Çocuğunuzun geleceğine yatırım: Sağlam dişler, parlak gülüş

Sağlam dişler için çocukluktan itibaren bakım çok önemli. Çürük oluşmasını engellemek, oluşmuş bir çürüğü tedavi etmekten hem çok daha kolay, hem çok daha ekonomik. Çocuk Diş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Pınar Karataban bakın neler öneriyor:

Çocuğunuzun geleceğine yatırım: Sağlam dişler, parlak gülüş

İlk çıkan dişlerimiz azı dişlerimizmiş , öyle mi?

Evet. Ağızda ilk çıkan ve ömür boyu kalacak olan daimi dişler 6 yaş büyük azı dişleri.

Çoğumuz süt dişlerimizin değişmeye başlayıp daimi dişlerimizin gelmesini ön dişlerimizin sallanmaya başladığı zaman olarak hatırlarız. Çoğu anne baba da hâlâ böyle düşünüyor.

Ancak çocuğumuz 6 yaşına geldiği zaman süt diş dizisinin en arkasından genellikle sessiz sedasız bir şekilde 6 yaş büyük azı dişlerinin sürmesi biz farkına bile varmadan gerçekleşir.

Peki bu 6 yaş azı dişlerinin önemi nedir?

6 yaş azı dişleri ağıza ilk çıkan kalıcı öğütücü dislerdir. Yapılan çalısmalar bu dişlerin ağıza çıktıkları ilk yıllarda hızlı bir şekilde çürüme eğiliminde olduğunu belirtmektedir.

Neden çürümeye meyilliler?

Bu dişlerin süt dişi zannedilmesi ve yeterince özen gösterilmemesi, ağız ortamında ilk çıktıkları bu donemde mineral yapılarının asidik ortama daha az dayanıklı olmaları başlıca sebepler. Kolayca mineral kaybedebilmeleri de bakterilerin daha kolayca yerlesebileceği bir yapıda olmalarından kaynaklanabiliyor.

Haberin Devamı

Peki önlenebilir mi?

Bahsettiğim ilk iki neden iyi bir diş fırçalama ve düzenli fluorid uygulanması ile kontrol altına alınabilir. Ancak anatomik çürük yakınlığına daha başka bir çözüm gerekiyor. Bu çözüm koruyucu dolgular da dediğimiz fissür örtücüler.

Fissür nedir?

Küçük azı ve büyük azı dişlerin çiğneme yüzeyleri oluklu yapıda. Bu oluklara fissür adı veriliyor. İşte bu fissürler derinlik ve form olarak farklılıklar göstermekte. Bazı kişilerde fissürler yüzeyel ve temizliği çok kolay , bazı kisilerde ise fissürler oldukça derin ve temizliği neredeyse imkansız. Bir kez çürük oluşumu başladığı zaman da bu fissurlerin icinden gizli ve hızlı bir sekilde ilerliyor ve ömür boyu ağızda kalması beklenen bu kalıcı dişler ciddi zarar görüyor.

Haberin Devamı

Gizli çürük denilen bu mu?

Evet. Gizli çürük dediğimiz bu çürüklerin biz hekimler tarafından da teşhisi oldukça güç olabiliyor. Bu nedenle müdahalenin ideali çürük başlamadan yapılan koruyucu amaçlı uygulamalar olacaktır. Yüzeysel, diş fırçası ile kolayca temizlenebilen fissürlerde çürük oluşmuyor ise, derin ve temizliği zor fissürlerin de yüzeysel ve temizlenebilir hale getirilmesi çürük oluşumuna bir çözüm olacaktır. İşte bu mantıkla derin fissürlerin daha çürümeden kapatılması işlemine biz ‘fissür örtülmesi’ bu amaçla uygulanan dolgulara da ‘fissür örtücüler’ diyoruz.

Koruyucu bir dolgu bu , değil mi?

Tabii. Olukların içerisine yüzde 100 nüfuz ettiginden herhangi bir mikroorganizmanın bu olukların içerisine yerleşmesi ve çürük oluşma ihtimali neredeyse imkansız hale gelir.

Çocuklara bu işlem rahat uygulanabiliyor mu?

Uygulama yaklaşık olarak her bir diş icin 5-7 dakika sürüyor. Fissur örtücü uygulamak için diş yüzeyinden herhangi bir aşındırma işlemi yapmaya gerek yoktur. Bu nedenle de diş doğal dokusuna son derece saygılı bir uygulamadır.

Haberin Devamı

Diş sağlığı için en yararlı 10 yiyecek

- Süt ve süt ürünleri-özellikle de peynir

Yoğurt.

- Protein yoğun yiyecekler; balık, beyaz et ve kırmızı et, yumurta gibi..

- Taze meyve ve sebzeler

- Çay

- Badem ve yer fıstığı.

- Yulaf, kahverengi pirinç gibi tam tahıllar.

- Yabanmersini ve kuru üzüm.

- Kakao

- Şekersiz sakızlar

DİĞER YENİ YAZILAR