Yılbaşı akşamı keyifle ama akıllı yiyin!

Haberin Devamı

Üç gün sonra yeni bir yıla merhaba diyeceğiz. Hepinizin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum. Yeni yıl hepimizin üzerine altın tozlarını savursun, ışıtılar, pırıltılar saçsın!

Hayatta bazı günler var ki tadını çıkarmamız gerekiyor.Yılbaşı akşamı artık ‘Yok ben yemeyeyim’ demenin anlamı yok! Sıkacağımız kadar sıktık yılbaşı elbisemizin içine girmek için değil mi? Şimdi keyif zamanı. Artık buraya kadar diyeceğiz ve anı yakalayacağız. Yemeğimizin, gecemizin keyfini yaşayacağız.

Buradan şunu anlamayalım lütfen; aşırı yağlı, şekerli, kremalı yiyecekleri boca etmenin anlamı yok! Bu boş yere kalori almak olur. Akıllı yemek önemli. Nasıl mı, ben neler mi yapıyorum?

İşte önerilerim:

Ertesi gün ne yapmalı?

Ertesi sabah geç kalkılıyor, malum tatil ve mutlaka birileri kahvaltıya bekliyor. Keyif yapmaya devam! Bugün de serbestiz, ama akıllı yemeye de devam şartıyla... Kahvaltıda yumurta, peynir, bol domates, otlar alın tabağınıza. Hiç dayanamadığınız simide de tamam. Ama bir simitte kalın. Veya yarım simit, 1 dilim ekmek yiyin örneğin.

Öğlen yemeğini pas geçin. Acıkırsanız meyve yiyin. Akşamı erken yemeye çalışın. Balık ızgara ve bol salata iyi seçim olur.

- Yeni yılın ilk günleri, yılbaşı akşamı kilo vermek için doğru zaman değil!

Gerçekçi değil bir kere! O yüzden yılbaşı akşamı keyfinizi kaçırmayın, sonrasında da ailenizle arkadaşlarınızla mutluluğunuzu bozmayın. Bu süreçte amaç kilo vermek değil, almamak olmalı.

- Yeni yılda daha ince olmak isteyin!

Kimse için değil, kendiniz için isteyin ! Daha ince olunca tüm gardrobunuzu da kullabileceksiniz üstelik. Maddi tasarruf da sağlayacak yani. Kendinizi çok daha genç ve güzel hissedeceksiniz , bu kesin. Değmez mi?

- Bir yılbaşı akşamı yemeğinde tüm günde tüketmemiz gereken kaloriyi alıyoruz. İngiltere’de yapılan bir araştırmada bir Noel yemeğinde 2 bin 300 kalori aldığı ortaya konmuş. Ve buna alkol, kuruyemiş ve çikolata dahil değilmiş! Sonrasında bu alınan kiloları vermek 2-3 ayı buluyormuş.

- Hareketli olun. Evet biliyorum bu dönem kanepe patatesi olma dönemi. Ama bunun tersi de mümkün. Matematik devreye girmeli. Ne kadar kalori alıyorsak, o kadar çıkarmalıyız ki kilo almayalım. Öyleyse hareketli olmalıyız. Evinizde merdiven varsa üşenmeyin, bol bol çıkıp inin. Ev işlerini artırın.

- Dans edin

Her yerde söylüyorum şu hareket işini eğlenceli hale getirmezsek, ince kalmamız mümkün değil! Bunun en iyi yollarından biri de dans. 1,5 saat hareketli dans 450 kalori yaktırıyor. Ha dans edip, bir de sürekli alkol alırsanız veremezsiniz. İlla arkadaşlarınıza elinizde bir kadehle eşilk etmek istiyorsanız önerim yukarıda tarifini verdiğim, İngiliz kadınların pek sevdiği Wine spritzer.

O geceden en az zararla kurtulmanın yolları

- Saat 17 -18.00 gibi ufak bir ara öğün yiyip öyle dışarı çıkın.

Eğer bu ara öğün yapılmazsa gidilen yerde aç karnına içilecek bir kokteyl bile insanı çarpabiliyor. İnsanın davranışlarını ,gecesini etkileyebiliyor. Aç gitmeyin, kan şekeriniz dengede olmalı. Bu amaçla kullandığım bir içeceğim var. İşte tarifim.

Kan şekeri dengesi için içecek

- Probiyotik yogurt

(1 kutu)

- 2 yemek kaşığı çekilmiş yulaf ezmesi

- 1/2 bardak su

- 1 çay kaşığı vanilya

veya tarçın

- Malzemeyi elektrikli karıştırıcıyla çırpın.

Hemen için.

Kafanızı set edip partiye öyle gidin

‘Partiye yemeye değil eğlenmeye gidiyorum’ diye kendi kendinize tekrarlayın. Çok işe yarıyor. Dayanması zor, güzel yemeklerin olacağını bildiğim yerlere kafamı böyle set ederek gidiyorum.

Kendinizi fazla kiloya hazırlamayın

Çoğumuz ‘En az 1-2 kilo alırım’ diye baştan kilo alma hedefi koyuyoruz. Bunu yapmayın. Bir şekilde vücudunuza daha fazla kilo için emir veriyorsunuz. Aksine’ Bu yılbaşı akşamı ve sonrasından hiç kilo almadan çıkacağım, kilom sabit kalacak’ diye düşünün. Zihin çok güçlü; vücudumuz üzerindeki etkisi büyük. Bu tür kendi kendine meditasyonun çok işe yaradığını görüyorum.

Ana hedefiniz yemek yemek mi?

Yılbaşı akşamı ana hedef yemek değil, arkadaşlarla, aileyle geçirilecek keyifli zaman olmalı!

-Ordövr tabakları başlı başına kalori deposu: Bu tabaklarda genellikle zeytinyağlı dolma kısmını es geçiyorum. Yarım tabak pilavı önceden yemiş oluyorsunuz nerdeyse. Tabakta somon, ince kesilmiş etler, ince dilim peynir, sebzelere tamam. Ama bir de yağlı, mayonezli karışımlar, kızartmalar ekliyorlar. Bunlara dokunmayın.

-Ana yemekteki pilav veya kremalı patatesi es geçin.

Etinizin ve yanında gelen sebzelerin keyfini çıkartın. Yanındaki pilav veya patatese ya dokunmayın, ya da çatalın ucuyla tadına bakın.

-Salataya hücum edin.

Salata bilmediğiniz soslarla donatılmamışsa afiyetle yiyin.

-Kekin üstündeki kremayı sıyırın.

Genellikle hazır keklerin üst kısmı çok yağlı, kremalı olabiliyor. İç kısmındaki muhallebili olan kısmı ise daha uygun. Dışını kesip çık artın. İçini yeyin. Çoğu düğün pastasında da aynı uygulamayı yapıyorum.

-Kuruyemişler çabuk kalori

İki dolu avuç karışık kuruyemişten çok rahat 400-500 kalori alabiliyoruz. 1 kapalı avuç alın. Bir daha da elinizi daldırmayın.

-Ya çikolata?

Bitteri tercih edin. Çikolatanın harika ama çok kalorili bir yiyecek olduğunu unutamayın. Kararında kalmak zor biliyorum, hele yılbaşı akşamı! Deneyelim.

-Meyveler lif deposu, kaçırmayın.

Hem tatlı ihtiyacınızı giderirler, hem de bol lif içerdiği için daha az atıştırmanıza yol açarlar.

-Ya içki?

Herkesin tolere edebildiği miktar farklı. Kararı siz verceksiniz. Ama alkol kesinlike kilo aldırıyor, kana çok çabuk karışıyor, kan şekerini çok hızlı yükseltiyor. Sağlıklı olan antioksidanlardan da zengin, ılımlı içildiğinde kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etkisi olan, iyi kolesterolü artıran kırmızı şarap.

-Yavaş yiyin. Yavaş yediğinizde bu sizin daha çok tat almanızı sağlayıp 2’inci porsiyonu almanızı engelleyecek.

Haftanın sözü

‘Bir şeyleri düzeltmek için yeni bir şansa ve yeni yıla merhaba!’

Oprah Winfrey/ Amerikalı sunucu

(d.1954)

Wine spritzer:

- 1/ 2 kadeh beyaz şarap

- 1/2 kadeh soda

- Bol buz

DİĞER YENİ YAZILAR