Gazete Vatan Logo

Dünya mirası çöktü

Koruyamadık!

Dünyanın en önemli yeryüzü şekillerinden biri olarak kabul edilen Nevşehir'deki peri bacalarından biri, bu sabah saatlerinde çöktü.

Kapadokya’da turistik bölgede çöken bir peribacası korkuya yol açtı. Bacadan kopan dev bir kaya kütlesi bir butik otelin duvarını yıktı. Olayda şans eseri herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Türkiye’nin en önemli kültür, doğa ve manzara turizmi bölgelerinden Kapadokya’nın merkezi Nevşehir’de merkeze bağlı Göreme beldesinin butik otellerle dolu mahallesinde bulunan peribacasından dev parçalar koptu. Yaklaşık 25 metre yükseklikten düşen tonlarca ağırlığındaki kaya parçaları bir butik otelin odasını yıkarken ana yolun kapanmasına neden oldu.

Sabah erken saatlerde kaya kopmasının yaşanması olası bir faciayı önledi. Çevrede bulunan turistik işletme yetkilileri, çöken peribacasından yıllar önce yine kopmalar olduğunu ancak yine de gerekli koruma önlemlerinin alınmadığını iddia ediyor. Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Durmaz, 1986 yılına kadar bölge halkının malı olan peribacaları ve kaya damların sonrasında Hazine tarafından kendilerinden alındığını ve korunamadığı için de yıkılmaların yaşandığını söyledi. Yöre halkının kullanımında bulunduğu sıralarda çöküntülerin yaşanmadığını anlatan Durmaz, “Çünkü halk ekmek teknesini, barınağını çok iyi koruyordu. Yıllardır yaptığı bakımlarla uzmanlaştı. Nasıl bakılacağını, tamir edeceğini, koruyacağını biliyor. Ama 1986 yılında Hazine tarafından elimizden alındı. Buralar yıkılmaya devam ediyor” dedi.

‘Onlarca kişi ölebilirdi’

Çökmenin meydana geldiği yerin butik otellerle dolu bir yer olduğunu kaydeden Durmaz, “Yolda, otellerin içinde onlarca insan olabilirdi. Mutlu olduğumuz konu can kaybının yaşanmamasıdır. Aksi çok büyük facia olurdu. Yörede tehlike devam ediyor. Bir an önce gerekenler yapılmalı.” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı