Gazete Vatan Logo

Edirne işi gücü bıraktı altın arıyor

Edirne’de gündemin tek konusu, kanalizasyon inşaatından çıkan altınlar. Vatandaşlar, inşaat kazısından çıkan toprakların içinde altın arıyor. Polis de sikkeleri alıp kaçan Romanların peşinde

Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve oğlunun 2 yıl önce arayıp bulamadığı altınlar, önceki gün bir kanalizasyon inşaatından çıkan toprakların arasında bulununca Edirne’yi hazine heyecanı sardı. Her şey Kirişhane Mahallesi’ndeki Bulgar Sveti Konstantin Elena Kilesi’nin yanındaki kanalizasyon kazısından çıkan toprağın, 5 kilometre uzaklıkta Kemal Aydın’ın yaptırdığı benzinlik inşaatına dolgu olarak dökülmesiyle başladı. Perşembe günü dökülen toprakta hurda arayan bir kadın, erkek ve çocuktan oluşan Roman ailenin hareketlerinden şüphelenen müteehhit Mesut Yeşilyurt, benzinlik sahibi Kemal Aydın ve işçi İbrahim Yıldırımlı ailenin yanına gitti. Ancak Roman vatandaşlar altınları alıp hızla uzaklaştı.

Roman aile kayıp
Romanlar altının çoğunu alıp kaçınca, koca küpten polise sadece 33 sikke kaldı. Polis şimdi tüm kentte hazineyi alıp götüren 3 kişilik Roman aileyi arıyor. Halkın tek konusu da altınlar. Herkes, hazineyi kimin aldığını merak ediyor. Vatandaşların bir kısmı, daha fazla altın olabileceği hevesiyle kanalizasyon inşaatına, bir kısmı da kazılan toprakların atıldığı yere koştu. Meraklılar toprakları didik didik edip altın arıyor.

Müteahhit serbest
Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şubesi’nde sorgulanan müteahhit Mesut Yeşilyurtlu ile yanlarında çalışan İbrahim Yıldırımlı, “Romanların yanına gittik. Yerde sarı paralar duruyordu. Biz konuşurken Roman aile altınlarla uzaklaştı” dedi. Yeşilyurt ile Yıldırımlı, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Kamyon şoförü şaşkın
Benzinlik inşaatına döktüğü toprakta hazine bulunduğunu öğrenen kamyon şoförü İbrahim Yılmaz ise şoke oldu: “Altınları bulsaydım köşeyi dönerdim. Belki de altınları devlete teslim eder, hakkım olan yüzde 40’lık bölümünü alırdım.”

BULURSAK YAŞADIK!
Vatandaşlar, altınların çıktığı kanalizasyon kanalına koşunca inşaat çevresi dikenli tellerle çevrildi. Kazılan toprakların atıldığı benzinlik inşaatı da Edirnelilerin akınına uğradı. Burada daha fazla altın olabileceğini düşünen bazı vatandaşlar, dün gün boyu toprakları eşeledi. 1800’lü yıllara, Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilen altın sikkeler ise, incelenmek üzere Edirne Emniyet Müdürlüğü’nde bekletiliyor.

BAŞKAN VAZGEÇMİYOR

Altınların yarısı belediyenin olmalı
2005’TE oğluyla 100 bin YTL harcayıp aylarca iş makineleriyle altın arayan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, hazine 200 metre uzakta bulununca hayal kırıklığına uğradı. Ancak Başkan altınların peşini bırakmıyor. Hazinenin belediyenin kanalizasyon çalışmasında bulunduğunu hatırlatan Başkan, “Sikkeler belediyeye ait alanda bulunduğu için değerinin yüzde 50’si belediyeye verilmeli” dedi. Sedefçi, kanalizasyon inşaatında daha fazla altın olduğuna da inanıyor: “Çoğunu Romanlar almış, sadece 30 sikke kaldı. Burada daha fazla altın olduğuna inanıyoruz. Hükümetten yeterli katkı alamayan Edirne Belediyesi için bu büyük bir şans. Allah bize yardımcı oluyor. Daha önce de Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bahçesinde kazı çalışması yapmıştık. Fakat altınlar buradaymış.”

Burada daha çok altın vardır
Araştırmacı Yazar Oral Onur, bulunan altınların geçmiş dönemlerde Kirişhane semtinde oturan Rum ve Bulgarlar’a ait olabileceğini söyledi: “O dönemlerde Edirne’de 4 bin Bulgar, 17 bin de Rum yaşıyordu. Fakat Rumlar ve Bulgarlar, 1924-1927 yılları arasında mübadele sonucu Edirne’yi terk etmek zorunda kaldılar. Kirişhane semtinde oturan Rum ve Bulgarlar çok zengin olduğundan, giderken altınlarını toprağa gömmüş olabilir. Bu bölgede daha çok altın çıkabilir. Bulunan altınlar tarihin aydınlatılması bakımından çok önemli.”

Haberin Devamı