Gazete Vatan Logo

E-ticaret, AVM yatırımlarını da vurdu

Yılda ortalama yüzde 32 büyüyerek 42 milyar $’a ulaşan e-ticaret, AVM yatırımlarını da etkiledi. Uzmanlar, 2017’de 1.1 milyon m2’lik yeni alanla AVM pazarında Avrupa’nın en aktif ülkesi olan Türkiye’deki yatırımların 2019 sonrasında yavaşlayacağı görüşünde.

E-ticaret, AVM yatırımlarını da vurdu

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) 2018 e-ticaret raporuna göre, Türkiye’de e-ticaret pazarı 2013-2017 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 32 büyüme gösterdi. 2013’te pazar büyüklüğü 14 milyar TL civarındayken, 2017’de 42.2 milyar TL’lik hacme ulaştı. Alışveriş alışkanlıklarının değişmesi, e-ticaretin bu kadar hızlı büyümesine neden olurken Alışveriş Merkezleri (AVM) yatırımları da darbe aldı.

1.000 kişiye 147 m2

Cushman & Wakefield, her yıl yayımladığı ve Avrupa ülkelerindeki AVM pazarını mercek altına aldığı ‘Avrupa Alışveriş Merkezleri Geliştirme Raporu’nun 2018 ilk yarı yıl sonuçları da bu durumu ortaya koydu. Türkiye’deki alışveriş arzı, 1.1 milyon metrekarelik yeni alanla önemli ölçüde arttı ve 2017’de Türkiye’yi en aktif ülke haline getirdi. Ancak rapordaki veriler, 2018 ve 2019 sonrasında bu ivmenin yavaşlayacağı yönünde. Teknolojinin gelişimi, değişen tüketici davranışları ve e-ticaretin büyümesinin perakendeciler için yeni fırsatlar yaratmaya devam ettiğini belirten Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, “Öte yandan bu durumun fiziki mağazalaşmaya ve dolayısıyla AVM sektörüne tehdit oluşturmaya başladığını da gözlemlemek mümkün” dedi.

Haberin Devamı

Pazarın Avrupa’da en hızlı büyüyen ülkesinin hâlâ Türkiye olsa da bu büyümenin son yıllarla karşılaştırıldığında yavaşlamaya başladığını vurgulayan Gönden, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beklenmedik bir gelişme değil. Türkiye’de AVM sektörü son 10-15 yılda büyük bir hızla büyüdü. 1.000 kişiye düşen AVM metrekaresi endeksinde 147 metrekare ile Türkiye, Rusya’nın da önüne geçti. Buna rağmen 2018 ve 2019 yıllarında da AVM pazarına oldukça yüksek bir stok ekleneceği öngörülüyor. Perakende satış hacmi ve perakendecilerin büyüme iştahının bu yeni stoku destekleyeceği konusunda soru işaretleri var.”

Dev projeler yerine küçük AVM’ler
Rapor, düşen büyüme ivmesine rağmen Avrupa’da toplam AVM metrekarelerinin de genişlediğini gösteriyor. Fransa, bölgedeki yeni açılışlar açısından en aktif ülke olurken, 2017’de pazara 326 bin metrekareyi aşkın alan eklendi. Nüfus yoğunluğuna göre hesaplandığında, metrekare bazında alışveriş merkezi alanlarının nüfusa oranında liderlik Norveç’te. Estonya ve Lüksemburg listenin 2’nci ve 3’üncü sırasını alıyor. 2016’da 1.6 milyon metrekarelik inşa edilen alışveriş merkezi alanı ile Rusya, Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi pazarı olmuştu. Bununla birlikte 2017’de yeni geliştirmenin sadece 0.6 milyon metrekareye düşmesiyle Türkiye liderliği Rusya’dan aldı. Rapora göre, komşu ülke Rusya’da AVM geliştiricilerinin odak noktaları büyük ölçekli projelerden daha küçük planlara kayacak.
Yeni projeler İstanbul ve Ankara’ya
2018 ve 2019 yıllarında Türkiye’de teslim edilmesi planlanan 1.4 milyon metrekarelik yeni alanın yaklaşık yüzde 70’i Ankara ve İstanbul’da yer alıyor. 110 bin metrekare ile Ankara’daki Akpınar Mixx ve 83 bin metrekare alandaki Metropol İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’yi önümüzdeki 2 yıl içinde dev AVM projeleri bekliyor. Bugünün AVM’leri, akıllı teknolojilerle tasarlanıyor.
Türkiye lider Polonya ve Fransa takipte
Rapora göre, 2017’de Avrupa’daki toplam alışveriş merkezi alanı 3.8 milyon metrekare arttı. Türkiye, 2017’de AVM alanını 500 bin metrekare artırarak bu alandaki liderliğini korudu. Türkiye’yi Polonya ve Fransa’nın takip ederken, 2018 yılı sonuna kadar Avrupa’da 3.8 milyon metrekare daha AVM alanı sahiplerine teslim edilecek.

Haberin Devamı