Yeni yıl detoksu yapalım mı?

Mutlu yıllar! Yeni yılla birlikte ortalık detoks programından geçilmiyor, değil mi? Eee, çok yedik, içtik, şimdi temizlenme zamanı. Detoks son zamanların en popüler sözcüklerden biri. Aynı zamanda son yıllardaki önemli moda akımlarından. Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de birçok detoks merkezi açıldı ve açılmaya da devam ediyor. Peki detoks tam olarak ne? Haydi gelin, bakalım…

Detoks ne demek?

Detoks; detoksifikasyon sözcüğünün kısaltılmış hali. Vücuttan toksinlerin arındırılması demek. Günümüzde bu kısa haliyle (detoks) kullanılıyor. Vücuttan zehirli maddelerin uzaklaştırıldığını iddia eden bir dizi alternatif terapi yaklaşımı tanımlıyor.

Detoks nasıl uygulanıyor?

Diyet, oruç tutmak, özellikle bazı yiyecekleri yemek veya hiç yememek, bağırsakların temizlenmesi gibi yöntemlerle detoks uygulandığı iddia ediliyor.

Peki gerçekten toksinlerden arınıyor muyuz?

Bilimsel çevrelerde genel görüş detoks adıyla sunulan yöntemlerin sadece para ve vakit kaybı olduğu…Bu tür yöntemlerin etkili olduğuna dair yeterli bilimsel kanıt yok.

Haberin Devamı

Detoks gerçekten neden bu kadar popüler?

Detoks yapmaya gidenlerin çoğunun niyeti kilo vermek. ‘Kilo vermeye gidiyorum’ demek yerine ‘Detoks’a gidiyorum’ demek daha hoş ve havalı geliyor galiba. Burada sorun yok; insanların kendini iyi hissetmesi çok önemli çünkü... İnsan sağlığına zarar vermeyecek, onları rahatlatan, günümüz metropol stresinden uzaklaştıran ortamlara, uygulamalara kesinlikle karşı değilim. Önemli olan bu uygulamaların sağlığa zarar verecek aşırı hızlı kilo verme programlarına dönüşmemesi. Doktor ve diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekiyor.

Yeni yıl detoksu yapalım mı

En iyi detoks yiyecekleri

- Semizotu, Ispanak

- Pazı, Brokoli

- Brüksel lahanası

- Karnabahar, Yeşil soğan, Sarmısak, Pırasa

-Taze kırmızı, yeşil biber

-Domates,Havuç

-Pancar, Böğürtlen çeşitleri, Avokado, Elma

-Armut, Karpuz

-Beya/yeşil çay

-Su

-Yoğurt, Kuruyemişler

-Balık yağı

-Bal-polen-propolis-arı sütü

Semizotunu baş tacı edin

Omega-3 yağlarından en zengin sebze semizotu. İçerdiği alfa linolenik asit (ALA) vücudumuzda aynen balık yağında bulunan Omega 3 yağ asidi türüne dönüşüyor.

Haberin Devamı

Kalp-damar sağlığı, cilt güzelliği, hormonların düzeni, kolesterol ve kan yağlarının düşürülmesi, alerjinin azaltılması, beynin daha iyi çalışması, tansiyonun düşürülmesi, kanserden korunmaya kadar etkisi var.

Kendi detoksunuzu yapın

Vücudumuzda temizliği yapan birçok organımız var. Biz sakin olduğumuz, stresten uzak yaşayıp, sağlıklı besinler yediğimiz zaman zaten bu görevi yerine getiriyor. Yani vücut kendi kendini temizliyor. Sağlıklı, antioksidan gücü yüksek yiyecekler ve içeceklerle kendi kendimize de detoks yapabiliriz.

Günlük detoks

1. gün

Kahvaltı

- Taze meyve tabağı

- Ev yapımı yoğurt

- 1 yk bal+ polen+ propolis+ arı sütü karışımı

Öğle

- Haşlanmış yeşil fasulye(1 yemek kaşığı zeytinyağlı) Â Pırasa

- Pancar, Kiraz, Domates

- Elma tatlısı

Ara

- Detoks içecek: Ballı armut

Akşam

- Sebze çorbası

- Semizotu salatası

- Meyve tabağı

- Beyaz çay

Ballı-limonlu armut

Malzeme:

- 1 armut, 1 limonun suyu, 1 yemek kaşığı bal

- 1/3 bardak su

Haberin Devamı

- Armudu katı meyve sıkacağına koyup sıkın.

- Karıştırıcının içinde armut, limon suyu ,bal ve suyu iyice karıştırın.

DİĞER YENİ YAZILAR