Gazete Vatan Logo

Dünya kadar döviz Türk Lirası’na döndü

Denizbank Genel Müdürü Ateş, “Dünya kadar dövizin TL’ye döndüğü haberini alıyoruz. Aklı başında insan normal üstü faizlerin olduğu bir dönemde sistemden parasını çekip orada burada saklamaz” dedi

Dünya kadar döviz Türk Lirası’na döndü

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Bütün efektifleri kasamıza doldurduk. Bunları taşımanın da bize maliyeti var ama zararı yok, vatandaş isterse masanın üzerinde parası hazır” dedi. Ateş, piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Stres testlerine ilişkin soru üzerine Ateş, “Her saniye BDDK stres testi uyguluyor. Merak etmeyin. 2001 krizinden sonra BDDK aldığı bir kararla bütün bankaların hepsinde bir ekip bulunduruyor. Bize günlük, kriz veya spekülatif atak yokken bizi devamlı izliyor. Biz de bundan memnunuz. Artık arkadaş olduk” diye konuştu.

Akıllı insan yapmaz

Ateş, bankalardan parayı çekip yastık altında saklayanlara ilişkin, “Aklı başında insan, normal üstü faizlerin olduğu bir dönemde sistemden parasını çekip orada burada saklamaz. Ayrıca bankalar emniyet için de vardır sadece faiz için değil.” dedi. Herkesin itidalli davranması gerektiğini yineleyerek, şöyle devam etti: “Zaten de öyle davranıyor. Sabahtan bu yana çok ciddi dövizden TL’ye geçmeler var, bırakın çekip kasasına, yastık altına, oraya, buraya koymayı. Ayrıca dövizde de kalabilir, bu sorun değil. Kim nerede istiyorsa orada tasarrufunu yapmakta özgür. Türkiye liberal bir sistem, sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ülke. Bu böyle kalacak. Bu çerçevede de spekülatörlere meydan vermeyelim.” Ateş, 38 yıldır bu meslekte olduğunu ve 21 yıldır genel müdürlük koltuğunda bulunduğunu anımsatarak, “Bana kişisel tarihin öğrettiği bir tek şey varsa Türkiyemiz ve Türk insanımız böyle spekülatif hareketleri çok ağır krizleri bile atlatacak dayanışma, birlik, beraberlik ruhuna sahiptir iktidarıyla muhalefetiyle. Bu kadar iyi dayanışma ruhunu hane halkında, kamuda ve özel sektörde görmek bizi çok mutlu etti” dedi.

Haberin Devamı

Böyle bir sistemde el koyabilir misin?

HAKAN Ateş, risk primine bakıldığında Türkiye’nin bu durumun üzerinden kolaylıkla gelebileceğini belirterek, bu zirvelerden aşağıya doğru iniş olacağını aktardı. Ateş, sosyal medyada mevduatlara el konulacağına ilişkin gerçeği yansıtmayan iddiaların bulunduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Konuşmaya bile değer bulmuyorum. Adalet mülkün temelidir. ‘Mevduata el koymak ne demek bir kere bunu açıklamak lazım. 200’den fazla dünya ülkesi ile ticareti olan, 200’den milyar dolardan fazla ithalatı, 170 milyar doları bulacak inşallah ihracatı olan ülke. Böyle bir sistemde el koyabilir misin?”