Uzun yaşam reçetelerinden biri gün aşırı aç kalmak

93 yaşında mobilyalarını bile kendisi yapıyor!

Haberin Devamı

Amerika’da Ulusal Yaşlanma Enstitüsü"nün yaptığı bir araştırmaya göre gün aşırı aç kalmak daha uzun yaşamamızı sağlayabilir. Bu tür beslenmenin sadece kilo vermede değil, yaşlılığa bağlı hastalıkları da önlemede, kavrayış gücünü artırmada, yaşam süresinin uzatmada da etkili olabileceği saptandı. Araştırmanın çıkış noktası şu: Hayvanlara yaşamlarını sürdürebilecekleri kadar yiyecek verilince ömürlerinin neredeyse ikiye katlanması! Her gün yiyeceği kısmak imkansız. Ama bir gün istediğimizi yiyip, diğer gün kıstığımızda bile sonuçlar çok olumlu çıkıyor. Yani gün aşırı aç kalmak işe yarıyor! Deney hayvanlarda yapılmış olmasına rağmen bilimadamları insanlarda da aynı kanıtları görmüşler. John Hopkins Üniversitesi sinirbilimleri laboratuvarı Başkanı Prof. Mark Mattson şöyle diyor: "Enerji kısıtlaması yaşam süresini uzatıyor. Beyin ve kardiyovasküler sistemi yaşa bağlı hastalıklardan koruyor. Enerji kısıtlanınca, özellikle de majör bir enerji kısıtlaması yapılınca -gün aşırı uygulama gibi- sinir hücrelerinde hücresel stres yanıtının aktive olduğunu gördük. Bu tür aktivasyon beynin yenilenmesini sağlıyor, zekayı ve kavrama gücünü koruyor."
Mattson ve takımı bir deneyde kullandıkları fareleri ikiye ayırmışlar.
- 1. grubu sadece gün aşırı beslemişler.
- 2. grubu her gün beslemişler.
- Her iki gruba da yiyecek verdiklerinde istedikleri kadar yemelerine izin vermişler.
Sonuç: Gün aşırı beslenen grupta insülin hormonuna daha duyarlı bulunmuşlar. (İnsülin pankreastan salgılanan kan şekerini düzenleyen bir hormon) Böylece daha az insüline ihtiyaç duymuşlar. Yüksek doz insülin diyabet riskini artırıyor, beyin gücünü azaltıyor ve kanser riskini artırıyor. Aralıklı beslenme ayrıca hayvanlarda Alzheimer hastalığına karşı koyma gücünü de artırmış. Kalorisi kısıtlanan farelerin beyninde sinirler arası iletinin hızlandığı, strese dirençlerinin arttığı görülmüş. Bu arada Dr. Mattson deneylerini kendi üzerinde de deniyormuş. Günlük kalori alımını 2000-2200 kaloriyle sınırlandırmış.

93 yaşında mobilyalarını bile kendisi yapıyor!

Mimar İlhan Ağan 93 yaşında bir delikanlı. Evinde ziyaret ettim. Amacım bu yaşında yemeğini pişiren, mobilyalarını yapan ihtiyar delikanlıdan uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarını öğrenmek.

* Aile üyeleri de sizin gibi uzun yaşadılar mı?

Çok kardeştik. Benden küçük 2 kardeşim yaşıyor. 86 ve 82 yaşındalar. Diğerleri öldü.

* Çocuklukta nasıl beslendiniz?

Ben çocuklukta iyi beslenmedim. Annem doğum yaparken ölmüş. Üvey annelerin elinde büyüdüm. Bazen aç kaldığım olmuştur. (Gözleri doluyor) Babam da uzun yaşamadı. Sarıkamış Savaşı’na katılmış bir mühendisti. Orada hırpalanmıştı.

* Kahvaltıda ne yersiniz?

1-1,5 dilim ekmek, biraz peynir, zeytinyağı. 1 bardak süt.

* Öğlen?

Öğlen yemek yemiyorum. Acıkmıyorum.

* Peki akşam?

Kendim pişiriyorum. Zeytinyağlılar...

* Kırmızı et?

Hemen hemen yemiyorum.

* Kesinlikle yemem dediğiniz yiyecekler?

Tereyağı, margarin, alkol... Sigara da içmem. Gece hayatım da yoktur.

* 50’li yaşlardaki birçok insan ayakkabısını zor bağlıyor şişmanlıktan. Siz ise çok rahat eğilip kalkıyorsunuz, esneksiniz. Spora mı borçlusunuz bunu?

Her gün düzenli sahilde 1 saat yürüyorum. Kışın olmuyor. Ama evin içinde çok hareketliyim. Yemeğimi kendim yaparım.

* Neler pişiriyorsunuz?

Zeytinyağlılar, pilav... Bir kadının yaptığı her şeyi yapabiliyorum.

* Siz evin içinde bir mikro doğa yaratmışsınız. Muhteşem bir kaktüs koleksiyonunuz var.

Kaktüsleri çok seviyorum.Ama İstanbul’da çeşit bulmak zor. Bir de aşağıda marangoz atölyem var. Evimdeki bütün eşyaları ben yaptım.

* Uzun yaşamın sırrı ne sizce?

Stressiz yaşasınlar. Sakin olsunlar. Doğaya çıksınlar. Doğayla iç içe olsunlar.

DİĞER YENİ YAZILAR