Gazete Vatan Logo

Dünya bize geliyor, Türk tekstilci Bulgaristan'a kaçıyor

Düşük kur ve yüksek girdiden beli bükülen Türk tekstilcinin yeni umudu Bulgaristan oldu. Varna, Filibe ve Burgaz, tekstilciler için yeni 'Çorlu7 oldu

Üretim maliyetlerinden bunalan tekstilciler Bulgaristan'ı yeni 'Çorlu' yapü. Girdi maliyetlerinden usanan sadece büyük oyuncular değil, orta boylu işletmeler de soluğu Bulgaristan'da aldı. Türkler, Varna, Filibe ve Burgaz kentlerini, Çorlu gibi tekstil merkezi haline getirdi. Türkiye, Haziran 2004 itibarıyla Bulgaristan'da 13'üncü yabana yatırıma ülke konumuna gelirken, Türk yatırımları 300 milyon doları aştı.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Ersin, son 2 yıldır Çorlu'daki yatırımcıların Bulgaristan'a kaçtığını belirterek, "Tekstilcilerin ardından sanayi kollarından da Bulgaristan'a gidenler artmaya başladı" diye konuştu. Özellikle düşük döviz kurları ve yüksek girdi maliyetlerinden dolayı Çorlu'daki tekstil yatırımlarında daralma olduğunu belirten Ersin, "Odaya kayıtlı 620 sanayi kuruluşu var. Bunların 315 kadarı tekstil üzerine faaliyet gösteriyor" dedi.

Tekstilcilerin Bulgaristan'ı yeni üs
seçmesinde etkili nedenlerin başında işçilik maliyetierinin geldiğini belirten Ersin, şöyle devam etti:

İşçilik maliyeti düşük
"Bizde asgari ücretli bir işçinin SSK, stopaj maliyeti 275 YTL iken, Bulgaristan'da bu rakam 75 YTL'ye denk geliyor. Bu çok büyük bir fark. Ayrıca enerji maliyetleri de Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar düşük. Bu da Türk tekstilciler açısından Bulgaristan'ı cazip hale getiriyor. Sadece ilave yatırımlar değil, mevcut yatırımlarını da oraya taşıyanlar olduğunu duyuyoruz."

DEİK Türk-Bulgar İş Konseyi Başkanı Yalçın Egemen de Bulgaristan'da yabana yatırımcılar için çok fazla teşvik olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bulgaristan'da kurumlar vergisi oranı yüzde 15. İşçi ücreti üzerindeki vergi yükü ise yüzde 30'lar seviyesinde. Enerji maliyetleri ise 4-6 cent arasında değişiyor. Teşvikli yörelerin dışında bir de belediyeler tarafından teşvikler veriliyor. Bulgaristan'da yatırımcıya sağlanan tüm bu avantajların yanı sıra ülkenin lojistik olarak da hedef pazarlara yakın olması yabancı için çok cazip."

Haberin Devamı