilecek teknik müfettiş sayısı Türkiye gibi bir ülke için oldukça yetersiz.

Tüm bunlara bir de üst üste gelen seçim süreçleri eklenince, “işverenleri üzmemek lazım” mantığı ortaya çıktı. Bu sebeple Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın onayıyla Türkiye’deki tüm iş müfettişlerine ‘Ekim ayında seminer var. Kamuoyuna yansıyan ve acil olanlar dışında işyeri denetimi yapmayın’ talimatı verildi.

Geçmiş yıllara dönüp baktığımızda Kasım veya Aralık aylarında yapılan genel seminerlerde denetimlerin ertelenmemiş olması akıllarda soru işareti.

İş kazaları devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise iş güvenliği denetimlerini durdurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem’in oluruyla Türkiye’de tüm iş müfettişlerine 29 Eylül 2015 tarihli bir yazı gönderildi.

Yazıda, Ekim 2015’te yapılması planlanan veya devam eden teftiş (işyeri denetimleri) görevlerinin zorunlu olanlar hariç kasım ayında gerçekleştirilmesi talimatı verildi. Bakanlık yetkilileri hizmet içi eğitim nedeniyle denetimlerin ertelendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Denetimlerin durdurulmasına ilişkin yazı, Antalya’da düzenlenecek hizmet içi eğitim kararıyla birlikte gönderildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın oluruyla gönderilen yazıda, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevli iş müfettişlerine yönelik eğitim seminerinin 13-23 Ekim tarihleri arasında verileceği belirtildi. 2015 yılı çalışma planında seminerin yer aldığı kaydedilen yazıda, memurlara ise 18-23 Ekim’de hizmet içi eğitim seminerinin yine Antalya’da yapılacağı bilgisi yer aldı. Bu durumda “Güvenle büyü Türkiye” sloganına seçim nedeniyle kısa bir mola…