Egzersiz meme kanseri riskini ne kadar azaltır?

Özellikle menopoz sonrası dönemde kadınları tehdit eden meme kanserine karşı hareketin artırıldığı bir yaşam şeklinin riski yüzde 10 kadar düşürebileceği saptandı. Araştırma Fransa’da Beslenme, Hormon ve Kadın Sağlığı grubunca 3 ayrı üniversite tarafından yürütüldü. Araştırmanın amacı menopoz sonrası kadınlarda aktivite oranı ve meme kanseri riski arasındaki ilişkiyi saptamaktı. Araştırmacılar egzersiz kanser riskini azaltıyor mu, yıllar boyu mu yapmak mı önemli, yoksa menopoz yılları yaklaşınca mı, görmek istediler.

-Fransa’da öğretmenlerin verileri incelendi...

Fransa’da 1993-2005 arası öğretmenlerin verilerine bakmışlar...
Egzersiz meme kanseri riskini ne kadar azaltır
Yaklaşık 60 bin menopozdaki kadın öğretmen 1993, 1997 ve 2002’de kendilerine verilen anketleri doldurmuşlar. Araştırmacılar meme kanseri vakalarının patoloji raporlarını da incelemiş.

Deneklerin ne kadar hareketli olduğuna bakılmış ve kaydedilmiş. Kadınların iş dışında yaptığı yürüyüş, bisiklete binmek gibi sporlar değerlendirilmiş. Haftada en az 4 saat yürüyen veya 2 saat egzersiz yapan kadınlarda meme kanseri riskinin düştüğü bulunmuş.
Fiziksel aktivite miktarı ise şu soruyla ölçülmüş:

Yazın ve kışın rutin bir haftada ne yapıyorsunuz?

- Yürüyüş(işe yürümek, alışveriş vs.)
- Bisiklete binmek
- Spor yapmak

8.5 yıl izlemişler. Bu süre boyunca 2.155 kadında meme kanseri olmuş. Bunların çoğu normal kiloda kadınlarmış. Vücut Kitle İndeksinin sonucu değiştirmediğini de saptamışlar. Çalışmada yer alan kadınların çoğu sağlıklı kiloda ve öğretmenmiş. Bu yüzden sonuçlar tüm postmenopoz kadınlar için geçerli olmayabileceğini düşünüyorlar.

Fiziksel aktivite yetersizliği ve vücut yağ oranının yüksek oluşu oluşu pek çok kansere türüne davetiye çıkartıyor. Başta meme, kolon, prostat,endometrium kanserleri olmak üzere.

Yoğurtla hafifleyelim



Ne zaman kilo alsam baş kurtarıcım yoğurt! Tatlımı bile yoğurtla yapıyorum. Yoğurt yediğimiz zaman hemen akla gelen hep kalsiyum minerali. Ancak yoğurt aynı zamanda vücudumuza yüksek kalitede protein de sağlıyor. Protein miktarı ne tip yoğurt yediğimize göre değişiyor; Katı-süzme yoğurtlarda protein oranı çok daha fazla. Yoğurdun sindirimi de diğer sütlü ürünlere göre çok daha kolay.


Aç kalmadan uygulayabileceğiniz mönü

Haberin Devamı



Kahvaltı

1 kase yoğurt
1 avuç çilek/ böğürtlen/ frambuaz
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1-2 damla vanilya ( tozu da olur)
Yarım bardak su

Öğlen

Somon ızgara
Salata

Akşam
( Saat 17-18.00)


1 kase yoğurt
1 avuç çilek/ böğürrtlen-frambuaz
1 yk yulaf ezmesi
Yarım bardak su

- Gün bol su, beyaz çay, yeşil çay için. Kilo vermenizi hızlandırıyorlar.

DİĞER YENİ YAZILAR