Son tatil için en uygun yer ömre ömür katan Datça!

Haberin Devamı

- Okulların çoğu açıldı, koşuşturmaca başladı. Rutin iş dünyası kucağını açmış bizi bekliyor. Koca bir çalışma yılı daha! ‘Son bir tatil daha mı?..’ ‘Neden olmasın’ dedim ve Datça’yı tercih ettim. Datça beni hep baştan çıkartıyor!

Ulaşım nasıl?

Bodrum’dan geçecekler için: Bodrum’dan sabah 9.30’da Datça’ya feribot kalkıyor. İki saatlik bir yolculuktan sonra Datça Limanı''na değil, merkeze yaklaşık 15 dakika uzaklıktaki limana demirliyor. Şehir merkezine ücretsiz minibüsler var. İsterseniz taksiler de bekliyor. Datça’dan dönüşte feribot yine saat 9.30’da kalkıyor.

Datça feribot tel: 0252 712 23 23

Nerede kalınır?

Villa Aşina: Arkadaş önerisiyle burada kaldım. Ve bundan sonra da hep burada kalmaya kararlıyım! Datça’nın içine arabayla 5 dakika uzaklıkta, muhteşem bir manzaraya hakim. Karşıda Simi adası var. Villadan yürüyerek özel küçücük bir koya iniyorsunuz. Sahibi Bülent Sancakdar Datça’da iki yüzden fazla binada emeği olan bir inşaat mühendisi. Müşterilerinin çoğu yabancı. Ortam sofistike; TV, radyo sesi yok, kimse cep telefonuyla konuşmuyor. Aşçılığını da yine Bülent Bey yapıyor. Hobisiymiş, ama değme şeflere taş çıkartacak kadar iyi! Sadece yemekleri için bile gidilir!

Datça pazarına gidin

Pazar, cumartesi günleri kuruluyor. Hem yiyecek, hem tekstil alışverişi yapabilirsiniz. Datça’ya özgü ürünleri; badem, çeşitli otlar, zeytin- zeytinyağını buradan çok daha uygun fiyata alabilir, yöre halkını yakından tanıyabilirsiniz. 5 liraya peştemaller satılıyor! Doğal dokuma çarşaflar, şallar, örtüler... Hepsini yüklenip dönmek gelecek içinizden! Pazarda Selahattin Karagöz’ün hazırladığı baharat karışımına bayıldım. 1 kg yüklenip döndüm. Zeytinyağı ve etle çok iyi gidiyor.

Gün doğumunu izleyin!

Bu kadar güzel gün doğumu başka yerde görmedim! Her sabah 5-5.30’da kalktım kaçırmamak için...

Yat limanında yürüyün

Liman sabah ve akşamüstleri günlük yürüyüşlerini yapmak isteyenler için ideal. Bir yürüyüş bütün şehri avuçlarınıza almanızı sağlayabiliyor.

Betçe ekmeğini tadın

Tarçınlı-karanfilli bir köy ekmeği. Pazarda satılıyor. Ekmek fırını da çıkartıyormuş. Ancak köylülerin yaptığını yiyenler, fırının çıkardığından daha güzel olduğu konusunda birleşiyor.

Fevzi’de yemek yiyin

Fevzi Bey ödünsüz, kendine has tavırları olan ilginç bir kişilik. Yemekleri de tat konusunda ödünsüz! Datça’ya adım atar atmaz ilk işim onun yeni yerini bulmak ve yemek yemek oldu! Kimsenin aklına gelmeyecek yemekler hazırlıyor; enginarlı balık, taze incir tatlsı, enginar tatlısı gibi...

Damat tatlısını deneyin

Datça’ya özgü bu tatlının tadı damağımda kaldı. Baklavanın çok daha hafifi, tabii ki ceviz yerine bademle yapıyorlar. Fevzi’nin veya Kaptan’ın Yeri’nde yenebilir.

Günlük tekne turu alın

Selimiye turu beni çok mutlu etti. 9.45’te limandan kalkıyor. Koylara uğruyor, geziyor, yüzüyor, güneşleniyorsunuz. Kiliseli Ada ve Hurmalı Ada''yı mutlaka görün, sularında yüzün. Aysin Kaptan’ın teknesiyle gezdim ve çok memnun kaldım. Nefis bir öğlen yemeği de veriyorlar (balık-makarna, salata-karpuz). Hepsi içinde kişi başı sadece 50TL.

Knidos kentini gezin

Her 2-3 yılda bir bu tarihi kenti ziyaret ediyor, tepeye doruk noktasına çıkıp buradaki antik yaşamı zihnimde canlandırmaya çalışıyorum; kimler geldi geçti, nasıl yaşadılar diye... Sadece burayı değil buradan 1800’lerin ikinci yarısında götürülen Knidos Aslanı’nı da Londra’da British Museum’a her gidişimde ziyaret eder, okşarım. Bir gün yerine, ait olduğu topraklara dönmesini bekliyorum. Kent güzelim iki koyu kucaklıyor. Karadan veya günübirlik tekne turuyla gidebilirsiniz.

Eski Datça’ya gidin

Datça Yarımadası''nda Antik çağlardan beri üzerinde yaşam süren tek köy.

Tipik taş evlerden oluşuyor ve dokusu bozulmamış. Önce Datça merkezini, üst üste çarpık yapılaşmayı gören yabancı misafirlerim "Bu mu ünlü Datça" diye hayal kırıklığına uğruyor... Ancak Eski Datça’ya geldiklerinde, Knidos’u ve koyları gezdiklerinde "Harika" diyorlar. Ünlü şair Can Yücel’in hayatının son yıllarını geçirdiği evi de burada.

Badem alın

En iyi ve hesaplı bademi Datça Köy Ürünleri’nde alabilirsiniz.

Güneşi batırın

Kaptan’ın Yeri Datça’daki en eski restoranı. Yat limanında. Rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Tekneleri izleyerek gün batımını izlemek çok keyifli.

DİĞER YENİ YAZILAR