Kalplere dokunan cerrahın hikayesi

Tıp Fakültesindeyken aramızda konuşup, gülüştüğümüz bir anekdot vardı. İnsanlar ikiye ayrılır: Doktorlar ve diğerleri... Doktorlar ikiye ayrılır; cerrahlar ve diğerleri... Cerrahlar ikiye ayrılır; kalp-beyin cerrahları ve diğerleri diye... Kalp ve beyin cerrahlarını ilah gibi görürdük. Hala da öyle görüyorum.

Profesör Belhhan Akpınar ülkemizin en önemli kalp-damar cerrahlarından, İstanbul Florence Nightingale Hastanesi-Kalp ve damar cerrahisinin yıldızı. Şimdiye kadar 5 bin kalp ameliyatı yapmış. Bu demektir ki 5 bin kişinin kalbine dokunmuş. Onu iki ameliyat yaptığı bir günün akşamında yakaladım; sanki güne yeni başlamış gibi enerjik bir şekilde ve gülümseyerek sorularımı yanıtladı.

Haberin Devamı



Herkes en çok kanserden korkuyor ama istatistiklere göre insanlar en fazla kalp-damar hastalığından ölüyorlar. Önlemek için ne yapalım?

Kalp ve damar hastalıkları en önemli ölüm sebebi, kanserden önce geliyor. Kanser kelimesi haklı olarak insanlara daha ürkütücü gelebilir. Ancak bilinmelidir ki; kalp ve damar hastalıkları büyük ölçüde önlenebilir rahatsızlıklar. Kalp ve damar hastalıklarında genetik faktörlere değiştirilemeyen faktörler var diyoruz. Bir de değiştirebileceğimiz faktörler.

NEDİR BU FAKTÖRLER?

Hipertansiyon
Yüksek kolesterol
Sigara
Şişmanlık
Diyabet
Egzersiz eksikliği
Bu maddelerin hepsi baş etmemiz gereken en önemli düşmanlar...

Her gün en az 2-3 kişinin hayatını kurtarıyorsunuz. Kalplerine dokunduğunuzda ne hissediyorsunuz?

Ne kadar çok ameliyat yapmış olursanız olun, bu hiçbir zaman alışamayacağınız bir durum! Belki de öyle olması lazım! O anda başka bir kişinin hayatının sizin ellerinizde olması değişik ve karmaşık bir duygu. Kalbi elinize aldığınızda aklınıza gelen tek şey o hasta için elinizden gelenin en iyisini yapma isteği...

Şişman insanın kalbi, damarları nasıl görünüyor?

Kalbe ulaşmak cilt altı ve diğer tabakalardaki yağ dokusundan dolayı daha zor.

KALBE EN İYİ GELEN YİYECEKLER

-Zeytinyağı
- Omega-3’ten zengin balıklar (Somon, ton, uskumru, sardalya, hamsi gibi)
-Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak,semizotu, maydanoz, brokoli gibi)
- Ceviz
- Baklagiller
- Böğürtlen
-Yeşil çay

KALBE ZARARLI YİYECEKLER

- Doymuş yağ (oda sıcaklığında katı olan yağlar; margarin gibi)
- Transyağlar
- Aşırı şeker
- İşlemden geçmiş etler (sosis, salam vs.)

EGZERSİZ Mİ, AVUÇ AVUÇ İLAÇ MI?

İngiltere’de pratisyen bir doktor olan John Morgan hastalarını tedavi etmedeki başarısıyla şu sıralarda çok gündemde. Dr. Morgan haftada 280-300 sigorta hastası görüyormuş. Hastalarına düzenli olarak egzersizin önemini anlatmaya başlamış. Sonra da bunu toplu derslere çevirmiş. Hastalarına 10 dakika egzersizin yararlarını anlatıyormuş. Hastaneye ücretsiz egzersiz salonu da kurdurmuş.

Dr. Morgan diyor ki:’Örneğin; tansiyon hastalarım egzersiz yapar ve kilo verirlerse hap sayıları azalmaya başlıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR