Tiroidim yok onun için şişmanlıyorum!

Haberin Devamı

Tiroid hastalarının en büyük şikayeti tedavi sırasında kilo almak. Hastalarıma her zaman tıbbın eksik olanı yerine koyduğunu söylüyorum. Bu yıl benim tiroid ameliyatımı gerçekleştiren Prof. Dr. Halil Azizerli ile tiroid hastalığını ve tedavisini konuştuk...

Doktor Hanım tiroidim çıkartıldığı için kilo veremiyorum. “Tamam da Şaziye Hanım, eksik olanı yerine koyuyor tıp. Kan tahlillerinizde tiroid hormon seviyesi normal. Fazla yiyor olabilir misiniz?” Artık kapı gibi bir örnek var karşılarında: Ben! Üniversiteden beri tiroid nodülüm var. Bu yıl artık çok büyüdüğü için ameliyat olmam şart oldu. Doktor olduğum halde korkarak gittim. 6 ay geçti, kilomda en ufak değişiklik olmadı. Ameliyat izim ince bir jilet izi gibi; sadece 2.5 cm. Mısır’ı gezerken ‘Firavun tek kişinin önünde eğilmiş olarak resmedilmiştir. Sağlık Tanrısı’nın... İki kişinin önünde saygıyla eğiliyorum şimdi: Boynumda yok-iz bırakan cerrahım Prof. Dr. Tarık Terzioğlu ve ultrasonda gözden kaçan minicik bir nodülü eliyle keşfedip, beni ikinci bir ameliyattan kurtaran harika doktorum Prof. Dr. Halil Azizlerli. Eline gizli ultrason aleti monte edildiğinden kuşkuluyum!

Karşınızda ülkemizin tiroid denilince akla gelen en ünlü endokrinologu Prof Dr. Halil Azizlerli:

Ameliyat iri nodüller için gerekli!


Tiroid bezi nedir ve nerede bulunuyor?

Tiroid bezi bir iç salgı bezi, vücudumuzdaki en büyük endokrin bezlerden biri. Boynumuzda Adem elması dediğimiz yerin hemen altında yer alıyor. Bir papyon veya kelebek şeklinde.. Görevi; metabolizma hızımızı ayarlamak, hücrelerimizin sağlıklı kalmasını sağlamak. Tiroid bezi tüm bu işlerin yapılabilmesi için tiroid hormonu üretiyor.

Tiroidim yok onun için şişmanlıyorum

Türkiye’de tiroid hastası çok deniyor, doğru mu? Neden?

Tiroid nodüllerini de hastalık olarak kabul edersek çok denebilir. Ancak 50 yaş civarı tiroid nodülüne rastlanma sıklığı dünyada yüzde 50. Demek ki dünyada her iki insanın birinde tiroid nodülüne rastlanabilir.

Tiroid nodülü ne zaman ameliyat edilmeli? Ülkemizde bir tartışma var; 'Tiroid bezi gereksiz alınıyor' diye...

Nodüllerin yüzde 5’i kanser; önemi burdan kaynaklanıyor. 3 cm.’in üzerindeki nodüllere iri nodül demeye başlıyoruz. Bu iri nodüller mekanik baskıya yol açabildikleri için yüzde 100 iyi olsa bile cerrahi çıkarım doğru... Ama iri olmayan nodüllerde ultrasonda kuşku varsa ve ince iğne biyopsisinde kuşkulu olduğu ispatlanırsa yine cerrahi gerekir. Bu da 100 nodüllü hastada aşağı yukarı 10 kişiyi kapsar. Yüzde 80-90 hastada iri nodül yoksa, iğne biyopsisi iyi ise ameliyatsız izlenebilir.

Tiroid kanseri sık görülüyor mu ülkemizde?

Tiroid kanseri özellikle minik tiroid kanserlerinde artış görülüyor gibi... Gibi sözcüğümün nedeni şu: 30 yıl önce kuşkulu 1 cm’in altında nodülü gösterecek yöntem yoktu. Ultrason geliştiğinden beri 4 milimetrelik nodüller bile yakalanabiliyor. Geçmişte böyle yöntemler olmadığı için artış var demek zor. 1,5 cm’in altında ise zaten yaşamı tehdit eden bir kanser türü değildir.

Tiroidi çıkartılan birçok kişi ‘Fazla kilolarımın nedeni tiroidimin alınmış olması’ diye düşünüyor. Bunda doğruluk payı var mı?

Yok! Tiroidi tamamen alınmış veya kendiliğinden az çalışanlar (Haşimoto) eğer yeterli tiroid hormon dozu almakta ise hiçbir metabolik bozukluk olmaz. Ameliyat sonrası düzenli kan tahlileriyle kandaki tiroid hormon seviyesini kontrol edilmesini istiyoruz zaten. Bu kişiler diyetlerine dikkat etmiyordur. Kiloya özür olarak tiroidi göstermek doğru değil.

Nodüllerin birtakım desteklerle, beslenmeyle kendiliğinden kaybolabileceğini iddia edenler var. Bunlara ne diyorsunuz?

Nodül kendiliğinden kaybolmaz. Beslenmeyle de ilgisi yok.

DİĞER YENİ YAZILAR