Gazete Vatan Logo

Dünyayı 10 kez turladık!

Hemde saati 10 liralık kiralık otoyla

Üç Türk girişimcinin kurduğu Yoyo isimli otomobil paylaşım şirketi, Mart 2012’den bu yana 80 bin saatlik kiralama yaptı. Saati 10 liralık otomobillerle müşteriler dünyanın çevresini 10 kez turlayacak kadar çok gezdi. Yoyo bu yıl İspanya ve Avusturya’ya da açılacak.

Avrupa ve ABD’de 10 yıldan fazla süredir kullanılan araç paylaşımı sistemi Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor. Türkiye’deki ilk ve tek uygulama olan Yoyo, daha 1 yıl geçmeden 80 bin saatlik kiralama yaptı. Üç Türk girişimcinin kurduğu şirketin otomobilleriyle müşteriler Mart 2012’den bu yana toplam 450 bin kilometre yol katetti. Bu rakamla otomobiller İstanbul’da dünyanın çevresini 10’dan fazla turlayacak kadar gezmiş oldu.

Yoyo’nun Yönetici Ortağı Berkman Çavuşoğlu, ‘kullan-bırak’ sisteminin artık dünyadaki yeni nesil ulaşım sistemi olduğunu söylüyor. Otomobil ve bilişim sektöründen arkadaşlarıyla şirketi geçen yıl kurduklarını belirten Çavuşoğlu, “Artık dünyada paylaşım ekonomisi var. İnsanlar sahip olmak yerine paylaşmayı tercih ediyor. Böylece tasarruf ederken trafik sorununa da çözüm sağlanıyor” diyor.

Yüzde 20’si aracını sattı

Çavuşoğlu’na göre araç paylaşımı için kullanılan her otomobil trafikten 15 aracı eliyor. Yapılan araştırmalara göre otomobil sahiplerinin büyük çoğunluğu aracını 1 saat kullanıyor. Yani araçlar günün 23 saati park halinde kalıyor. ‘Kullan-bırak’ sistemiyle araç kullanıldığı kadar masraf çıkarıyor. Yine yapılan araştırmalara göre bu sistem sayesinde Amerika’daki araç sahiplerinin yüzde 20’si, Avrupalılar’ın ise yüzde 24’ü aracını sattı.

Yoyo’da son model BMW 1 Serisi, Citroen ve MINI marka araçlar bulunuyor. Yoyo, Şubat ayında lokasyonu 30’a araçları ise 62’den 75’e yükseltecek. Şimdilik sadece İstanbul’da çalışan şirket gelecek yıl 300 araçlık filoya çıkmayı planlıyor.

Hindistan da istiyor

Berkman Çavuşoğlu, İspanya, Avusturya ve Hindistan pazarına girmek için de yerel ortaklarla görüştüklerini söylüyor. Söz konusu ülkelerde aynı teknolojiyi kullanmak isteyen şirketlerin bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, “Yatırımcılar iş modelini çok beğendi. Aynı teknolojiyi istiyorlar” diyor.

Yoyo’nun kullandığı tüm yazılım Yoyo ekibi tarafından geliştirildi. Sadece ilk aşamada araç takip sistemi hizmetini dışarıdan alan şirket, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destek alarak araç takip sistemini de kendisi geliştirdi.

BMW, MERCEDES 15 LİRA

Yoyo’da 3 farklı otomobil paketi var. Mini One ve Citroen DS3’ün saati hafta içi 10 lira. BMW 116i ve Citroen DS4’te ise rakam 15 liraya çıkıyor. BMW 1.18i ve Mini Cooper Coupe ise 20 TL. Mart ayında Mercedes A Serisi de 15 liradan gelecek.

Anahtarı kontakta bekliyor kapı kartla açılıyor

- Tamamı Yoyo’ya ait 60 araç İstanbul’da otopark ve AVM’lerdeki 20 noktada bekliyor.

- Şirketin internet adresinden üyelik formu doldurulup yıllık 69 TL üyelik aidatı ödeniyor. Müşteriye üyelik kartı gönderiliyor.

- Yine siteden müşteriler, istediği otomobili ve kullanacağı zaman aralığını seçiyor.

- Yoyo kartıyla aracın bulunduğu yere gidip kartı ön cama okutup kapıları açıyor. Aracın anahtarı kontak üzerinde bekliyor.

- Yakıtı yoksa müşteri anlaşmalı istasyonda depoyu doldurup ücret ödemeden gidiyor. Ödeme sırasında her km için 50 kuruş talep ediliyor.

- Süre dolmadan önce araç park alanına bırakılıyor.

- Sistem araç bedeli, park yeri ve ücreti, vergi, kasko ve bakım maliyetlerini de sıfırlıyor.

El freni çekip makas atana cepten uyarı!

Yoyo’nun geliştirdiği sistemlerle otomobillerin kullanımındaki riskler de minimuma indiriliyor. Araçlardaki sensörler ve GPS sayesinde ani hızlanma, trafikte makas atarak ilerleme ve el freni çekme gibi tehlikeli hareketler algılanıyor. Böylece kullanıcıya merkezden bir uyarı telefonu gidiyor. Önlemlerle kaza oranı kiralama sektöründen 10 kat düşük seviyeye iniyor.

TAKSİDEN UCUZA GELİYOR

Yoyo otomobillerini kullanmak İstanbul’da taksiden daha uygun fiyata geliyor. Yoyo aracın saati için 10 lira, her kilometre için de 50 kuruş talep ediyor. Örneğin İstanbul’da Atatürk Havalimanı’ndan Kadıköy’e gitmek isteyen bir müşteri yaklaşık 80 lira öderken Yoyo’da bu rakam (40kmx50 kuruş=20 TL + 2 saati 20 TL) 40 liraya kadar düşüyor. Talep edilen 50 kuruşluk yakıt ücreti ise neredeyse otomobilin kendi yakıt tüketimine denk geliyor.

Avrupa’da 700 bin abonesi araç var

Araç paylaşımı, dünyada krizden sonra hızla yayılmaya başladı. Geçen yıl Avrupa’da 700 bin araç paylaşım abonesine ulaşıldı. Bu rakam 2008 yılına göre 2 katı bir büyüme anlamına geliyor. 2020 yılında ise 15 milyon kişinin Avrupa’da araç paylaşım sistemine abone olması bekleniyor. Yine geçen yıl araç paylaşımı için çalışan 25 bine yakın araç bulunurken 2020 yılında bu rakamın 250 bine çıkarılması hedefleniyor. Araç paylaşım pazarının büyüklüğünün 2016’da Amerika’da 3.5 milyar dolara, Avrupa’da ise 2.5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı