Gazete Vatan Logo

Dünya devleri Tüpraş için sıraya girdi

Tüpraş ihalesi için 4'ü yerli 8'i yabancı toplam 12 şirket şartname aldı. Tüpraş'a talip olanlar arasında Shell, ENİ, Repsol, OMC ve IOC gibi dünya devleri var. Türkiye'den ise OYAK, POAŞ, Zorlu ve Opet şartname aldı

Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi Tüpraş'ın satışı uluslararası dev petrol şirketlerinin yarışına döndü. Yüzde 51'lik kamu payının satılması amacıyla düzenlenecek ikinci ihale için 3 Mayıs' ta ilana çıkılırken, bugüne kadar dördü yerli, sekizi yabancı toplam 12 firma şartname aldı.

Tüpraş'a talip olan yabancı yatırımcılar arasında Rusya'dan Repsol, Polonya'dan PKN, Hindistan'dan IOC, İtalya'dan ENİ Spa, Avusturya'dan OMV, ABD'den içinde finansör ve operatörlerin yer aldığı ortak girişim grupları ile İngiliz Shell'in bulunduğu öğrenildi.

Son teklifler 2 Eylül'de alınacak
İhale için şartname alan gruplar içinde geçen yıl iptal edilen ihaleyi kazanan Zorlu Grubu, POAŞ, OYAK ve Opet'in olduğu belirtildi.

Tüpraş ihalesi için şartname alan yatırımcılar, 22 Haziran tarihine kadar ön yeterlilik koşullarını karşıladıklarına dair belgeleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na gönderecek. İhalede, 1-29 Temmuz 2005 tarihleri arasında elektronik ortamda data room (bilgi odası)
süreci işleyecek. Bu sürece katılacak yatırımcılardan 50'şer bin dolar alınacak. Teklif sahiplerinden ihaleye katılabilmek için 30 milyon dolar tutarında geçici teminat istenecek. Tekliflerin, en geç 2 Eylül 2005'e kadar ÖİB'e iade edilmesi gerekiyor.

İtalyan ENI Tüpraş'ın yüzde 51'ine 1-1.5 milyar dolar fiyat biçti
Özelleştirmede yarışacak olan firmalardan İtalyan petrol şirketi ENİ SpA'nın Tüpraş'ın yüzde 51'i için 1 ila 1.5 milyar dolar teklif vereceği belirtiliyor. İtalya'da yayınlanan finans gazetesi Milano Finanza'da yer alan kulis haberde, "ENİ, Türpaş'a yapacağı yatırım için doğru rakamı hesaplamaya çalışıyor'' denildi ve ENİ tarafından sunulacak teklifin değerinin l ila 1.5 milyar dolar olacağını yazdı. Daha önce yapılan ihalede Zorlu Holding'in arasında olduğu konsorsiyum, Tüpraş'ın yüzde 65.7'si için 1.3 milyar dolarla en yüksek fiyatı sunmuştu.

Ancak ENİ gazetenin bu iddiası hakkında bir yorum yapmadı.

Haberin Devamı