Gazete Vatan Logo

Ege artık her yere 70 dakika daha yakın

Başbakan' ın dün açılışını yaptığı yeni Bursa Çevre Yolu, hem Ankara hem de İstanbul yönünden İzmir'e gidişleri 1 saat 10 dakika kısalttı. Daha önce şehir içinden geçen yol 1 .5 saat sürüyordu. Artık şehir dışından Bursa'yı geçmek sadece 20 dakika sürecek!

Özellikle tatilcilerin hem gidiş hem de dönüşte çekmek zorunda kaldıkları Bursa yolu çilesi tarihe karışıyor. Yüzde 83'ü tamamlanan ve 461 milyon dolarlık yatırımı öngörülen 91.7 kilometre uzunluğundaki yeni Bursa Çevre Yolu, Marmara ve Ege bölgelerinin karayolu ulaşımı için büyük kolaylık sağlayacak. Trafik yükünün ağır olduğu Bursa geçişlerini hafifletmesi planlanan yeni yolla, İstanbul-Izmir veya İstanbul-Ankara geçişleri artık şehiriçine girmeden yapılabilecek, böylece yaklaşık 70 dakika kazanılacak. Örneğin Ankara yönünden Balıkesir'e doğru giden bir taşıtın şehre giriş çıkışı 1,5 saat sürüyor. Yeni yolla ise bu sürenin 20 dakikaya inmesi bekleniyor.

Duble yollarla 3' er şerit olacak
Bursa Çevre Yolu'nun açılışını yapan Başbakan Erdoğan, göreve gelmelerinden bu yana 6 bin 800 kilometre duble yol yaptıklarını, bu yollar sayesinde de kazaların yüzde 64, ölüm oranlarının da yüzde 94 azaldığını söyledi. Erdoğan ayrıca, duble yolların da 3'er şerite çıkacağını açıkladı: "Hazine arazisi üzerinde bulunan duble yolları, 3 gidiş 3 geliş yollar yapacağız. Önümüzdeki yıllarda bunlar da ihtiyaca cevap vermeyecek."

Şehiriçi trafik çok rahatlayacak
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak da yeni çevre yolunun kazançlarını şöyle anlattı: "istanbul'u izmir'e bağlayacak çevre yolu Ankara'dan Bursa'ya yüzde 53 izmir'den Bursa'ya yüzde 66, istanbul'dan gelen yoğunluğun da yüzde 84'ünü alarak şehir içini rahatlatacak."

58 kilometresi üçer şeritli
Karayolları Genel Müdürü M. Cahit Turhan, 1999 yılında inşa edilmeye başlanan çevre yoluna şimdiye kadar 352 milyon dolar harcandığınımamı bittiğinde ise milyon dolara malolacağını söyledi, işte Turhan'ın yeni yolla ilgili verdiği bilgiler: 58 kilometre uzunluğunda üçer şeritli ana gövde, 17 kilometresi de iki şeritli bağlantı yolu olarak inşa edilen yola, 18 kilometre ise kavşak bağlantıları yapıldı. Bağlantı yolları da bittiğinde çevre yolu, toplam 91.7 kilometre uzunluğuna ulaşacak. Yol, Bursa-Ankara yolunun Turanköy kavşağından başlayıp Samanlı Dağları'nın eteğinden devam edecek. Ovaakça üzerinden izmir yolunda Başköy'e çıkan çevre yolunun hizmete girmesiyle de Bursa'da transit araç trafiği ortadan kalkacak. İzmir-Balıkesir-İstanbul ile Ankara-Eskişehir-Balıkesir geçişlerinde araçların Bursa trafiğine girmeden devam etmeleri sağlanacak.

Haberin Devamı