Gazete Vatan Logo

e-ALES ne zaman yapılacak?

ALES her yıl belirli aralıklar ile ilk bahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere 2 kez yapılmaktadır. Şimdi ALES’ e ek olarak E-ALES adaylara büyük bir avantaj olarak geliştirilmiştir. Çünkü istedikleri puanı yılda iki kez düzenlenen ALES sınavından alamayan adaylar E-ALES sınavında da şanslarını deneyebileceklerdir. İşte e-ALES ve detayları!

e-ALES ne zaman yapılacak?

E-ALES sınavının açılımı “Elektronik Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı” şeklindedir. Bu yıl ilk kez elektronik ortamda düzenlenecek bu sınav için adayların bir aşinalık kazanması için ise bir deneme sınavı yapılacaktır. Bu deneme sınavını da yine ÖSYM düzenleyecektir, deneme sınavı sayesinde adaylar sınava yabancılık çekmeyecekler soruların tarzlarına aşinalık kazanacaklar ve sınavın yapılacağı tarza da önceden adapte olmuş olacaklardır.

E-ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-ALES sınavında sorular 4 bölüm şeklinde olacaktır. Bu bölümler şöyle sıralanabilir; sayısal 1, sayısal 2, sözel 1, sözel 2 alanlarında hazırlanacak ve her bir bölüm 40 sorudan oluşacaktır.
Adayların sınav merkezlerinde klavyesiz bilgisayar, boş kağıt ve kalem ile sınava girmeleri beklenmektedir. Ayrıca, sınavın daha elektronik bir formatta olması için tüm sınav sorularının çözülmesinin tablet üzerinden yapılabileceği düşünülmektedir.

E-ALES Başvuruları ve Sınavı Ne zaman Yapılacak?

Öncelikli olarak E-ALES sınavına aşinalık kazanmak adına yapılacak olan deneme sınavı başvuruları 6 Ocak 2017 tarihinde başlamış olup 18 Ocak 2017 saat 23.59 da son bulacaktır bu sebeple deneme sınavına katılmak isteyen adayların deneme sınavı ücreti olarak 20 TL yi yatırıp bir an önce başvurularını tamamlamalarında fayda bulunmaktadır. Deneme sınavı Ösym tarafından yapılan açıklamaya göre 28 Ocak 2017 Cumartesi günü saat 14.30 da Ankara Esenboğa E-Sınav Merkezinde gerçekleştirilecektir. Deneme sınavı sonuçlarının asıl E-ALES sınavı üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır. Asıl E-ALES başvuruları ise 20 Ocak 2017 tarihi ile 2 Şubat 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir henüz E-ALES sınavı giriş ücretinin kesin miktarı bilinmese de 200 TL veya daha fazla olması beklenmektedir. Başvuruların ardından E-ALES sınavı 11 Şubat 2017 tarihinde saat 14.00 da gerçekleştirilecek ve sınav süresi 180 dakika olacaktır.

E-ALES Sınavı Avantajları

E-ALES sınavı sayesinde sınav sonuçları sınava girildiği gün hemen öğrenilebilmektedir bu sayede acil ALES puanına ihtiyaç duyan adaylar bu puana sahip olmuş olacaklardır. Bunun dışında ALES ile yeterli puanı alamayan adayların daha fazla sınav hakkı E-ALES ile olmuştur. Bu durum istedikleri puana ulaşabilmeleri için bir fırsattır.

Bunların yanında E-ALES’in dezavantajlarına bakacak olursak öncelikli olarak sınav ücretinin yüksek bir tutarda olması söylenebilmektedir. Bunun dışında sınavın yalnızca İstanbul, Ankara, İzmir gibi 3 büyük şehirden başka bir şehirde yapılmayacak olması da dezavantajlardan birisidir. Ayrıca soruların bilgisayar ekranında bulunması sebebiyle sürekli ekrana bakma gözlerde yorgunluğa sebep olacak bu da odaklanma problemlerine neden olabilecektir.

E-ALES Sınavı Kontenjanları Ne Kadardır?

İstanbul, Ankara, İzmir de belirlenen sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek olan E-ALES sınavı için sınav merkezlerinin kapasitesine göre kontenjanlar oluşturulmuştur. Sınavın düzenleneceği binalara göre sınava girecek aday kapasitesi değişmektedir. Bu sebeple Ankara’da 3760, İstanbul’da 431, İzmir’de 72 olarak sınav alınacak kişi sayıları belirlenmiştir.

Özellikle akademik kariyer yapmak isteyen adaylar için E-ALES sınavı büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü bireylerin yüksek lisans eğitimlerine başlayabilmeleri için E-ALES veya ALES gibi sınavlar aşmaları gereken bir basamaktır. İşte bu durumda ALES sınavlarından yeterli puanları alamayan adaylar için E-ALES büyük bir fırsattır.

Haberin Devamı