Gazete Vatan Logo

Dümene o geçiyor

Yaşar Grubu ailenin en küçük kızına emanet

İzmir’in ve Türkiye’nin önde gelen gruplarından Yaşar Topluluğu’nda yönetim kurulu başkanlığı görevi bir kez daha el değiştiriyor. Baba Selçuk Yaşar ile fikir ayrılığı yaşayan Selim Yaşar’dan sonra, Feyhan Yaşar da görevini bırakıyor. Selçuk Yaşar’ın en küçük kızı İdil Yiğitbaşı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandığının bugün resmi olarak SPK’ya açıklanması bekleniyor.

İzmir’in en köklü ailelerinden, Türkiye’de sanayicilikte ilklerin kurucusu olan Yaşar Grubu’nda, ikinci jenerasyonda bir nöbet değişimi daha yaşanıyor.

2000 yılında Selçuk Yaşar’ın en büyük çocuğu Selim Yaşar babası ile iş konusunda fikir ayrılıkları yaşamış ve gruptaki yöneticilik görevlerinden ayrılmıştı. Selim Yaşar’ın sadece hissedar olarak kalmasının ardından Feyhan Kalpaklıoğlu (Yaşar), 2004 yılı Ocak ayından itibaren grubun Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanmıştı.

Bu görevi 5 yıldan bu yana sürdüren Feyhan Yaşar’ın da yine babası Selçuk Yaşar’ın isteği ile koltuğunu bırakacağı ve yerine en küçük kız İdil Yiğitbaşı’nın geleceği öğrenildi. Gruba yakın kaynaklar sözkonusu gelişmeyi doğrularken, İdil Yiğitbaşı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanması ile ilgili kararın bugün Sermaye Piyasası Kurulu’na bildirilmesi bekleniyor.

Grubu küçülttüler

17 Ocak 1925 doğumlu olan 84 yaşındaki Selçuk Yaşar’ın emekli olmasından sonra grubun başına büyük oğlu Selim Yaşar’ın geçmesi bekleniyordu. Ancak aile arasında fikir ayrılığı çıktı. Selim Yaşar gruptaki yöneticilik görevlerinden ayrılmasının nedenlerini daha sonra şöyle aktarmıştı:

“Bu holdingte artık sadece ortağım. Hiçbir organik bağım kalmadı. Bunun nedeni ise Babam Selçuk Yaşar, ablamla birlikte bankacılık konusunda ısrarla yatırım yapmaya inat etti. Türkiye Tütüncüler Bankası’nın adına benim soyadım olan ”Yaşar“ Banka adı verildi. Babam ve ablam merkezi İzmir’de olan bankanın merkezini İstanbul’a götürmek istediler. Yaşar Holding’in merkezini İstanbul’a götürdüler. Ben de İzmir aşığı olduğum için bu merkezi İstanbul’a taşıma ve banka işine girme olaylarına karşı çıktım. Sonunda benim dediklerim çıktı ve İstanbul’a giden bütün şirketlerimiz zor duruma düştü. “Sürüden ayrılan koyunu kurt kapar” diye boşuna dememişler. İstanbul kurtlar sofrası biz buradan giden koyunlar onlara yem olduk. ”Kuş sürüsüyle uçar“ derler. Ben İzmir kuşuyum ve İzmirle birlikte uçarım”

Selim Yaşar, kendisinden sonra grubun küçüldüğünü de öne sürmüş, 43 şirketten 16 şirkete gerilediklerine dikkat çekmişti. Selim Yaşar ablası Feyhan Yaşar ile babasının iyi anlaştığına da işaret etmiş ve “İlişkilerini takdir ediyorum. Onlar iyi anlaşıyor. Ben anlaşamıyorum” diye konuşmuştu.

İlklere imza atan duayen sanayici Selçuk Yaşar

Selçuk Yaşar, ilklere imza atmış duayen bir sanayici. 1941’de DYO ile Türkiye’de ilk boya ve vernik fabrikasını, 1968’de Türkiye’nin ilk özel sektör bira fabrikasını, 1974’de Çeşme Altınyunus ile Türkiye’nin ilk tatil köyünü, 1975’de Pınar Süt ile Türkiye’nin ilk UHT tekniği ile pastörize süt üretimini, 1982’de Viking Kağıt ile Türkiye’nin ilk özel sektör kağıt üretimini ve Pınar Su ile Türkiye’nin ilk kaynak suyu şişeleme tesisini İzmirli Yaşar Ailesi Türkiye’ye kazandırmıştı. Kültür balığı üretme fikri de Türkiye’de ilk olarak Selçuk Yaşar’dan çıkmış ve Çeşme Ildır Körfezi’nde levrek ve çipura çiftliği kurmuştu. Bugün Yaşar Holding, 25 şirket ve 3 vakıftan oluşuyor. Yaklaşık 6 binin üzerinde kişiye iş imkanı sağlayan grubun faaliyet gösterdiği ana sektörler gıda ve içecek ürünleri ile boya ve kimyasalları. Grubun 2007 yılında elde ettiği 1.8 milyar TL tutarındaki cirosunda gıdanın payı yüzde 65. Grubun 2008 cirosu ise 2 milyar TL’yi aştı.

İdil Yiğitbaşı yönetimde başkan vekiliydi

- Halen Yaşar Holding Gıda Grubu Süt ve Süt Ürünlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Yiğitbaşı aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkan vekilliği görevini de yürütüyor. 1964 İzmir doğumlu olan İdil Yiğitbaşı, 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1989’da Indiana Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamladı. İş hayatına 1986’da Tütünbank’ta Murahhas Aza Asistanı olarak başladı. Sırasıyla 1987’de Başkanlık Asistanlığı, 1990-95 yılları arasında Sistem ve Analiz Koordinatör Yardımcılığı, 1995’te Gıda Grup Koordinatörlüğü ve 1997’de Gıda Grubu Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1 Şubat 2001-2006 döneminde Yaşar Holding Gıda Grubu Süt ve Süt Ürünlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Yiğitbaşı, Yaşar Topluluğu’nda, bilgi sistemleri projesi, Pınar markası kurumsal kimlik, marka kimliği çalışmalarının gerçekleştirilmesinde aktif rol aldı.

Haberin Devamı