Gazete Vatan Logo

E-ALES deneme sınavı tarihleri ne zaman?

E-ALES, ALES sınavının elektronik ortama aktarılmış bir formatı olarak karşımıza çıkan yeni bir sınav sistemidir. 28 Ocak’ da yapılacak olan e-ALES nasıl olacak? İşte e-ALES hakkında merak edilen tüm detaylar!

E-ALES deneme sınavı tarihleri ne zaman?

E-ALES’in açılımı, “Elektronik Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı” şeklindedir. Sınava girecek olan adayların aşinalık kazanması için ÖSYM ilk olarak bu sınavı e-ALES deneme sınavı altında düzenleyecektir. Adaylar, e-ALES deneme sınavı ile e-ALES’de çıkabilecek soruları görerek sınava hazırlıklı girecektir. E-ALES sınavında sorular dört bölüm şeklinde olacaktır. Bu bölümler; sayısal 1, sayısal 2, sözel 1, sözel 2 biçiminde hazırlanacak ve her bölüm 40 sorudan oluşacaktır.

E-ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-ALES Başvuruları ve Sınavı Ne zaman Yapılacak?

ÖSYM yaptığı açıklama ile e-ALES başvurularının 20 Ocak Cuma günü başlayacağını ve 2 Şubat Perşembe günü biteceğini duyurmuştur. Başvuruların ardından e-ALES sınavı 11 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecektir. Sınav saat 14:00 de başlayacak ve 180 dakika sürecektir. Belirttiğimiz gibi e-ALES den önce deneme sınavı yapılacak ve bu sınav da 28 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilecektir. E-ALES deneme sınavı başvuruları ise 6 Ocak-18 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Bu sınavın ücreti 20 TL olarak belirlenmiş, Ankara’da Esenboğa e-sınav merkezinde gerçekleştirileceği duyurulmuştur.

Sınav saati ise 14:30’dur. E-ALES deneme sınavından alınacak puanların hiçbir geçerliliği olmadığı unutulmamalıdır. Deneme sınavı ücreti tersine, asıl e-ALES sınavının ücreti henüz kesinleşmemiş olsa da 200 TL civarında olacağı beklenmektedir. Sınavın en büyük avantajı ise adayların sınav sonuçlarını sınava girdikleri gün öğrenebileceği imkanıdır. E-ALES sınavının dezavantajları ise sınav ücretinin yüksekliği, sadece belli şehirlerde yapılması ve bilgisayar ekranına sürekli bakmaktan kaynaklanan göz yorgunluğu ve odaklanmada yaşanılan sorunlar olarak sıralanabilmektedir. E-ALES deneme sınavına girecek adaylar e-ALES ve e-YDS’ye de başvurabileceklerdir.

E-ALES ve E-ALES Deneme Sınavına Nasıl Başvuru Yapılır?

E-ALES sınavına girmek isteyen adayların ilk olarak başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. İnternet üzerinden gerçekleştirilecek başvurular için adayların ÖSYM’nin resmi web sitesine girmelilerdir. ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminden e-ALES başvurusu altından “e-ALES Randevu” seçeneği seçilir. Ardından T.C. Kimlik numaranızı yazarak devam tuşuna bastığınızda karşınıza kontenjan seçenekleri çıkacaktır.

Size uygun olan seçeneği seçerek ödeme sayfasına geçiş yapıp ödeme işlemini de tamamladığınızda başvurunuz gerçekleşmiş olacaktır. Ödeme sayfasına geldiğinizde sıkıntı yaşıyor iseniz nedeni kontenjanların bitmiş olmasından kaynaklandığı unutulmamalıdır. Ödeme yapamayan adayların başvuruları gerçekleşmeyecek ve dolayısıyla sınava giremeyeceklerdir. E-ALES deneme sınavına başvuru da aynı şekilde gerçekleştirilecektir. Tek fark kontenjan seçeneği sınavın sadece bir şehirde yapılacağı için tek şıktan oluşuyor olmasıdır.

E-ALES Sınavı Kontenjanları Ne Kadardır?

E-ALES sınavı e-YDS de olduğu gibi üç büyük il olan Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde gerçekleştirilecektir. Bu illerde belirlenen sınav merkezlerine göre kontenjanlar oluşturulmuştur. Sınavın düzenleneceği binalara göre aday kapasitesi değişmektedir. Böylece Ankara’da 3760, İstanbul’da 431, İzmir’de 72 olacağı beklenilmektedir. Adaylar, belirlenen sınav merkezlerinde klavyesi olmayan bir bilgisayar ile soruları çözecek ve soru çözümlerinde kullanılmak için boş kağıt ve kalem ile sınava gireceği tahmin edilmektedir.

Adaylara boş kağıt ve kalem sınav salonlarında görevliler tarafından verilecektir. Soruların daha elektronik formatta hazırlanıp, soru çözme işlemlerinin hepsinin tablet üzerinde yapılabileceği tahminler arasında yer almaktadır.

ALES veya e-ALES sınavı bireyler için büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bu sınav, lisans mezunu bireylerin yüksek lisans derecesine başlayabilmeleri için geçmeleri gereken bir basamaktır. Basamaklardan ilerlemek için adım atmak gerekir ve ilk adım adayların e-ALES veya ALES sınavından birine girerek, başarılı puan almak olacaktır.

Haberin Devamı