92 yaşında, her sabah işinin başında!

Keyifle Ye...

Haberin Devamı

Carmen Assis 92 yaşında bir Brezilyalı. 15 yıl önce oğlu Maurice, Rio’nun en güzel kafesi Colombo’yu satın almış. O da 1894 yılından kalma kolonyal mimari harikası bu kafede çalışmaya, katkıda bulunmaya başlamış.

Kafenin bulunduğu sokak bizim Beyoğlu’nun ara sokaklarını andırıyor. İçeriye girdiğinizde benim gibi şaşkınlık ve hayranlıkla olduğunuz yere mıhlanacağınıza eminim! İyi bir gezginim ama hayatımda bu kadar güzel bir kafe görmedim! Yiyecekler de enfes! Rio’ya giderseniz es geçmeyin!

Carmen’le röportajım meraklı kişiliğim sayesinde oldu. Girişte güzel bir büyükannenin sepye fotoğrafıyla süslü şık teneke kutularda kek satıyorlardı.

Garson kızla o Portekizce, ben İngilizce konuşarak anlaşmaya çalıştık. "Kim bu kadın" diye sordum.

Üst katta oturan beyaz saçlı bir hanımı işaret etti. İşte Carmen’le böyle tanıştım. Oğluyla yemek yiyorlardı. Beni de masalarına davet ettiler. Elimdeki kutuyu göstererek sorularıma başladım:
* Hadi bana da bu kekin tarifini verin. İçinde neler var?
Bu bir Portekiz-İngiliz keki. İçinde un, yumurta,şeker, üzüm... Tarifi ben verdim ama şimdi tam hatırlayamıyorum.
* Yan taraftan başaşçı devreye giriyor:
Ceviz, karanfil, bal, kayısı. kayısılar Türkiye’den!
* Harika! Ne kadar güzel! Malatya’dan olmalı... (Müthiş mutlu oluyorum. Rio’nun en ünlü kafesinde bizim kayısılarımız kullanılıyor!)
* Hiç 92 yaşında göstermiyorsunuz. Nasıl bu kadar uzun yaşayabildiniz ve dinçsiniz? Sırrı nedir?
Çünkü hiç durmadım! Her zaman bir şeyler yaparım, bir işle uğraşırım. Bu benim için çok önemli... Buraya her sabah 7.30’da gelirim. Dörde kadar kalırım. Daha önceleri gençken öğretmendim. İngilizce ve Portekizce öğretiyordum.
* Benim annem de öğretmen! O da hiç durmaz! (Sevgiyle gülümsüyor). Ailenizdekiler de sizin gibi uzun yaşadılar mı?
Yok! Annem 82’sine kadar yaşadı. Babamı erken kaybettik. Ailemde benim kadar uzun yaşayan yok.
* Peki ne yer, ne içersiniz bir gün boyunca?
Artık çok az yiyorum. Kahvaltıda kahve, portakal suyu, peynir, az ekmek. Öğlen pilav, kara fasulye, et, tavuk, balık, patates, ne varsa...
* Her şeyi yiyor musnuz?
Evet, her şeyi yerim. Ama normal yiyorum, çok değil. Akşam yemeği yemiyorum. Çayla meyve yerim.
* Çok hareket ediyor musunuz?
Çok az yürüyorum. Çünkü dizlerimde ağrı var. Başka hiçbir hastalığım yok.

Meyve ve meyve suyu cenneti: Brezilya

Şimdiye kadar gezdiğim hiçbir yerde Brezilya’daki kadar bol çeşit meyve görmedim. Adım başı taze meyve suyu sıkan büfeleri var. Adını şimdiye kadar hiç duymadığım rengarenk meyveler sizi bekliyor. Brezilyalılar hazır meyve suyuna bu yüzden pek rağbet etmiyor. Meyve o kadar bol ve bu standlar o kadar fazla ki... Ben de seyahatim boyunca her gün birine uğrayıp değişik meyvelerin suyun içtim, öğrenmeye çalıştım. Umbuyu çok beğendim.

Fakir kuzen: Umbu

Umbu Brezilya’ya has bir egzotik meyve. Brezilya eriği de deniyor. Mangoyla aynı aileden. Halk arasında mangoya zengin kuzen, umbuya ailenin alçakgönüllü fakir kuzeni diyorlar. Cashew, yerfıstığı da yine bu iki kuzenin akrabaları. Umbu kıyıları değil, yarı çöl benzeri ortamları, zor toprakları seviyor. Bu yüzden öyle Brezilya’nın her yerinde yetişemiyor. Eriğe benzer sarı bir meyve. Bodur bir ağaçta yetişiyor. Bodur falan ama her ağacın verdiği meyve sayısı 28-32 bin arasıymış! Bir umbu ağacı yılda 350 kilo meyve veriyormuş. Çok bereketli bir ağaç, yakında başka ülkelerde de görürseniz şaşmayın. Brezilyalılar kolları sıvamışlar, umbuyu yaymaya uğraşıyorlar. Umbu mevsimi aralık- mart arası. Ben dondurulmuş meyvenin suyunu içtim. Tadı erik suyunun kıvamlısı gibi, posadan çok zengin. Bir de C vitamini yoğunluğunu tadından da anlaşılıyor. Şeker hastalarına ve kilosuna dikkat edenlere uyabilir.

Riolular’ın yeni aşkı: Acai dondurması

Rio’da herkesin elinde acai dondurması var. Belli ki moda! 7 yıl önce Rio’ya önce gittiğimde yoktu. Hemen tadına baktım; dondurma gibi krema içermediği için çok hafif. Donmuş acai meyvesi ve guarana şurubuyla yapıyorlarmış. Tadına bayıldım! Çok hafif! Elimde gördüğünüz "baby" (bebek) porsiyonuydu. Gerisini siz düşünün! Acai berry Amazon yağmur ormanlarında yetişen bir çeşit palmiye ağacını meyvesi. Mor renkli, üzüme benzer bir meyve. Üzüm kadar sulu değil. Amazon bölgesinde yaşayan halk yüzyıllardır sağlıklarını korumak için acai berry tüketiyor. Brezilya’da çok popüler. Dünyada da ünü hızla yayılıyor. Dünyadaki en besleyici ve güçlü meyve. Meyvelerin süperstarı! Mucize meyve olarak adlandırılıyor. Gerçekten de doğanın mucize meyvelerinden biri. Bildiğiniz gibi, koyu mor meyvelerin antioksidan gücü yüksek. İşte acai berry de gücünü mor pigmentinden alıyor. Antioksidan içeriği üzümden 10 kat, mavi böğürtlenden 2 kat fazla. Ayrıca Omega 3-6-9 gibi yağ asitlerini içeriyor. B grubu vitaminlerden zengin. Lif içeriği çok yüksek.

Guarana: Kahve çekirdekleri büyüklüğünde parlak kırmızı meyveleri olan sarmaşık, bodur bir ağaç. Yine Amazon ormanlarında yetişiyor. Enerji artırıcı. Yağ hücrelerinin azalmasına yardımcı oluyor. Doğal afrodizyak.

DİĞER YENİ YAZILAR