Gazete Vatan Logo

Dula ev vermeyen yandı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, ayrımcılığa ilk cezayı kesti. Dul diye bir kadına evini kiralamayan ev sahibine 2 bin, emlakçıya ise bin lira para cezası verildi

Dula ev vermeyen yandı

Eskişehir’de yaşayan bir kadın, dul olduğu gerekçesiyle kendisine ev kiralanmaması üzerine medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapıldığını belirterek, konuya ilişkin Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) başvurdu. Başvuru BİMER aracılığıyla Eskişehir Başsavcılığına iletildi. Başsavcılık ise görevsizlik kararı vererek şikayeti Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) sevk etti.

Görüş talep edildi

Başvuruyu esastan incelemeye alan TİHEK, emlakçı ve ev sahibinden yazılı görüş talep etti. Emlakçı gönderdiği yazıda, ev sahibinin bekar kişilere evinin verilmesini istemediğini, ev sahibinin talimatını başvurana ilettiğini bildirdi.

Yurt dışında yaşayan ev sahibi ise söz konusu dairenin bulunduğu apartmanda yedi dairesinin yer aldığını, apartmandaki aile ortamına zarar vermemek adına evinin bekar birine kiralanmamasını istediğini ifade etti.

TİHEK, inceleme ve görüşmelerin tamamlanmasının ardından “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu”nun 3. maddesinde yer alan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmetti. Kurum, ihlal nedeniyle ev sahibine 2 bin, emlakçıya da bin lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Ayrımcılığa ilk ceza

TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, “Ayrımcılık yasağının ihlalinin tespitinde TİHEK’in bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası verme yetkisi bulunmaktadır” dedi. “Kurumumuzun görevlerinden birisi de vatandaşlar arasında yapılan ayrımcılıkların ortadan kaldırılmasıdır” diyen Arslan şunları söyledi: Ayrımcılıklardan birisi de medeni hal temellidir. Böyle bir ayrımcılık tespit edildiğinde gerekli cezalar veriliyor. Bir insan, evli, bekar veya dul diye ayrımcılığa tabi tutulamaz. Bu insani bir durumdur. Bu karar, ayrımcılık yasağının ihlali konusunda verdiğimiz ilk karardır.

Mağdur Eda Ünver, yaşadıklarını anlattı

36 yaşındaki Eda Hanım: Emlakçı, ‘Biz aileye ev veriyoruz’ deyince, 9 yaşındaki oğlum ‘Anne biz aile değil miyiz?’ diye sordu. O günden sonra günlerce ağladım

ESKİŞEHİR’in Odunpazarı İlçesi’nde eşinden ayrıldığı için (dul) ev verilmeyen 36 yaşındaki Eda Ünver’e, VATAN ulaştı. Büyük bir fabrikanın dış ticaret sorumlusu olarak çalışan 9 yaşında erkek çocuk annesi Ünver, o süreçte yaşadıklarını anlattı: “Eşimden ayrıldıktan sonra, ev aramaya başladım. Her gittiğim emlakçı beni geri çevirdi. Birçoğu dul olduğumu ima eder gibi bahane uydurdu. Bütün kapılar yüzüme kapandı. 26 yıl yurt dışında yaşadım. Hem Belçika hem Türk vatandaşıyım. Böyle bir mağduriyeti ilk kez yaşıyorum. En son gittiğim bir emlakçı oğlumun yanında, ‘Biz aileye ev veriyoruz’ deyince oğlum, ‘Anne biz aile değil miyiz?’ diye sordu. O günden sonra günlerce ağladım. En son Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yazdım. Sağ olsunlar onlar da bu işin peşini bırakmadı. Bana geriş dönüş yaptılar. Davayı takip etmek istedikleri söylediler. Ben de sonuna kadar gidilmesini istedim.”

Haberin Devamı