Gazete Vatan Logo

Efes yüzünden Migros’a o kadar çok para verilmez

Migros’a yaptıkları 1.86 milyar liralık teklifin Anadolu Efes’e satış kanalı yaratma amacı taşımadığını söyleyen Tuncay Özilhan, “Migros, Efes’in satışlarında yüzde 4 civarı paya sahip. Bunun için bu kadar önemli bir para verilmez” diye konuştu

Amiral gemisi konumundaki Anadolu Efes’in Türkiye ve Rusya’da daralan bira pazarı nedeniyle art arda üretim tesislerini kapattığı Anadolu Grubu, Türkiye ve civar ülkelerde yeni bir sektörde büyüme kararı aldı. Grup şirketi Anadolu Endüstri Holding, Migros’un yüzde 40.25 hissesi için 1.86 milyar liralık teklif verdi.

Büyüme planı var

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Migros’a yapılan teklifin Anadolu Efes için yeni bir satış kanalı oluşturulması amacı taşımadığını söyledi. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Migros’ta hisse alımına yönelik girişimlerinin yeni bir sektörde büyüme stratejisinin sonucu olarak okunması gerektiğini belirterek, “Sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamak için, Migros’u grubumuzu Türkiye ve civarında büyütebilecek yeni bir iş, bir sektör olarak gördük. Bulunduğumuz sektörlerde lideriz. Migros da büyük bir oyuncu ve kendi alanda sektörün lideri. Büyüyebileceğimiz bir sektör. Perakende mağazacılıkta büyüme amacıyla aldığımız bir karar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Migros’a yaptıkları teklifin Anadolu Efes’e satış kanalı yaratma amacı taşımadığını vurgulayan Özilhan, “Migros, Efes satışlarında yüzde 4 civarı paya sahip. Bunun için bu kadar önemli bir para verilmez” değerlendirmesini yaptı.

Efes’in payı sadece yüzde 4

Migros’a ortak olmaları halinde, şirketin borçlarının da bir kısmını devralıyor olacaklarını söyleyen Özilhan, şöyle devam etti: “Şirkete ortak olacağımız için, aktifiyle, pasifiyle, borcuyla ortak olacağız. Borçları göz önünde bulundurduğumuzda, alım maliyeti bir miktar yüksek görünebilir. Ancak kontrole ortak olan hisse alıyoruz, bunun değeri borsada alınıp satılan fiyattan elbette ki farklı olacaktır.”

BC Partners kontrolündeki Moonlight Perakendecilik 2008 yılında Migros’un yüzde 50.83 hissesini Koç Holding’den yaklaşık 2 milyar euroya satın almıştı. Migros, Eylül sonu itibarıyla Türkiye’de 1.087, yurtdışında da 41 olmak üzere toplam 1.128 mağaza ile faaliyet gösteriyor. Anadolu Grubu, perakende mağazacılıkta “Ekomini” markasıyla açtığı küçük formatlı marketlerle faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde 1.000 civarında Ekomini bulunuyor.

Haberin Devamı

% 36 primli

ANADOLU Endüstri Holding, Migros’un yüzde 40.25 hissesi için hisse başına 26 lira alım fiyatı ile bağlayıcı olmayan teklif verirken; işlemin gerçekleşmesi halinde Migros’un yönetim kontrolünün BC Partners ve Anadolu Endüstri Holding tarafından eşit olarak paylaşılmasının öngörüldüğü belirtildi. Ödenmiş sermayesi 178.03 milyon lira olan Migros’ta yüzde 40.25 hissenin piyasa değeri açıklamanın yapıldığı dün akşamki kapanış fiyatına göre 1.86 milyar liraya denk geliyor. Anadolu Endüstri Holding’in teklifi, Migros hisselerinin dünkü kapanış fiyatı olan 19.1 liraya göre yüzde 36’lık prime işaret ediyor.