Demir leydi olmak için ne yapmalı?

Biz Türk kadınlarında demir eksikliğine bağlı kansızlık yaygın. Doktor halimle bile demirim sınırda çıkıyor hep. Atak, enerjik olabilmek; yani demir leydi olmak için demirden zengin yiyeceklerle beslenmek gerekiyor. Demirin en iyi emilebildiği güçlü yiyecek kaynağı kırmızı et ülkemizde çok pahalı, halkımız ulaşmakta zorluk çekiyor. Anadolu’daki incelemelerim sırasında sofralarında kırmızı ete nadir rastlıyorum. Nitekim kısa süre önce konuşmacı olarak katıldığım Gıda Mühendisleri Kongresi’nde de bu konu dile getirilmişti; Avrupalı’nın kişi başı yıllık et tüketimi bizimkinin 5 katı fazlaymış.

Demir eksik olunca ne oluyor?

Demir eksikliği anemiye yani kansızlığa yol açıyor. Oksijen vücutta kırmızı kan hücrelerince taşınıyor. İşte bu kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan maddeye de hemoglobin diyoruz. Anemi kırmızı kan hücreleri ve/veya hemoglobinin azalması demek. Kansızlık çeken vücutta vücut dokuları oksijensiz kaldığı için fiziksel ve mental yorgunluk oluşuyor. Ayrıca anemisi olan kişilerin renkleri de soluk oluyor. Kırmızı kan hücreleri demir olmadan oksijen taşıyamıyorlar.

Günlük demir ihtiyacımız ne kadar?

Erkek: 8.7 mg Kadın: 14.8 mg

Demir eksikliğinin belirtileri

-Halsizlik.

- Küçük eforlarda bile nefes nefese kalma.

- Baş ağrısı. Â Çarpıntı.

-Göz kapakları içi ve ağız mukozasında renk solukluğu.

- Tat alma duyusunda değişiklik.

- Yutmada zorluk. (eğer ileri safhadaysa)

Kansızlık en çok bu kişileri buluyor

- Hamileler

- Adet gören kadınlar

- Menopoz öncesi kadınlar

- Vejetaryenler

- Ergenlik çağında olanlar

- Çocuklar

–Yaşlılar

- Günlük önerilen miktar 14 mg. Ancak ihtiyaç duyulan demir aslında o kadar yüksek değil. Günlük önerilen miktarın yüksek olma nedeni demiri yeterli ememiyor oluşumuz. Demir kaynaklarından demirin ancak yüzde 5-20’sini emebiliyoruz.

O yüzden ihtiyacımızın çok üzerinde demir içeren yiyecek tüketmeliyiz ki bu gerekli mikatrı vücuda sağlayabilelim.

DİĞER YENİ YAZILAR